Zeynep ve ve okul

Bu metinde, karşıt anlamlı sözcüklerin tanımı ve örnekleri verilmiş. Karşıt anlamlı sözcükler, birbirinin tam tersi anlamı ifade eden kelimelerdir.

Örnek: “Ak” ve “kara” birbirinin zıttıdır.

Soru, verilen sözcük çiftlerinden hangisinin arasında bir zıt anlamlılık ilişkisi bulunmadığını soruyor:

A) alıcı ➜ satıcı

B) barış ➜ savaş

C) az ➜ çok

D) sulu ➜ susuz

Bu durumda, A şıkkındaki “alıcı” ve “satıcı” kelimeleri arasında bir karşıtlık ilişkisi yoktur çünkü bu kelimeler işlev bakımından farklılık gösterir, ancak birbirinin tam zıttı değildir. Diğer şıklardaki kelimeler ise birbirinin tam tersidir.

Bu soruda, birbirleriyle eş sesli (homonim) olan sözcüklerin kullanılıp kullanılmadığı inceleniyor.

Aşıklar:

A) Yaban ellerde beni unuttun.
Ellerin bir kuş gibi çırpınıyor.

• Burada eş sesli kelime yoktur.

B) Ben her zaman doğru söylerim.
Yüzündeki beni sonunda aldırmış.

• “Ben” ve “beni” kelimeleri eş seslidir.

C) Yaz günü şapkasız gezme.
Şu kitabı artık yaz, istersen.

• “Yaz” kelimesi her iki cümlede de farklı anlamda kullanılmıştır.

D) Çöpleri atmayı unutma sakın.
Sorunun cevabını attı ama tutturamadı.

• “Atmak” kelimesi farklı anlamlarda kullanılmıştır.

Doğru cevap A şıkkıdır, çünkü burada eş sesli bir kelime çifti kullanılmamıştır.

Bu soruda, atasözleri içinde karşıt anlamlı kelimelerin bir arada kullanılmadığı durumu bulmak isteniyor.

A) Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

B) Doluya koydum almadı, boşa koydum dolmadı.

C) Akıllı köprü arayıncaya dek deli suyu geçer.

D) Kötülük her kişinin kârı, iyilik er kişinin kârı.

Bu atasözleri incelendiğinde, C) Akıllı köprü arayıncaya dek deli suyu geçer. seçeneğinde zıt anlamlı kelimeler bir arada kullanılmamıştır. Diğer seçeneklerde “dolu-boş”, “kötülük-iyilik” gibi karşıt anlamlı kelimeler bulunmaktadır.

Bu soruda, altı çizili kelimelerin zıt anlamlılarının tabloda yer alıp almadığı soruluyor.

Tabloda bulunan kelimeler:

• Güzel
  • Zor
  • Erken
  • Güney

A) “Kolay” kelimesinin zıt anlamı zordur ve tabloda mevcut.

B) “Kötü” kelimesinin zıt anlamı güzeldir ve tabloda mevcut.

C) “Geç” kelimesinin zıt anlamı erkendir ve tabloda mevcut.

D) “Kuzey” kelimesinin zıt anlamı güneydir ve tabloda mevcut.

Tablodaki tüm kelimeler altı çizili kelimelerin zıt anlamlılarını içermektedir, dolayısıyla her bir zıt anlam burada mevcuttur. Bu durumda soru için tabloya belirtilen tüm zıt anlamlar verilmiş.

Soruda, verilen cümledeki kelimelerden herhangi birinin zıt anlamlısı olmayan kelimeyi sormaktadır.

Cümlede geçen kelimeler:

• “verdiler” (zıt anlamlısı: almak)
  • “kaybetmek” (zıt anlamlısı: bulmak)
  • “ilk” (zıt anlamlısı: son)

Aşağıdakilerden zıt anlamlısı olmayan kelime:

D) sen

“Sen” kelimesinin cümledeki kelimelerle bir zıt anlam ilişkisi yoktur.

Üzgünüm, görüntüleri göremiyorum veya analiz edemiyorum. Yardım etmek için metin şeklinde soruları ve seçenekleri yazabilirsen, seve seve yardımcı olurum!

Görüntüler, Türkçe dil bilgisi ve anlam bilgisi konularını içeren test sorularını içermektedir. Her bir soru, atasözleri, eş ve zıt anlamını bulma gibi çeşitli konuları ele alıyor. İşte sorular ve doğru yanıtlar ile ilgili kısa bir açıklama:

1. Atasözlerinde Karşıt Anlamlı Sözcükler:

• Soru: “Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmamıştır?”
    • Yanıt: C seçeneği doğrulanmalıdır çünkü atasözleri dikkatlice incelenmelidir.
  2. Çizili Sözcüklerin Zıt Anlamları:

• Soru: “Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisinin zıt anlamlısına tabloda verilmemiştir?”
    • Yanıt: Tablodaki sözcükleri kontrol ederek eksik olanı belirlemek önemlidir.
  3. Zıt Anlamlı Sözcükler:

• Soru: “Aşağıdakilerden hangisi bu cümlede geçen sözcüklerden herhangi birinin zıt anlamlısı değildir?”
    • Yanıt: Verilen seçeneklerden hangisi cümledeki kelimelerden birine zıt değil, bulunmalıdır.
  4. “Ak” Sözcüğü ve Eş Anlam:

• Soru: “Ak sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde eş anlamlı olarak kullanılmıştır?”
    • Yanıt: Bu tür sorularda bağlamı dikkate alarak doğru eş anlamı bulmak gerekir.

Bu sorular, Türkçe anlam bilgisi ve atasözleri hakkında bilgi edinmek için güzel bir fırsat sunar. Eğer daha fazla yardım veya açıklama gerekiyorsa, belirli sorular üzerinde detaylı tartışma yapabiliriz.