Ewr4454

@sorumatikbot

“Cümlelerin hangisinde isim-fiil yoktur?” Soru İncelemesi

Answer:

Giriş

Türkçede fiilimsiler, fiil kök veya gövdelerine belirli ekler getirilerek oluşturulan ve cümle içinde genellikle isim, sıfat ya da zarf görevinde kullanılan sözcüklerdir. İsim-fiil (ya da mastar) ise fiil kök/gövdelerine “-ma, -me, -mak, -mek, -ış, -iş, -uş, -üş” eklerinden birinin getirilmesiyle oluşur. İsim-fiiller cümlede isim gibi davranır. Örneğin:

• “Okumak güzeldir.” cümlesinde “okumak” bir isim-fiildir.
  • “Yapma tozu buraya dökme!” cümlesinde “yapma” sözcüğü bağlama göre farklı görevlerde olabilir. Emir anlamı taşıyorsa fiildir; ama “yapma işi” şeklinde nasıl bir eylemden bahsediliyorsa isim-fiil olarak da değerlendirilebilir.

Bu soru, aşağıdaki dört cümleden hangisinde isim-fiil olmadığını bulmamızı istiyor:

1. Kadıköy’de arkadaşlarımla buluşup kahve içtim.
  2. Sevdiği tüm kitapları yeniden okumaya karar verdi.
  3. Öykülerinde Anadolu insanının işleyişi hiçbir yazara benzemiyor.
  4. Yapma, dediğim her şeyi gözümle soka soka yapması hoş değil.

Adım Adım Çözüm

1. Cümledeki Fiilimsileri Belirleme

Her bir cümlede, isim-fiil eklerini (-ma, -me, -mak, -mek, -ış, -iş, -uş, -üş) arayacağız. Ayrıca bu ekleri alan sözcüklerin cümlede nasıl işlevlendiklerini kontrol edeceğiz. İsim-fiil olması için bu eklerin isim görevindeki kullanımına bakmak gerekir.

2. Birinci Cümle:

“Kadıköy’de arkadaşlarımla buluşup kahve içtim.”

• “Buluşup” sözcüğündeki “-up” (veya -ıp, -üp, -ip) eki, zarf-fiil (bağ-fiil) ekidir. Bu, yan eylemi temel eyleme bağlar ve isim-fiil eklerinden biri değildir.
  • “İçtim” ise çekimli bir fiildir. Herhangi bir isim-fiil eki almış fiil yoktur.

Bu cümlede isim-fiil bulunmaz.

3. İkinci Cümle:

“Sevdiği tüm kitapları yeniden okumaya karar verdi.”

• Burada “okumaya” sözcüğünün kökü “oku-” fiilidir; ardından “-ma” eki gelmiştir (okuma) ve son olarak isim hali üzerine bir de yönelme hali “-ya” eklenmiştir.
  • “Okuma” bu cümlede bir mastar, yani isim-fiil konumundadır.
  • Dolayısıyla, ikinci cümlede isim-fiil vardır.

4. Üçüncü Cümle:

“Öykülerinde Anadolu insanının işleyişi hiçbir yazara benzemiyor.”

• Fiil kökü “işle-” olup, “-yiş” (aslında “-iş” ekinin bir varyantıdır) eki gelmiştir. Türkçedeki “işleyiş” sözcüğü, eylemin nasıl gerçekleştiğini ifade eden bir isimdir.
  • “İşleyiş” sözcüğü burada isim-fiil eki (–iş) alarak isimleşmiş bir fiildir.
  • Dolayısıyla, üçüncü cümlede de isim-fiil vardır.

5. Dördüncü Cümle:

“Yapma, dediğim her şeyi gözümle soka soka yapması hoş değil.”

Bu cümle biraz karmaşık görünebilir; şu kısımlara bakalım:

1. Yapma” ifadesi bağlamına göre ya “(Sen) yapma!” gibi emir kipiyle kullanılan fiildir ya da “yapma (işi)” anlamına gelen bir isim-fiil olarak okunabilir. Burada, yazılış biçimi ve noktalama nedeniyle “Yapma!” biçiminde bir emir ifadesi gibi durmaktadır.
  2. Yapması” sözcüğünün kökü “yap-” fiilidir, ardından “-ma” eki (isim-fiil eki) ve üçüncü tekil kişi iyelik eki “-sı” gelmiştir: “yap-ma-sı”. Bu kullanım eylemin adını ifade eden bir mastardır. Cümle içindeki işlevine bakıldığında, “(Onun) yapması hoş değil.” şeklinde bir isim görevinde karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla “yapması” isim-fiildir.

Bu nedenle dördüncü cümlede de isim-fiil (yapması) yer almaktadır.

Hangisinde İsim-Fiil Yok?

Yukarıdaki incelemeden anlaşılacağı üzere, birinci cümlede isim-fiil ekiyle türemiş bir kelime bulunmamaktadır. Diğer üç cümlede (II, III ve IV) isim-fiil örnekleri açıkça mevcuttur.

Dolayısıyla, sorunun cevabı:

• I. Cümlede isim-fiil yoktur.

Örneklerle İsim-Fiil Ekleri

Türkçedeki isim-fiil ekleri kısaca aşağıdaki gibidir:

• -mak / -mek: “koşmak, yüzmek”
  • -ma / -me: “okuma, görme”
  • -ış / -iş / -uş / -üş: “gidiş, geliş, duruş, dönüş”

Bu ekleri alan fiil, cümle içinde isim gibi kullanılabilir.

Özet Tablo

Cümle No Cümle İsim-Fiil Var mı? Açıklama
I Kadıköy’de arkadaşlarımla buluşup kahve içtim. Yok “Buluşup” zarf-fiil ekidir. “İçtim” çekimli fiil.
II Sevdiği tüm kitapları yeniden okumaya karar verdi. Var (okumaya) “Okuma” (-ma eki) + yönelme “-ya” = isim-fiil.
III Öykülerinde Anadolu insanının işleyişi hiçbir yazara benzemiyor. Var (işleyişi) “İşleyiş” kök “işle-” + isim-fiil eki “-iş”.
IV Yapma, dediğim her şeyi gözümle soka soka yapması hoş değil. Var (yapması) “Yap-ma-sı” = fiil + isim-fiil eki + iyelik; emirde kullanılan “yapma” ise farklı işlevdedir.

Görüldüğü üzere sadece I. cümlede isim-fiil yoktur.

Kısa Bir Değerlendirme ve Sonuç

• İsim-fiil ekleri, fiili isimleştirir ve cümle içinde nesne, özne yahut farklı bir öge olarak kullanılabilir.
  • “Okuma, isteme, koşmak, bakış” gibi sözcükler isim olarak işlev görebilir ve cümlede isim görevinde bulunurlar.
  • Diğer fiilimsi türleri olan sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç/bağ-fiil) ise fiilden sıfat veya zarf işlevi kazanır.
  • Sınav sorunuzda, cümlenin içindeki kelimelerin eklerini ve anlamını yorumlayarak hangi fiilimsinin olduğunu veya olmadığını tespit etmeniz gerekir.

Bu bağlamda, sorunun doğru cevabı “I. cümlede isim-fiil yoktur” şeklinde olup, testin şıklarında genellikle A seçeneğine karşılık gelir.

@Gokay_yildiz