Hı aşkooooo

Bu görüntüde Türkçe dersine ait bazı sorular yer almaktadır. Aşağıda bu soruların çözümlerine dair detaylı açıklamaları bulabilirsiniz.

15. Soru:

Bu soru noktalama işaretlerinin kullanımıyla ilgilidir. Verilen açıklamalara göre hangi cümlenin bu kuralların dışında olduğuna karar vermemiz isteniyor. Soruda verilen kurallar:

• Virgül (,) birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur.
  • Noktalı virgül (:wink: ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur.
  • İki nokta (:slight_smile: kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna konur.

Şıklara bakalım:

A) “Antalya’dan dönerken geçtiğimiz illerden bazıları: Isparta, Eskişehir, Bolu…” ifadesi doğru kullanılmıştır çünkü “: (iki nokta)” kendisinden sonra örnekler verilmesini beklediğimizde kullanılır.

B) “Kıvanç, Reha, Özge ve Gönül; ehliyet kursuna bir ay önce kaydoldu.” ifadesi doğru çünkü “; (noktalı virgül)” virgül içeren cümle ögelerini birbirinden ayırmak için doğru kullanılmıştır.

C) “Konuyu dinleyen, anlayan ve soruları çözen birkaç öğrenci oldu.” ifadesi doğru çünkü virgül ile sıralanan eş görevli kelimelerin arasında kullanılmıştır.

D) “Özgürlük, her zaman göreceli bir kavram olmuştur; oldum bittim bu böyledir.” ifadesinde ise noktalı virgül yanlış kullanılmıştır. Burada iki bağımsız cümle arasında noktalı virgül yerine nokta veya bağlaç kullanılmalıdır.

Cevap: D şıkkı - Özgürlük, her zaman göreceli bir kavram olmuştur; oldum bittim bu böyledir.

16. Soru:

Bu soru dizelerdeki söz sanatlarını tanımayı gerektirmektedir. Verilen seçeneklerde yer alan sanat aşağıdaki gibidir:

• İnsan dışı varlıkların konuşturulması
  • Bir durumun olduğundan çok daha büyük gösterilmesi
  • İnsan dışı varlıklara insana ait özelliklerin aktarılması
  • Olgularla ilgili karşıt kavramların bir arada kullanılması

Bahçemde açılmaz seni görmezse çiçekler,
Sahil seni, rüzgar seni, akşam seni bekler

Bu dizelerde “çiceklerin açılmaması”, “sahil”, “rüzgar” gibi doğa olayları ve unsurlar insanmış gibi bekleme eylemiyle ilişkilendirilmiştir ki, bu da insana ait bir eylemin doğa olaylarına verilmesidir.

Cevap: C şıkkı - İnsan dışı varlıklara insana ait özelliklerin aktarılması.

17. Soru:

Metin türleri belirtilen soru için verilen metni analiz etmeliyiz. Metinde yazar, kendi içsel düşüncelerini paylaşmakta ve kişisel değerlendirmeler yapmaktadır. Bu, deneme türüne has bir özelliktir. Deneme yazılarında yazar daha çok kendi görüşlerini ifade eder, bireysel düşünceleri ve hisleri ön plandadır.

Cevap: A şıkkı - Deneme

Bu soruların çözümleri ve açıklamaları umarım sorularınıza yardımcı olmuştur. Daha fazla sorunuz varsa, lütfen sormaktan çekinmeyin!