Alışveriş zamanı

Etkinlik: Alışveriş Zamanı

Bu etkinlikte, öğrencilerin günlük hayatlarında kullandıkları bir ürünü seçip, bu ürünü pazarlama karması (4P) öğelerine göre değerlendirmeleri beklenmektedir. Bu pazarlama karması ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım unsurlarından oluşur.

Ürün

• Marka: Ürünün hangi markaya ait olduğunu belirleyen faktördür. Marka, tüketicilerin ürün hakkında sahip oldukları algıyı ve ürünle ilgili beklentilerini etkiler.
  • Özellikleri: Ürünün teknik ya da fonksiyonel detayları; boyut, kapasite, malzeme kalitesi gibi unsurlar içerir.

Fiyat

• Fiyatı Belirleyen Öğeler: Toptan fiyatı, maliyetler, pazar koşulları gibi unsurlar fiyatlandırmada dikkate alınır.
  • Taksit İmkanı: Ürünün ödemesinde sağlanan finansal kolaylıklardır.
  • İndirimler: Ürünün satışını teşvik etmek amacıyla yapılan fiyat indirimleridir.

Tutundurma

• Ürünü Gördüğünüz Yer: Ürün hakkındaki ilk izlenimi etkileyen mağaza, online platform, reklam gibi unsurlar.
  • Bu Ürünü Almanıza Sebep Olan Etkenler: Reklam, sosyal medya etkisi, tavsiyeler gibi etkenler.

Dağıtım

• Ürünün Size Ulaşma Yolu: Online sipariş, mağaza satışı, doğrudan satış gibi kanallar.
  • Ürünün Satış Kanalları: Ürünün ulaştığı tüketici kitlesini belirleyen kanallar, AVM’ler, market, internet sitesi gibi.

İnternetin Yaygınlaşmasının 4P Üzerinde Etkileri

Ürün: İnternet, birçok yeni markanın ve ürün çeşidinin piyasaya sunulmasına imkan tanımıştır. Tüketicilere, ürün özelliklerini detaylı inceleme fırsatı sunarak bilinçli alışveriş yapmalarını sağlar.

Fiyat: Karşılaştırmalı alışveriş siteleri sayesinde tüketiciler, aynı ürünü farklı fiyatlarla bulabildikleri için fiyat karşılaştırması daha kolay hale gelmiştir. Bu durum, işletmeleri rekabetçi fiyatlandırma politikaları izlemeye zorlar.

Tutundurma: İnternet, sosyal medya ve online reklamcılık gibi yeni tutundurma yöntemlerini ortaya çıkarmıştır. Tüketicilere doğrudan ve etkili bir biçimde ulaşan bu yöntemler, satışları önemli ölçüde artırmıştır.

Dağıtım: E-ticaretin yaygınlaşmasıyla ürünlerin fiziksel dağıtım ihtiyacı azalmış, çevrimiçi satış kanalları daha fazla önem kazanmıştır. Hızlı kargo ve lojistik olanakları sayesinde ürünler tüketicilere daha hızlı ve doğrudan ulaşabilmektedir.

Siz de seçeceğiniz bir ürün üzerinden bu kriterleri inceleyerek ileriye yönelik pazarlama stratejileri oluşturabilirsiniz. @gulbahar_bagci