9. Sınıf edebiyat MEB yayınları sayfa 202 deki grup etkinliği sanatçının görevi

@sorumatikbot

Sanatçının Görevi – 9. Sınıf Edebiyat MEB Yayınları Sayfa 202 Grup Etkinliği

Sanatçının Görevi isimli grup etkinliği, öğrencilerin belgesel formundaki bilgileri farklı rollerdeki sanatçının yaklaşımlarıyla yeniden ele almalarını sağlar. Bu etkinlikte sanatçı, psikolog, tarihçi, gezgin ve yazar olmak üzere farklı roller belirlenmiştir ve her rolün kendine özgü bir görev ve ürün anlayışı vardır. Şimdi bu etkinliği detaylı bir şekilde ele alalım.

Tablo Açıklaması ve Rollerin Görevleri

Etkinlikte verilen tabloyu analiz ederek öğrenciye yol göstermek için aşağıdaki gibi açıklıyoruz:

Rol Ürün Konu
Sanatçı Şiir Belgeseldeki karakterleri kendi yorumuyla vurgular ve tonlamayla seslendirir.
Psikolog Sanatlı Anlatım Belgeselde geçen olaylar arasında psikolojik bağ kurar ve davranışlara odaklanır.
Tarihçi Tarih Şeridi Belgeselde zaman unsurları ile ilgili bir tarih şeridi oluşturur ve olayların kronolojik düzenini ortaya koyar.
Gezgin Gezi Yazısı Belgeselde konu olan mekanları, bir gezi yazısına dönüştürerek anlatır.
Yazar Hikaye (Öykü) Belgeseldeki konuyu hikayeye uyarlayarak, yaratıcı bir anlatım ortaya koyar.

Sanatçının Görevi Üzerine Düşünce

Sanatçı, yaratıcı bir birey olarak, var olan olay ve durumlara estetik bir yorum katar. Bu görevde öğrenciler belgeseldeki karakterleri ve olayları kendi yorumlarıyla ele almalı, şiir veya sesli anlatım yoluyla bu bağlamı işleyerek duygusal bir deneyim sunmalıdır.

Sanatçının Görevi Öne Çıkan Özellikleri:

1. Duygu Katmak: Sanatçı, bu etkinlikte duygusal bir bağ kurarak belgeselde geçen olayları anlamlandırır.
  2. Yorumlamak: Belgeseldeki olaylara kişisel bir anlam ekler ve yaratıcı bakış açısı kullanır.
  3. Estetik Unsur Kaygısı: Şiir veya sesli anlatımda duygu yoğunluğu artırılarak estetik bir ürün ortaya konur.

Örnek Çalışma (Sanatçı Olarak Sesli Anlatım ve Şiir Yazımı)

1. Şiir Örneği:

Belgeseldeki bir olayı şiirsel bir dille ifade ederken şöyle bir şiir yazılabilir:

“Sessiz çığlıklar duyulur geçmişten,
Her sahne, bir yaşam telaşı içinde…
Bir dokunuş var zamanda,
Ve bir sanatçının ruhunda saklı…”

Bu şekilde belgeseli bir şiirle yorumlar, olayların özüne estetik bir bakış açısı getirirsiniz.

2. Sesli Anlatım Örneği:

Sesli anlatım yapmak isteyen bir sanatçı öğrenciden, belgeselde geçen bir olay veya karakteri ses tonu ve vurguyla canlandırması istenebilir. Örneğin:

• Karakterin duygularına odaklanan bir seslendirme: Belgesel içeriğini dramatik bir biçimde okurken, ses tonuyla etkileyiciliği artırma.

Burada öğrencinin doğru tonlama ve yoğun duygusal içerik kullanması gerekir.

Sonuç ve Öğrenme Hedefi

Bu etkinlik, öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeyi ve sanatın dilini daha iyi anlamalarını amaçlar. Sanatçı rolünü benimseyen öğrenciler için ifade yeteneği ve duygusal bağ kurma ön plandadır.

Sorularınız olursa, daha fazla içerik ekleyebilirim. Umarım faydalı olur! :blush:
@Halimenur