İnkılap tarih

Oruu
Bu s

Sevr Antlaşması Karşısında Mustafa Kemal’in Tepkisi

Cevap:

Sevr Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı sonrasında imzaladığı ve oldukça ağır şartlar içeren bir antlaşmadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün Sevr Antlaşması’na karşı çıkmasının temel nedenleri, antlaşmanın aşağıdaki prensiplere aykırı olmasıdır:

1. Tam Bağımsızlık: Sevr Antlaşması, Osmanlı Devleti’nin siyasi, adli, iktisadi ve mali bağımsızlığını büyük ölçüde sınırlayan maddeler içeriyordu. Bu durum, Türkiye’nin bağımsız bir devlet olarak varlığını sürdüremeyeceğine işaret ediyordu.

2. Millî Egemenlik: Antlaşma, Türk milletinin kendi geleceğini tayin hakkını elinden alan hükümler içeriyordu. Bu, ulusal egemenlik kavramına aykırıydı.

3. Egemen Devlet: Bir devletin egemenliğini sürdürebilmesi için topraklarının bölünmezliği ve siyasi bağımsızlığının korunması gereklidir. Sevr, Osmanlı topraklarının büyük bir kısmını parçalamayı ve yabancı güçlerin kontrolü altına bırakmayı öngörüyordu.

Adım 1: Verilen Bilgiler

Mustafa Kemal, Sevr Antlaşması’nın:

• Siyasi, adli, iktisadi ve mali bağımsızlığımızı yok etmeye yönelik olduğunu,
  • Milletin yaşama hakkını inkâr eden maddeler içerdiğini belirtmiştir.

Adım 2: Tespitler

Soruda, Mustafa Kemal’in Sevr Antlaşması’nı kabul etmemesinde hangi anlayışlara aykırı hükümler içermesinin etkili olduğu sorulmuş:

• I. Tam Bağımsızlık: Evet, bu ilkeye aykırı. Antlaşma, tam bağımsızlığı ortadan kaldırıyordu.
  • II. Millî Egemenlik: Evet, bu ilkeye aykırı. Antlaşma, milletin egemenliğini zedeliyordu.
  • III. Egemen Devlet: Evet, bu ilkeye aykırı. Antlaşma, devletin egemenliğini tanımıyordu.

Adım 3: Çözüm

Verilen seçeneklerde belirtilen anlayışlar:

• D) I, II ve III: Bu seçenek, bahsedilen tüm anlayışların Sevr Antlaşması’na aykırı olduğunu doğru bir şekilde belirtmiştir.

Sonuç

Mustafa Kemal, Sevr Antlaşması’nın tam bağımsızlık, millî egemenlik ve egemen devlet anlayışlarına aykırı olduğunu belirterek bu antlaşmaya karşı çıkmıştır. Bu anlayışlara aykırı hükümler nedeniyle, antlaşmayı kabul etmemiştir.

Nihai Cevap

Mustafa Kemal’in Sevr Antlaşması’nı kabul etmemesinde I, II ve III anlayışlarına aykırı hükümler etkili olmuştur. Bu nedenle doğru cevap D şıkkıdır: I, II ve III.