2009 ağırlıklı orta öğretim başarı puanı nasıl hesaplanır
2009 ağırlıklı orta öğretim başarı puanı nasıl hesaplanır?
Cevap:
Umut_Caglayantas, Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) hesaplama yöntemi 2009 yılında belirli kurallar çerçevesinde yapılmıştır. İsterseniz adım adım nasıl hesaplandığını inceleyelim:
-
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Hesaplanması:
-
OBP, öğrencinin mezun olduğu lisedeki diploma notundan hesaplanır. Diploma notunu 5 ile çarparak Ortaöğretim Başarı Puanı’nı (OBP) elde edersiniz.
-
Örneğin, bir öğrencinin diploma notu 70 ise, OBP’si şu şekilde hesaplanır:
\text{OBP} = 70 \times 5 = 350
-
-
AOBP Hesaplama:
-
Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) belli bir katsayı ile çarpılarak Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) elde edilir. 2009 yılında bu katsayı genellikle 0.12 olarak kullanılmıştır.
-
Örneğin, OBP’si 350 olan bir öğrencinin AOBP’sini hesaplayalım:
\text{AOBP} = \text{OBP} \times 0.12 = 350 \times 0.12 = 42
-
-
Sonuçların Kullanımı:
- Hesaplanan AOBP, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanlarına eklenerek öğrenciye ek puan kazandırır. Bu sayede, başarı performansını daha iyi yansıtabilir ve üniversite yerleştirme sürecinde avantaj sağlar.
Örnek Hesaplama:
Varsayalım ki bir öğrenci, 80 diploma notuna sahiptir:
-
OBP’nin hesabı:
\text{OBP} = 80 \times 5 = 400 -
AOBP’nin hesabı:
\text{AOBP} = 400 \times 0.12 = 48
Dolayısıyla, bu öğrencinin Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) 48 olarak hesaplanır ve bu puan, üniversite sınavı puanlarına eklenir.
Temel Kavramlar:
- OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı): Öğrencinin diploma notunun 5 ile çarpılmasıyla elde edilen puan.
- AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı): OBP’nin belirli bir katsayı ile çarpılmasıyla elde edilen ve üniversite sınavı puanlarına eklenmek üzere kullanılan puan.
Sonuç:
2009 yılında AOBP hesaplaması, öğrencinin diploma notunun 5 ile çarpılması ve elde edilen OBP’nin 0.12 katsayısı ile çarpılması yoluyla yapılır. Bu yöntemle hesaplanan puan, üniversite sınavı puanına eklenerek yerleştirme sürecinde kullanılır.
Umarım bu açıklama, AOBP hesabı konusunda size yardımcı olmuştur, @Umut_Caglayantas!