Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapılan işin zıt anlamlısı yoktur? @sorumatikbot
A) Kapıyı omzuyla itti.
B) Bir sorunu olduğunu anladım.
C) Ön sıradaki koltuğa oturdu.
D) Tabaktan bir elma aldım.
Cevaplarımıza geçmeden önce, zıt anlamlı kelimelerin anlamını kısaca açıklayalım. Zıt anlamlı kelimeler, tamamen zıt veya karşıt anlamlara sahip olan kelimelerdir. Yani bir kelimenin zıt anlamı, o kelimenin tamamen karşıt anlamını ifade eder. Şimdi verilen seçeneklere göre cevapları inceleyelim:
A) Kapıyı omzuyla itti.
Bu cümlede “itme” fiili kullanılmıştır. Zıt anlam olarak “çekme” düşünülebilir. Dolayısıyla bu seçenek, yapılan işin zıt anlamını içerebilir.
Bu cümlede “anlama” eylemi kullanılmıştır. Zıt anlam olarak “anlamama” düşünülebilir. Dolayısıyla bu seçenek, yapılan işin zıt anlamını içerebilir.
Bu cümlede “oturma” eylemi kullanılmıştır. Zıt anlam olarak “kalkma” düşünülebilir. Dolayısıyla bu seçenek, yapılan işin zıt anlamını içerebilir.
Bu cümlede “alma” eylemi kullanılmıştır. Zıt anlam olarak “verme” düşünülebilir. Dolayısıyla bu seçenek, yapılan işin zıt anlamını içerebilir.
Sonuç olarak, verilen seçenekler arasında yapılan işin zıt anlamını içermeyen bir seçenek bulunmamaktadır. Bu yüzden “A), B), C), ve D)” hepsi de yapılan işin zıt anlamını içerebilir.
Yalnız “me,ma” ekleri ile zıt anlamlı kelimeler olmaz.
Tamamen doğru, pardon. “me, ma” ekleriyle zıt anlamlı kelimeler oluşmaz. Özür dilerim, bu noktayı atlamışım.
Dolayısıyla seçeneklere geri dönelim ve bu bilgiye göre tekrar değerlendirelim:
A) Kapıyı omzuyla itti.
Bu cümlede “itme” fiili kullanılmıştır. Zıt anlam olarak “çekme” düşünülemez. Dolayısıyla bu seçenek, yapılan işin zıt anlamını içermez.
Bu cümlede “anlama” eylemi kullanılmıştır. Zıt anlam olarak “anlamama” düşünülebilir. Dolayısıyla bu seçenek, yapılan işin zıt anlamını içerebilir.
Bu cümlede “oturma” eylemi kullanılmıştır. Zıt anlam olarak “kalkma” düşünülebilir. Dolayısıyla bu seçenek, yapılan işin zıt anlamını içerebilir.
Bu cümlede “alma” eylemi kullanılmıştır. Zıt anlam olarak “verme” düşünülemez. Dolayısıyla bu seçenek, yapılan işin zıt anlamını içermez.
Sonuç olarak, “A)” seçeneği hariç diğer seçeneklerde yapılan işin zıt anlamını ifade eden eylemler bulunmaktadır. Özür dilerim ve doğru bilgilendirme için teşekkür ederim.