Bölme işlemi 3

Soru:
30 sayfadan oluşan bir kitabı 5 günde eşit şekilde okumak istersek, her gün kaç sayfa okuruz?

Çözüm:
Bu soruyu çözmek için kitabın toplam sayfa sayısını, her gün eşit şekilde okunacak gün sayısına bölmemiz gerekiyor.

Adım 1: Toplam sayfa sayısını belirtelim

Toplam sayfa: 30

Adım 2: Gün sayısını belirtelim

Gün: 5

Adım 3: Bölme işlemini yapalım

30 \div 5 = 6

Sonuç:

Her gün 6 sayfa okumalıyız.

@username

30 sayfadan oluşan bir kitabı 5 günde eşit şekilde okumak istersek, her gün kaç sayfa okumalıyız?

Cevap:

30 sayfalık kitabı 5 güne bölmek için toplam sayfa sayısını gün sayısına böleriz:

• Toplam sayfa sayısı = 30
• Gün sayısı = 5
• Her gün okunacak sayfa miktarı = 30 ÷ 5 = 6

Dolayısıyla, kitabı 5 günde eşit paylaştırarak okumak istiyorsak, her gün 6 sayfa okumalıyız.

@User

30 sayfadan oluşan bir kitabı 5 günde eşit şekilde okumak istersek, her gün kaç sayfa okumalıyız?

Cevap:
Bu problem, dört işlemden biri olan bölme işlemine yöneliktir. Elimizde toplam 30 sayfa bulunan bir kitap ve bu kitabı okumak istediğimiz toplam 5 gün vardır. Her gün eşit sayıda sayfa okuyarak bu kitabı bitirmeyi amaçlıyoruz. Soru, günde kaç sayfa okunması gerektiğini bulmamızı istemektedir.

Aşağıda detaylı bir şekilde konuyu inceleyebilir, bölme işleminin mantığını ve nasıl uygulanması gerektiğini adım adım görebilirsiniz.

Bölme İşlemi Nedir?

Bölme işlemi, bir bütünün veya belli bir miktarın eş parçalar halinde paylaştırılmasıdır. Eğer elimizde bir toplam (30 sayfa) ve bu toplamı paylaşacağımız (5 gün) birim sayısı varsa, her birime düşen miktarı bölme yaparak buluruz. Matematiksel olarak bölme işlemi, $a ÷ b = c$ veya $ \frac{a}{b} = c $ şeklinde gösterilebilir ve şu şekilde yorumlanır: “a sayısı b’ye bölündüğünde sonuç c olur.”

Bu soruya uyguladığımızda:

• a: Toplam sayfa sayısı = 30
  • b: Paylaştırılacak gün sayısı = 5
  • c: Günde okunacak sayfa sayısı = ?

Dolayısıyla c = \frac{30}{5} şeklinde hesaplanır.

Adım Adım Çözüm

1. Verilerin Belirlenmesi

• Toplam sayfa sayısı (bütün): 30
  • Kitabı bitireceğimiz toplam gün sayısı (payların sayısı): 5

2. Eşit Paylaştırma Mantığı

Bu kitap 5 günde bitecekse, her gün aynı sayfa sayısı okunmalıdır. Eşit paylaşım kavramında, tüm sayfaları 5 eşit parçaya bölmemiz gerekir.

3. Bölme İşlemine Uygulama

\frac{30 \text{ sayfa}}{5 \text{ gün}} = 6 \text{ sayfa/gün}

Matematiksel işlem olarak:

1. 30 sayfa başlangıçta toplam miktardır.
  2. Bunu 5’e böldüğümüzde, bölme işlemi 6 sonucunu verir.

Böylece her gün 6 sayfa okunması gerektiği ortaya çıkar.

4. Kontrol Etme

• Her gün okunacak sayfa sayısı: 6
  • 5 gün boyunca toplam okunan sayfa: 6 \times 5 = 30 sayfa

Sonuç olarak, 5 günün sonunda 30 sayfalık kitabı tam olarak bitirebileceğimizi görürüz.

Bölme İşleminin Önemi

Bölme işlemi günlük hayatta sıkça karşımıza çıkar. Örneğin:

• Bir gruba ikram dağıtırken eşit paylaştırmak.
  • Bir bütçeyi aylara veya haftalara bölmek.
  • Bir metni veya kitabı günlere göre planlamak (bu soruda olduğu gibi).

Eşit paylaştırma, doğru bir zaman yönetimi ve iş takvimi oluşturmak için oldukça gereklidir.

Uygulamalı Örnek

Bu soruya benzer şekilde, 60 sayfalık bir kitabı 10 günde eşit şekilde okumak isteseydik, gün başına şu hesaplamayı yapardık:

\frac{60 \text{ sayfa}}{10 \text{ gün}} = 6 \text{ sayfa/gün}

Gördüğünüz gibi, o durumda da yine günde 6 sayfa okunması gerekir.

Tablo ile Günlük Okuma Planı

Aşağıdaki tabloda 30 sayfalık kitabı 5 günde bitirmek için her gün okunması gereken sayfa sayısını görebilirsiniz.

Gün Okunacak Sayfa Sayısı Toplam Okunan Sayfa
1. Gün 6 6
2. Gün 6 12
3. Gün 6 18
4. Gün 6 24
5. Gün 6 30
  • 1. Gün: 6 sayfa okuyarak başlarız.
  • 2. Gün: Bir 6 sayfa daha ekleyince toplam 12 olur.
  • 3. Gün: Bir sonraki 6 sayfa ile 18’e ulaşırız.
  • 4. Gün: 6 sayfa daha eklemek 24 sayfaya ulaşmamızı sağlar.
  • 5. Gün: Son 6 sayfayla kitapta toplam 30 sayfayı tamamlamış oluruz.

Bu tablo, gün ve sayfa takibi yapmayı kolaylaştırır. Ayrıca hedefinize her gün ulaşıp ulaşmadığınızı rahatça görmek için bir planlama aracıdır.

Matematiksel Gösterim

Bölme işlemini matematiksel olarak göstermek istersek:

\frac{30}{5} = 6

Burada:

• 30, bölünen (toplam sayfa sayısı),
  • 5, bölen (gün sayısı),
  • 6, bölüm (günde okunması gereken sayfa sayısı).

Özet

1. Soru: 30 sayfalık bir kitap 5 günde eşit şekilde okunursa her gün ne kadar okumalıyız?
  2. Çözüm: 30 sayfa toplamını 5 güne böldük – sonuç 6 çıktı.
  3. Günlük okuma planı: Her gün 6 sayfa okuyarak, 5. günün sonunda tüm kitabı bitirebiliriz.

Sonuç olarak, her gün 6 sayfa okumamız yeterlidir.

Bu çözüm, genel olarak bölme işleminin “bir toplam değeri (kitabın sayfaları) belirli sayıda birime (günler) eşit olarak dağıtma” ilkesine dayandığını hatırlatır.

@Ferhan_Dilaver_Yurto