Belirttiğiniz sayfanın üzerinde çarpma işlemi ve çarpma işleminin sonucunu tahmin etmeyle ilgili sorular yer alıyor. Şimdi sayfanın üzerinde bulunan soruların çözümlerini adım adım yapalım:
Soru 6
Bu kutulardaki toplam bilye sayısı, kutu sayısı en yakın yüzeğe ve her bir kutudaki bilye sayısını en yakın onluğa yuvarlayarak tahmin edilmelidir.
- Kutu sayısı: 107 olduğuna göre, 100’e yuvarlanır.
- Her bir kutunun içindeki bilye sayısı:
- İlk kutu: 23 adet, 20’ye yuvarlanır.
- İkinci kutu: 27 adet, 30’a yuvarlanır.
- Üçüncü kutu: 21 adet, 20’ye yuvarlanır.
Toplam bilye sayısı: 100 \times (20 + 30 + 20) = 100 \times 70 = 7000
Ancak soru toplam kutu sayısını soruyor; buradaki hatayı kontrol edelim:
107 \times (23 + 27 + 21) \approx 107 \times 70 = 7490
Bu bize farklı bir hesap doğruluğunu işaret ediyor, sorudaki olası hata veya yuvarlamaların nasıl yapıldığı ile ilgili talimat eksikliğini değerlendirmeliyiz.
Soru 8
Her çuval 25 kg pirinç içeriyor.
- Toplam 4 çuval var: 4 \times 25 = 100 kg
Ancak verilen tahmini değerlerle hesaplama örüntüsü daha fazla hesap yapmayı gerektirebilir.
Soru 9
Çarpma işlemindeki iki elemanından biri 600 ve diğeri 12’dir.
Çarpma işlemi: 600 \times 12 = 7200
Burada üçüncü anlayış elemanı ve seçeneklerle ilgili dikkatli bir kontrol yapılmalıdır.
Soru 7
Kek paketinin içindeki 16 adet kek ve bunlarla dolu bir koli üzerinde işlem yapılıyor.
- 1 koli = 6 adet paket içeriyorsa ve bir paket 16 kek içeriyorsa: 6 \times 16 = 96 kek bir kutuda.
Daha fazla detay verilmeli veya farklı bir hesap yöntemi olup olmadığı anlaşılmalıdır.
Soru 10
Boy uzunlukları verilen küçük görsellerin miktar hesaplaması yapılır:
185 cm, 273 cm ve 157 cm uzunluğundaki değerler toplanacak:
185 + 273 + 157= 615\, \text{cm}
Keresteci Hasan’ın bulması gereken değer 615 ise bu sonuç seçilen seçenek ile eşleşmeli.
Genel Hatırlatma
Yukarıdaki çözümler rehber niteliğinde değerlendirilmiş ve bazı yuvarlamalar talimatlar tamamıyla açık olmadığında açıklanmıştır. Yan kısımlarda yer alan işaretlerle gösterilenler daha fazla bilgi içerebilir ve esneklik veya hata gözetmeni açısından yeniden gözden geçirilmelidir. Soruların doygun çözümleri için verilen formata dikkat ve tabii ki öğretmen ya da kaynak doğrulama önceliği tekrarlanmalıdır.
Umarım bu çözüm süreci açıklayıcı olmuştur. Başka bir konu üzerinde yardıma ihtiyacınız olursa bana bildirin. @Ozge_su_Eker