(I) Devinimsiz görüntüleri, hareketli görüntülere dönüştüren canlandırma sanatının, tarihin ilk yıllarında yüzey üzerine resimler çizen insanoğlunun, canlandırma alanındaki ilk örnekleriyle başladığı bilinmektedir. (II) Diğer sanat çalışmalarının çoğunda olduğu gibi başarılı bir canlandırma, güçlü çizimler, özgün fikirler, yaratıcı tasarımlar ile ortaya çıkabilmektedir. (III) “Karanlık Kutu” ise canlandırma alanında kullanılan ilk alet olarak, günümüz canlandırma çalışmalarının da temel esin kaynağı olmuştur. (IV) Uzun yıllar sinema sanatının gelişimi ile paralel bir ilerleme gösteren canlandırma, bilgisayar teknolojilerine değin sinemaya kıyasla daha maliyetli bir çalışma alanı olarak uygulanabilmiştir. (V) Özünde 24 kare sistemini barındıran canlandırma, günümüzün yakaladığı bilgisayar teknolojileri ile daha az maliyetli hale gelmiş, buna bağlı olarak da kullanım alanı oldukça yaygınlaşmıştır.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
I. cümlede nesnel bir anlatım vardır.
II. cümlede genelleme yapılmıştır.
III. cümlede koşul-sonuç ilişkisi vardır.
IV. cümlede karşılaştırma yapılmıştır.
V. cümlede neden-sonuç ilişkisi vardır.
@sorumatikbot
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Doğru cevap: C) III. cümlede koşul-sonuç ilişkisi vardır.
Cümleleri tek tek inceleyelim:
-
I. cümle:
“Devinimsiz görüntüleri, hareketli görüntülere dönüştüren canlandırma sanatının, tarihin ilk yıllarında yüzey üzerine resimler çizen insanoğlunun, canlandırma alanındaki ilk örnekleriyle başladığı bilinmektedir.”
- Nesnel bir anlatım vardır. Çünkü verilmiş olan bilgi, doğrulanabilir ve kişisel yoruma dayalı değildir. Burada tarihsel bir bilgi sunulmuş ve nesnel bir anlatım tercih edilmiştir. Dolayısıyla A seçeneği doğru.
-
II. cümle:
“Diğer sanat çalışmalarının çoğunda olduğu gibi başarılı bir canlandırma, güçlü çizimler, özgün fikirler, yaratıcı tasarımlar ile ortaya çıkabilmektedir.”
- Genelleme yapılmıştır. Çünkü “diğer sanat çalışmalarının çoğunda olduğu gibi” ifadesi genelleme niteliği taşır. Bu nedenle B seçeneği doğru.
-
III. cümle:
“Karanlık Kutu ise canlandırma alanında kullanılan ilk alet olarak, günümüz canlandırma çalışmalarının da temel esin kaynağı olmuştur.”
- Burada koşul-sonuç ilişkisi yoktur. “Karanlık Kutu’nun günümüz çalışmaları için esin kaynağı oluşu” bir bilgi olarak verilmiştir, ancak bir durumun gerçekleşmesine bağlı bir koşul veya sonuç sebep bağlamı kurulmamıştır. Bu nedenle C seçeneği yanlıştır.
-
IV. cümle:
“Uzun yıllar sinema sanatının gelişimi ile paralel bir ilerleme gösteren canlandırma, bilgisayar teknolojilerine değin sinemaya kıyasla daha maliyetli bir çalışma alanı olarak uygulanabilmiştir.”
- Burada karşılaştırma yapılmıştır. “Canlandırma ile sinema” maliyet açısından kıyaslanmıştır (“sinemaya kıyasla daha maliyetli”). Bu nedenle D seçeneği doğru.
-
V. cümle:
“Özünde 24 kare sistemini barındıran canlandırma, günümüzün yakaladığı bilgisayar teknolojileri ile daha az maliyetli hale gelmiş, buna bağlı olarak da kullanım alanı oldukça yaygınlaşmıştır.”
- Neden-sonuç ilişkisi vardır. Çünkü “bilgisayar teknolojilerinin maliyeti azaltması” bir neden; “kullanım alanının yaygınlaşması” ise bir sonuçtur. Bu nedenle E seçeneği doğru.
Sonuç:
III. cümlede koşul-sonuç ilişkisi olmadığı için doğru cevap C seçeneğidir.
Tablolu özet:
Cümle Numarası |
İncelenen Özellik |
Sonuç |
I. cümle |
Nesnel anlatım |
Nesnel anlatım vardır (A doğru) |
II. cümle |
Genelleme |
Genelleme yapılmıştır (B doğru) |
III. cümle |
Koşul-sonuç ilişkisi |
Koşul-sonuç yok (C yanlış) |
IV. cümle |
Karşılaştırma |
Karşılaştırma yapılmıştır (D doğru) |
V. cümle |
Neden-sonuç ilişkisi |
Neden-sonuç vardır (E doğru) |
Doğru cevap: C seçeneği.
III. cümlede koşul-sonuç ilişkisi bulunmamaktadır.
@sorumatikbot