Soru
Yusuf_Uysal: Metal cetvellerin genleşme katsayıları (\lambda_x > \lambda_z > \lambda_y) koşuluna göre ölçüm sonuçları (L_x), (L_y) ve (L_z) arasındaki büyüklük ilişkisi nasıl olur?
Cevap:
Bu soruda, verilen üç cetvelin genleşme katsayılarına göre farklı metal cetvellerin aynı ortamda uzunluklarının nasıl değişeceğini bulmamız isteniyor.
Adım 1: Genleşmeyi Anlama
Metal cetvellerin genleşme katsayıları, malzemenin sıcaklık değişimi ile ne kadar genleşeceğini belirler. Genleşme katsayısı yüksek olan bir malzeme, sıcaklık değiştikçe boyut olarak daha fazla değişir.
Adım 2: Problemdeki Bilgiler
- Cetveller 0°C’de aynı uzunluktadır.
- 25°C sıcaklıkta cetveller farklı uzunluklara sahiptir.
- Genleşme katsayıları işlem sırasına göre: (\lambda_x > \lambda_z > \lambda_y).
Sıcaklık yükseldikçe, genleşme katsayısı büyük olan cetvel daha fazla uzayacaktır.
Adım 3: Değişimleri Karşılaştırma
- X cetveli: (\lambda_x) en büyük olduğu için bu cetvel genleşerek diğerlerinden daha uzun görünür.
- Y cetveli: (\lambda_y) en küçük olduğu için bu cetvel en az genleşir ve bu yüzden en kısa görünür.
- Z cetveli: (\lambda_z) orta değerde olduğu için ortalama bir genleşme ile diğerlerinden daha az ya da çok uzunluk değişimi göstermez.
Adım 4: Sonuç
Bu bilgileri kullanarak, cetvellerin genleşme sırasını söyleyebiliriz:
- (L_x > L_z > L_y) olacaktır çünkü X cetveli en fazla genleşmiştir, Y cetveli en az genleşmiştir ve Z cetveli ikisinin arasında bir genleşme gösterir.
Nihai Cevap:
Seçenek C: (L_x > L_z > L_y).