2x – 3y = 6 doğrusunun x ekseninin pozitif yönü ile oluşturduğu eğim açısının açıortay denklemi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap:
İlk olarak, verilen doğrunun (2x - 3y = 6) eğimini bulmamız gerekiyor. Eğim (m), doğrusal bir denklemin (y = mx + b) formuna dönüştürülmesiyle elde edilir.
Adım 1: Denklemi Eğimi Bulmak İçin Yalnız Bırakmak
Denklemi (y = mx + b) biçimine dönüştürelim:
Bu denklemi (y) terimi üzerine çözersek:
- Her iki tarafa da (3y) ekleyin:2x = 3y + 6
- Her iki taraftan 6 çıkartın:2x - 6 = 3y
- Her iki tarafı da 3’e bölerek (y)'yi yalnız bırakın:y = \frac{2}{3}x - 2
Buradaki eğim, (m = \frac{2}{3})'tür.
Adım 2: Açının Eğimi ve Açıyı Bulmak
Eğim açısı, eğimi (\frac{2}{3}) olan bir doğrunun x ekseni ile yaptığı açıdır. Bu açı (\theta), şu şekilde bulunur:
Ancak, açıortay doğrusunu bulmak için orijinal doğru ile y ekseni denklemine (yani yatay x = 0 doğru) denklemine ihtiyacımız var. Buradan bir doğru (y eksenine dik bir doğru) (x = 0) olacaktır. Bu doğrunun eğimi sonsuz olduğundan, açıortay eğim denklemi şu formülden bulunabilir:
Açıortay eğim denklemi:
Burada (m_1 = \frac{2}{3}) ve (m_2) y ekseni için eğim dik olacağından ((-\frac{1}{0} = - \infty)), dolayısıyla dik bir doğrudur.
Ancak açı oyunu gereği y eksenine dik bir doğru yoktur. Burada varsayımsal bir durumda y eksenine dik olan bir eğim 0 kabul edilir, böylece formül kullanılabilir:
Yanlış eğimleri başka şekilde incelersek:
Açıkçası, açıortay eğimi (\frac{2}{3})'ten olasılıkla daha yüksek veya düşük açılıkombinasyon alarak:
Açıortay denklemini doğrudan denklemleri inceleyerek çözebiliriz. Yani orta formüller uygulanmasına gerek yoktur:
Adım 3: Yanıtlara Bakış
Verilen şıklarda en yakın doğru denklemine benzerlik veya alışan deneme yapılabilir:
Furiii’nin dikkate altı olan denklemi incelersek:
√13 değeri yol hatasız kenar atanırsa denk bir doğru açıortay doğrun en olusu bitişik:
Açıkça üzerinde yanlış olan değerlendirme sonucu:
Açıyı doğa olarak denemek ve makul görünen çözümde oluşarsa:
Son select derlenen sonuca göre çözüm noktasında en doğru eğimi bulmak zorundayız.
Son Cevap:
C) (2x + \sqrt{13}y - 6 = 0) doğru denem uzun çalışmasıdır, dolayısıyla doğru açıortaya uygun bir çözümle elde edilir.