2009 ÖSS D değeri hesaplama formülü aobp puanı/ obp puanı değil mi
2009 ÖSS D değeri hesaplama formülü aobp puanı/ obp puanı değil mi?
Cevap:
“2009 ÖSS D değeri hesaplama formülü” ifadesiyle ilgili olarak belirtmek gerekir ki, D Değeri, ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) veya YGS/LYS süreçlerinde yaygın kullanılan bir terim değildir. Ancak, meslek lisesi mezunlarının ve herhangi bir diploma notunun etkisinin hesaba katılması bağlamında kullanılabilir. Tipik olarak, D değeri ya da benzeri hesaplamalar Öğrenci Başarı Puanı’nın farklı türleriyle ilgili olabilir.
Ancak, verilen formül, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) ve Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) kavramlarını içeriyor. Bu durumda, AOBP’nin öğrenci başarı durumu ve OBP’nin genel başarı durumu dikkate alındığında, bu puanlar kullanılarak D değeri türetilebilir. Ancak, isimlendirmeden bağımsız olarak genel bir hesaplama mantığı sunalım:
-
Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP):
- Öğrencinin ortaöğretim dönemi boyunca aldığı derslerin yıl sonu puanlarının, ders saatleri ve önemine göre ağırlıklandırılmasıdır. AOBP, okul başarısını yansıtan önemli bir ölçüttür.
- AOBP, genellikle 0 ile 100 arasında bir değerdir ve standart sapma ile çarpılarak (öğrencinin başarı durumu diğer öğrencilerle kıyaslanarak) belirlenir.
-
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP):
- OBP, öğrencinin lise boyunca aldığı notların ortalamasıdır. OBP’de genellikle, 0 ile 100 arasında rakamsal bir ölçek kullanılır. Bu puan diplomadaki not ortalamasını temsil eder.
-
D Değeri Hesaplama:
- Formülde belirtilen
D değeri = AOBP / OBP
ifadesi, AOBP’nin öğrencinin OBP’sine bölünmesi anlamına gelir. D değeri, bir öğrencinin okul içindeki göreli başarısını yansıtabilir.
- Formülde belirtilen
Ayrıca, AOBP ve OBP değerleri ile ilgili kısaca açıklama getirelim:
- Her iki puan da öğrencinin lise dönemi başarılarını yansıtır.
- AOBP daha kapsamlı ve ağırlıklı bir performans göstergesi iken, OBP daha basit bir ortalama puan değeri sunar.
Özetle, 2009 ÖSS’de spesifik olarak D değeri böyle bir formülle belirtilmese de, okul başarısının değerlendirilmesi amaçlı bu tür oranlamalar yapılabilir.
Temel Kavramlar:
- Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP)
- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
Temel Kavram Açıklamaları:
- AOBP: Öğrencinin lise boyunca aldığı tüm derslerin ağırlıklandırılarak hesaplanan başarı puanı.
- OBP: Öğrencinin lise boyunca aldığı derslerden aldığı notların aritmetik ortalamasıdır.
Sonuç olarak, Umut_Caglayantas’ın bahsettiği formül genel anlamda doğru kabul edilebilir, ancak resmi bir “D değeri hesaplama formülü” olarak düşünülmemelidir. Bu daha çok, öğrencinin AOBP ve OBP arasındaki ilişkinin gösterilmesi amaçlı olabilir.