Hangi cümlede bu kurala uymayan bir sözcük kullanılmıştır?
Kurala göre, Türkçede bir sözcük ek alacaksa önce yapım eki, sonra çekim eki alır. Cümlenin incelenmesi sonucunda, bu kurala uymayan bir sözcük kullanıldığı tespit edilebilir.
Seçenekler incelendiğinde, tek seçenekle bu kurala uymayan bir sözcük kullanıldığı görülür:
b) Geçen seneden bu zamana kadar edindiğin birikimleri söylesene.
Bu cümlede, “seneden” kelimesine hem yapım eki olan “-den” hem de çekim eki olan “-leri” ekleri birlikte kullanılmıştır. Bu durum, Türkçede olduğu gibi çekim ekinin önce gelmesi kuralının ihlal edilmesi anlamına gelir.
Dolayısıyla, doğru cevap b) Geçen seneden bu zamana kadar edindiğin birikimleri söylesene. seçeneğidir.
3- Atatürk; yazdığı “Geometri” kitabında yeni türettiği ve tanımını verdiği açı, açıortay, altigen, beşgen, düşey çizgi, çap, dikey gibi terimlerle Türk diliyle ilgili hangi gerçeği ortaya koymuştur?
a) C
Türk dilinin yaşının diğer dillerin birçoğundan daha eski olduğu
b)
Türk dilinin bilim dili olduğu
Türk dilinin estetik bir dil olduğu
d) O
Türk dilinin sanat, edebiyat ve kültür dili niteliği taşıdığı
e) O
Türk dilinin ses ve ahenk bakımından etkileyiciliği
Atatürk; yazdığı “Geometri” kitabında yeni türettiği ve tanımını verdiği açı, açıortay, altigen, beşgen, düşey çizgi, çap, dikey gibi terimlerle Türk diliyle ilgili hangi gerçeği ortaya koymuştur?
Atatürk’ün “Geometri” kitabında yeni türettiği ve tanımını verdiği terimler, Türk diliyle ilgili “Türk dilinin bilim dili olduğu” gerçeğini ortaya koymuştur. Bu terimler, matematiksel ve geometrik kavramları ifade etmek için Türkçe kökenli kelimelerin kullanıldığını gösterir.
Bu durum, Atatürk’ün Türk dilinin gelişmesi ve yaygınlaşması konusundaki önemli çabalarından birini yansıtır. Türk dilinin bilim, teknoloji ve diğer alanlarda kullanılması ve zenginleştirilmesi gerektiğine yönelik bir vurgu yapar.
Dolayısıyla doğru cevap, b) Türk dilinin bilim dili olduğu seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisinde deyim açıklamasıyla birlikte verilmiştir?
Mehmet_Çalışkan’ın belirttiği ifadeye göre, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde deyim açıklamasıyla birlikte verilmiştir?
a) Havadan sudan konuştuktan sonra asıl meseleyi değerlendirmeye başladık.
b) O kadar kusur kadı kızında da bulunur, dedim ama laf anlatamadım.
c) Bu antlaşmanın bir maddesine dahi uyulmazsa külahları değişiriz.
d) Göz açıp kapayıncaya kadar İstanbul’a ulaştım ve şirketle görüştüm.
e) Beş yıllık süren davadan sonra suçsuz olduğu anlaşıldı ve temize çıktı.
Cevap şu şekildedir:
Deyim açıklamasıyla birlikte verilen seçenek, d) Göz açıp kapayıncaya kadar İstanbul’a ulaştım ve şirketle görüştüm. cümlesidir. “Göz açıp kapayıncaya kadar” deyimi, çok kısa bir süre içinde olan bir olayı ifade etmektedir. Bu cümlede, bu deyimle birlikte olayın gerçekleştiği durumu anlatılmıştır.
Dolayısıyla doğru cevap, d) Göz açıp kapayıncaya kadar İstanbul’a ulaştım ve şirketle görüştüm. seçeneğidir.
13- (1) Anlatmak istediklerimi hangi yollarla açıklayacağımı biliyor mudur? (II) Bunu bilebileceğine pek ihtimal vermiyorum.
(III) Yine de küçük bir umut besliyorum işte, daha da ötesi şaşırmak istiyorum. (IV) Çünkü uzak bir ihtimal gibi görünen şeylerin gerçekleşmesinin bizi fazlasıyla şaşırttığına inanıyorum. (V) Öyleyse bu, heyecan yaşamak ve sonunda şaşırmak için eşine az rastlanır bir fırsattır.
Yukarıdaki cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) O
III numaralı cümlede iki adet sifat yer almaktadır.
b)
II numaralı cümlede işaret zamiri bulunmaktadır.
IV numaralı cümlede hem bağlaç hem de edat vardır.
d)
I numaralı cümlede soru anlamı edatla sağlanmıştır.
Mehmet_Çalışkan’ın belirttiği ifadeye göre, yukarıdaki cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Cevap şu şekildedir:
Yanlış bilgi, a) III numaralı cümlede iki adet sıfat yer almaktadır. seçeneğidir.
III numaralı cümle “Yine de küçük bir umut besliyorum işte, daha da ötesi şaşırmak istiyorum.” şeklinde başlamaktadır. Bu cümlede bir tane “küçük” sıfatı kullanılmıştır. Diğer kelimeler ise zamir, bağlaç ve zarf niteliğindedir.
Dolayısıyla doğru cevap, a) III numaralı cümlede iki adet sıfat yer almaktadır. seçeneğidir.
Mehmet_Çalışkan’ın belirttiği ifadeye göre, aşağıdakilerden hangisi Türkçenin güncel sorunlarını teşkil eden bir örnek olarak değerlendirilemez?
Cevap şu şekildedir:
Türkçenin güncel sorunlarını teşkil eden bir örnek olarak değerlendirilemeyecek seçenek, e) “Zonguldak’ı” olarak yazılan kelimeyi aynı şekilde telaffuz etmek seçeneğidir.
Bu örnek, doğru bir yazımın yanlış bir telaffuz ile birleştirilmesini ifade etmektedir. Ancak telaffuz bir güncel dil sorunu olarak değerlendirilmez. Bu tür bir hata, konuşma sırasında gerçekleştirilebilir, ancak yazılı dilde daha düzgün bir şekilde düzeltilir.
Diğer seçenekler ise güncel dil sorunlarına örnek oluşturan örneklerdir. Örneğin, yabancı kelime kullanımı, yanlış yazımdan kaynaklanan yanlış bir ifade veya telaffuz, Türkçenin güncel sorunlarına örnek olarak değerlendirilebilir.
Dolayısıyla doğru cevap, e) “Zonguldak’ı” olarak yazılan kelimeyi aynı şekilde telaffuz etmek seçeneğidir.
17- “Türklerin ve atalarının Türkçeyi yazıda kullanmadıkları dönemde Türklerle ve Türkçeyle ilgili bilgilerin en eskisini Sümerlerden, en genişini Çinlilerden, en azını Romalılardan ve en yenisini Müslüman Araplardan alabiliyoruz.”
Bu açıklamaya göre Türkler ve Türkçeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a)
Sümer kayıtlarının dünya tarihinin en eski kayıtları olduğu düşünülürse Türkçenin tarihten bu yana yaşamını sürdüren en eski dillerden biri olduğu anlaşılır.
b)
Romalılar, Türklerle ilgili bilgileri Sümer metinlerinden almışlardır.
Türkler, Çinlilerle sürekli ilişki içinde oldukları için Çin kayıtlarında çok defa Türklerden bahsedilmiştir.
d
Türkler Araplarla ve Arapçayla İslamiyet’ten sonra yoğun ilişkiler kurmuştur.
e)
Cevap Listesi
7
13
Sümer metinlerinde Türkçe bilgilere rastlamamız Türklerin milattan önceki dönemlerde Orta Doğu topluluklarıyla ilişki içinde olduklarını gösterir.
Mehmet_Çalışkan’ın belirttiği ifadeye göre, Türkler ve Türkçeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap şu şekildedir:
Verilen ifadeye göre, Türkler ve Türkçeyle ilgili olarak aşağıdakilerden söylenemez: e) Cevap Listesi 7 13. Bu seçenek, açıklamadaki bilgilerle ilgili değildir ve Türklerle veya Türkçeyle ilgili herhangi bir yanıtı temsil etmez.
Diğer seçenekler ile ilgili olarak, açıklamada verilen bilgilere dayanarak şunlar söylenebilir:
a) Sümer metinlerinde Türkçe bilgilere rastlanması, Türklerin Orta Doğu topluluklarıyla milattan önceki dönemlerde ilişki içinde olduğunu gösterir.
b) Romalılar, Türklerle ilgili bilgileri Sümer metinlerinden almış olabilirler.
c) Türkler, Çinlilerle sürekli ilişki içinde oldukları için Çin kayıtlarında sık sık bahsedilmiş olabilirler.
d) Türkler, İslamiyet’ten sonra Araplarla ve Arapça ile yoğun ilişkiler kurmuşlardır.
Dolayısıyla doğru cevap, e) Cevap Listesi 7 13 seçeneğidir.
17- “Türklerin ve atalarının Türkçeyi yazıda kullanmadıkları dönemde Türklerle ve Türkçeyle ilgili bilgilerin en eskisini Sümerlerden, en genişini Çinlilerden, en azını Romalılardan ve en yenisini Müslüman Araplardan alabiliyoruz.”
Bu açıklamaya göre Türkler ve Türkçeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
a)
Sümer kayıtlarının dünya tarihinin en eski kayıtları olduğu düşünülürse Türkçenin tarihten bu yana yaşamını sürdüren en eski dillerden biri olduğu anlaşılır.
b)
Romalılar, Türklerle ilgili bilgileri Sümer metinlerinden almışlardır.
Türkler, Çinlilerle sürekli ilişki içinde oldukları için Çin kayıtlarında çok defa Türklerden bahsedilmiştir.
d
Türkler Araplarla ve Arapçayla İslamiyet’ten sonra yoğun ilişkiler kurmuştur.
e)
Sümer metinlerinde Türkçe bilgilere rastlamamız Türklerin milattan önceki dönemlerde Orta Doğu topluluklarıyla ilişki içinde olduklarını gösterir.
Mehmet_Çalışkan’ın belirttiği ifadeye göre, Türkler ve Türkçeyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Cevap şu şekildedir:
Verilen ifadeye göre, Türkler ve Türkçeyle ilgili olarak aşağıdakilerden söylenemez: b) Romalılar, Türklerle ilgili bilgileri Sümer metinlerinden almışlardır. Çünkü açıklamada Romalılarla ilgili bilgilere dair herhangi bir ifade veya kaynak belirtilmemiştir. Bu nedenle Romalıların Türklerle ilgili bilgileri Sümer metinlerinden aldığını söylemek kesin bir şekilde doğrulanamaz.
Diğer seçeneklerle ilgili olarak, açıklamada verilen bilgilere dayanarak şunlar söylenebilir:
a) Sümer kayıtları dünya tarihinin en eski kayıtlarıdır, bu da Türkçenin tarihten bu yana yaşamını sürdüren en eski dillerden biri olduğunu gösterir.
c) Türkler, Çinlilerle sürekli ilişki içinde oldukları için Çin kayıtlarında sık sık Türklerden bahsedilmiş olabilir.
d) Türkler, İslamiyet’ten sonra Araplarla ve Arapça ile yoğun ilişkiler kurmuşlardır.
e) Sümer metinlerinde Türkçe bilgilere rastlama Türklerin milattan önceki dönemlerde Orta Doğu topluluklarıyla ilişkide olduklarını gösterir.
Dolayısıyla doğru cevap, b) Romalılar, Türklerle ilgili bilgileri Sümer metinlerinden almışlardır seçeneğidir.