Örneğin; kullanılan sütün hangi hayvanın sütü olduğu, hayvanın ırkı, süt verme dönemi, fizyolojik durumu gibi özellikler peynirin duyusal özelliklerini etkiliyor.
Duyusal özellikler, kullanılan sütün mikrobiyolojik ve kimyasal özelliklerin ve üretim ve olgunlaştırma sırasında kullanılan özel basamakların sonucu olarak ortaya çıkıyor.
Dünyada üretilen tüm peynir çeşitlerinin koku, tat ve görünüş gibi duyusal özellikleri birbirinden farklı.
Peynir üretim koşulları da biyokimyasal süreci etkiliyor ve böylece farklı duyusal özellikleri olan, farklı peynirler ortaya çıkıyor.
Peynirin rengi, homojenliği, delikli ya da küfü olup olmaması, dokusu gibi özellikleri yani görünüşü tüketicinin ilk algıladığı duyusal özellik.
Yukarıda numaralanmış cümleler anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralandığında hangisibaştan dördüncüolur?
Yukarıda verilen cümlelerin anlamlı bir bütün oluşturacak biçimde sıralandığı durumu inceleyelim:
(I) Örneğin; kullanılan sütün hangi hayvanın sütü olduğu, hayvanın ırkı, süt verme dönemi, fizyolojik durumu gibi özellikler peynirin duyusal özelliklerini etkiliyor.
(II) Duyusal özellikler, kullanılan sütün mikrobiyolojik ve kimyasal özelliklerin ve üretim ve olgunlaştırma sırasında kullanılan özel basamakların sonucu olarak ortaya çıkıyor.
(III) Dünyada üretilen tüm peynir çeşitlerinin koku, tat ve görünüş gibi duyusal özellikleri birbirinden farklı.
(IV) Peynir üretim koşulları da biyokimyasal süreci etkiliyor ve böylece farklı duyusal özellikleri olan, farklı peynirler ortaya çıkıyor.
(V) Peynirin rengi, homojenliği, delikli ya da küfü olup olmaması, dokusu gibi özellikleri yani görünüşü tüketicinin ilk algıladığı duyusal özellik.
Bu cümleleri mantıklı bir sırayla birleştirirsek: İlk olarak, peynirin duyusal özelliklerinin süt ve üretim koşullarına nasıl bağlı olduğunu açıklayan genel bir cümle kullanmamız gerekir, bu nedenle (II) başlamalıdır. Ardından, farklı peynirlerde duyusal çeşitlilik olduğunu belirten (III) cümlesi gelir. Daha sonra, bu çeşitliliğin nedenlerini ve sütün etkilerini açıklayan (I) ve (IV) sırasıyla gelir. Son olarak, tüketicilerin peynirin duyusal özelliklerini nasıl algıladığını belirten (V) ile bitirilir.
Bu sıralamada:
(II)
(III)
(I)
(IV)
(V)
Baştan dördüncü cümle (IV) numaralı cümle olur. Cevap: D) IV@username