Huseyin_Piskin’in paylaştığı soruları işlemlerle beraber çözebilir misiniz?
Cevap:
Bu sayfada, Tuncay’ın belirli koşullara uyarak bir şifre oluşturması isteniyor. Aşağıda adım adım bu koşulları nasıl karşılayacağınıza dair bir kılavuz bulabilirsiniz.
- Koşulların Anlaşılması:
- Şifre, belirtilen şartlara göre, yalnızca 0, 5 ve 8 rakamlarını kullanarak oluşturulacak.
- Şifre 7 basamaklı olmalı.
- Şifre herhangi bir bölgeden başlayarak, basamaklardaki rakamlar sağa doğru küçülmeli.
- Ayrıca, herhangi bir noktadan başlayarak, basamaklardaki rakamlar sağa doğru küçülmeli.
A. Tuncay’ın Oluşturabileceği Tüm Şifreler
Öncelikle 0, 5 ve 8 rakamlarını kullanarak 7 basamaklı şifreler oluşturalım. Her rakamdan en az bir tane olması gerekebilir. Rakamların sağa doğru hem büyükten küçüğe hem de küçüğe doğru sıralandığını dikkate alalım.
Örneğin:
- 8 8 8 5 5 5 0 (Büyüklük sırası: 8 > 5 > 0)
- 8 8 5 5 0 0 0 (Büyüklükten küçüğe, küçükten büyüğe dönüşümlü olabilir)
Bu türde daha fazla varyasyonu düşünebiliriz ama temel olarak ana rakamlar 8, 5 ve 0 olup her birine karar vererek dizilim sağlamalıyız.
Aşağıda, mantıksal bir yaklaşım ile rakamları yerleştirebilirsiniz:
- Büyük rakamları önce yerleştirin ve sırasıyla azaltarak devam edin.
- Rakamların farklı kombinasyonlarıyla rastlantısal dizilimler deneyin. (Örneğin, aynı rakamdan birden fazla kez kullanabilirsiniz.)
B. Tuncay’ın Oluşturabileceği Şifrelerden En Büyük ve En Küçük Şifre
En büyük şifreyi oluşturmak için, en büyük rakamları sola yerleştirin ve küçülerek devam edin:
- En büyük: 8 8 8 5 5 5 0.
En küçük şifreyi oluşturmak için, en küçük rakamları sola yerleştirin ve büyüyerek devam edin:
- En küçük: 0 5 5 5 8 8 8.
C. Oluşturulabilecek Şifrelerin Okunuşu
Aşağıdaki seçenekler içinde Tuncay’ın oluşturmaya çalıştığı şifrelerden biri bulunmaktadır. Özetle, elde edilebilecek şifrelerden birinin doğru olup olmadığını inceleyelim:
- A) Sekiz milyon elli sekiz bin elli sekiz → 8.058.058
- B) Beş milyon elli sekiz → 5.000.058
- C) Sekiz milyon elli sekiz bin sekiz yüz elli → 8.058.850
- D) Beş milyon beş yüz seksen bin sekiz yüz elli → 5.580.850
D seçenek şifre oluşturma kurallarına uygundur, çünkü sadece belirtilen rakamları (5, 8, 0) içermektedir ve verilen şekilde birleştirilmiştir.
Sonuç:
Yukarıda yeni varyasyonlar geliştirerek yaratıcı bir yaklaşımla Tuncay için geçerli şifre kombinasyonları oluşturabilirsiniz. Her durumda, şifreleme için 0, 5 ve 8 sayıları farklı çözüm yolları sunarak kullanabilirsiniz.
Ama yapamadım lütfen yardım et
Huseyin_Piskin’in Talebi: Şifreyi Oluşturma
Cevap:
Tuncay’ın belirli koşullar altında bir şifre oluşturabilmesi için birkaç adım izlememiz gerekiyor. Detaylı bir açıklama ve çözüm aşağıda verilmiştir:
Adım 1: Şifre Oluşturma Kuralları
Şifre oluşturma için gereken kurallar şunlardır:
- Üç farklı rakam kullanılacak: 0, 5 ve 8
- Toplamda yedi basamaklı bir sayı oluşturulacak
- Şifredeki sayılar herhangi bir başlangıç noktasından itibaren sağa doğru her iki yönde (büyüklük veya küçüklük) sıralanabilir.
Adım 2: Olası Şifre Kombinasyonlarını Belirleme
A. Tüm Olası Şifreleri Belirlemek
Bu aşamada, belirtilen rakamlarla tüm olasılıkları deneyerek belirli bir kombinasyona ulaşmamız gerekiyor. Yedi basamaklı olması gerektiğinden ve rakamlar arasında belirli bir sıralama gerektiğinden aşağıdaki gibi bir düzenlemeye gidebiliriz:
Tüm Olası Kombinasyonlar (Rakamlar: 0, 5, 8)
- 8885550
- 8855800
- 8888505
- 8585805
- 8885800
Bu örnekler, çeşitli kombinasyon örnekleridir ve her biri sağa doğru sıralama kurallarına uygundur.
B. En Büyük ve En Küçük Şifreyi Belirlemek
En büyük ve en küçük şifreyi bulmak için rakamları uygun bir biçimde sıralamamız gerekmektedir.
-
En Büyük Şifre:
- En büyük şifreyi oluşturmak için 8 rakamını olabildiğince öne koyar, ardından 5 ve en sondaysa 0 rakamını yerleştiririz.
- En Büyük: 8885550
-
En Küçük Şifre:
- En küçük şifreyi oluşturmak için, 0’ı öne koyup ardından 5 ve en sonunda 8 rakamlarını kullanabiliriz.
- En Küçük: 0555888
C. Şifre Seçeneklerini Doğru Şekilde Belirleme
Verilen cevap seçenekleri arasında doğru olanı belirlememiz gerekirse:
- D) Beş milyon beş yüz seksen bin sekiz yüz elli → 5580850, bu yöntemle oluşturulabilecek bir şifre örneğidir. Bu sıralama büyüklüğe, küçüklüğe uygun olarak tanımlanan bir kombinasyondur.
Sonuç:
Bu çözümler doğrultusunda, kurallara uygun şekilde farklı rakamlardan ve seviyelerden şifreler oluşturabilirsiniz. Her durumda önemli olan, rakamların doğru bir şekilde yerleşimini sağlamaktır. Bu adımlar önerilen ve doğru bir sıralama sunarak çözümlemeye yardımcı olacaktır.