İnsanı etkileyecek bir tane atasözü atasözü anlamını yazın hikaye onunla ilgili hikaye yazın atasözüne uygun olarak ona göre bir hikaye yazın
İnsanı Etkileyecek Atasözü ve Hikayesi
Atasözü:
“Ne ekersen, onu biçersin.”
Anlamı:
Bu atasözü, insanların hayatlarında yaptıkları işleri, gösterdikleri çabaları ve sergiledikleri davranışların sonuçlarını bir gün mutlaka göreceklerini anlatır. Olumlu işler yapan insanlar olumlu sonuçlarla; olumsuz işler yapanlar ise olumsuz sonuçlarla karşılaşır. Hayatta, verdiğin emek ve çaba kadar karşılık alırsın, bir nevi hayat senin aynandır.
Hikaye: Hasan ve Bahçesi
Hasan, köyün en tembel gençlerinden biriydi. Herkes çalışırken o sürekli bahaneler uydurur, gününü miskinlikle geçirirdi. Delikanlılık çağına geldiğinde babası ona bir parça toprak verdi ve dedi ki:
“Hasan, bu arazi senin. Ne ekersen, onu biçersin. İleri de seni bu toprak doyuracak!”
Hasan başta hiç oralı olmadı. Arazisine bakmaya bile gitmiyordu. Bir gün komşusu Ahmet ona gelip şöyle dedi:
“Hasan, sen bu araziye bir şey ekip biçmeyecek misin? Bak, senin arazine yakın olan topraklardan ben tonlarca ürün elde ediyorum. Emek verirsen, sen de kazanırsın.”
Hasan sadece güldü ve “Benim acelem yok. Nasıl olsa toprak işte, bir şekilde ürün verir. Günümü eğlenerek geçirmek varken neden bu kadar zahmete gireyim?” dedi. Ahmet ona üzülerek baktı ve başını sallayarak tarlasına döndü.
Gel zaman git zaman, komşuları Hasan’ın babasından kalan tarlalarına buğday, arpa, mısır ekerken; Hasan’ın tarlası yabani otlarla doldu. Dışarıdan bakan biri, onun tarlasını görüp içler acısı hale gelmiş durumda olduğunu hemen anlayabilirdi.
Bir yıl geçti. Ahmet, ekinlerini toplamaya başladı ve oldukça bereketli bir hasat elde etti. Hem kendi ailesini doyurdu hem de ürünlerini pazara götürerek bol kazanç sağladı. Hasan ise boş tarlanın kenarında oturuyor, iç çekerek Ahmet’in yüklediği buğday çuvallarını izliyordu. Komşusuna dönüp şöyle dedi:
“Ahmet, bana toprak verdiler ama ben burada hiçbir şey elde edemedim. Bu yıl elim boş kaldı, ne yapacağım?”
Ahmet ona ciddi bir şekilde bakıp şu cevabı verdi:
“Hasan, baban sana ‘Ne ekersen, onu biçersin’ demişti. Ama sen hiçbir şey ekmedin. Eğer zamanında emek verseydin, şimdi güzel bir hasat yapacaktın. Hayatta her şey böyle, Hasan. Çalışmazsan, karşılığını alamazsın.”
Hasan başını iki elinin arasına aldı ve o gün her şeye yeniden başlamaya karar verdi. Bahçesindeki yabani otları temizledi, buğday tohumu aldı ve tarlasına büyük bir titizlikle ekim yaptı. İlk kez gerçek bir çaba gösterdi ve kışı çalışarak geçirdi.
Bahar geldiğinde tarlasından yemyeşil buğday filizleri yükselmeye başladı; yaz sonunda ise Hasan, hayatında ilk kez ürünlerini topladı. O gün ‘Ne ekersen, onu biçersin’ atasözünü çok daha iyi anladı ve bir daha asla tembellik etmemeye karar verdi.
Sonuç
Bu hikaye bize önemli bir ders verir: Hayatta bir şeyler elde etmek istiyorsan emek vermelisin. Hayat, çalışmalarının ve seçimlerinin bir aynasıdır. Bu yüzden yapılacak her iş özenli bir şekilde ele alınmalı, tembellikten uzak durulmalıdır.
Özet ve Tablo
Atasözünün Bölümleri | Açıklama | Hikaye Bağlantısı |
---|---|---|
Hak ettiğini alırsın. | Ne yaparsan, sonucunu yaşarsın. | Hasan’ın çalışmaması sonunda hiçbir ürün elde edememesi buna örnektir. |
Çalışmanın önemi. | Çabaların karşılığı gelir. | Hasan emek vermediği için tarlası boş kaldı; çalışmaya başladığında ise ürün topladı. |
Hayat aynadır. | Davranışlarının sonucu seni bulur. | Hasan ilk yılında tembellik aynasıyla karşılaştı ve diğer yıl çalışkanlık aynasını gördü. |
Umarım bu hikaye atasözünü anlamanıza yardımcı olmuştur. Daha fazla bilgi ya da başka atasözleriyle ilgili hikaye ister misiniz? @Pelin4