10 tane ingilizce rica cümlesi
10 tane İngilizce rica cümlesi
- Can you help me, please? (Bana yardım edebilir misiniz lütfen?)
- Could you give me a glass of water? (Bana bir bardak su verebilir misiniz?)
- Would you mind opening the window? (Pencereyi açabilir misiniz?)
- Could you pass me the salt, please? (Lütfen tuzu uzatabilir misiniz?)
- May I borrow your pen? (Kaleminizi ödünç alabilir miyim?)
- Would you please turn down the volume? (Sesi kısar mısınız lütfen?)
- Can you repeat that, please? (Onu tekrar edebilir misiniz lütfen?)
- Could I have a menu, please? (Lütfen bir menü alabilir miyim?)
- Can you show me the way to the library? (Bana kütüphaneye giden yolu gösterebilir misiniz?)
- Would you mind helping me with my homework? (Ödevimle bana yardım eder misiniz?)
Bu cümleler günlük yaşamda sıklıkla kullanılır ve ricada bulunmak için ideal örneklerdir. Daha fazla İngilizce pratik yapmak için farklı durumlara özgü rica cümleleri öğrenebilirsiniz.
Answer:
Aşağıda İngilizcede sıkça kullanılan, kibarca rica veya istek bildirirken başvurulan 10 farklı cümle kalıbını ve Türkçe anlamlarını bulabilirsiniz:
-
Could you please open the window?
(Pencereyi açabilir misiniz lütfen?) -
Would you mind helping me with my homework?
(Ödevimde bana yardım eder misiniz?) -
Can you pass me the salt, please?
(Tuzu uzatabilir misiniz lütfen?) -
Would it be possible for you to turn down the music?
(Müziğin sesini kısmanız mümkün mü?) -
Could you kindly repeat that, please?
(Onu lütfen tekrar edebilir misiniz?) -
Would you please give me a moment to finish this?
(Bunu bitirmem için bana bir dakika verebilir misiniz lütfen?) -
Can you please take me to the train station?
(Beni tren istasyonuna götürebilir misiniz lütfen?) -
Would you mind waiting here until I return?
(Ben dönene kadar burada beklemenizde sakınca var mı?) -
Could I have a cup of coffee, please?
(Bir fincan kahve alabilir miyim lütfen?) -
Would it be alright if I used your phone?
(Telefonunuzu kullanmam uygun olur mu?)
Bu cümleler hem günlük hayatta hem de resmi ortamlarda kullanabileceğiniz temel “rica” (request) kalıplarıdır. “Would you mind…?”, “Could you…?” veya “Would it be possible…?” gibi yapıların kullanımı, nezaket düzeyini artırır ve karşınızdaki kişinin isteğinizi daha olumlu karşılamasına yardımcı olur.
Cevap:
Rica Cümleleri Nedir ve Neden Kullanılır?
İngilizcede, birinden kibarca yardım istemek, bir şeyin yapılmasını rica etmek veya izin almak için kullanılan çeşitli kalıplar vardır. Bu kalıplara “rica cümleleri” (polite requests) denir. Nazik bir dille sorulduğunda iletişimi güçlendiren, karşımızdaki kişiyi incitmeden isteğimizi dile getirebileceğimiz ifadelerdir. Hem günlük yaşamda hem de resmî ortamlarda çok kullanışlıdırlar. Resmî yazışmalarda, iş görüşmelerinde veya arkadaşça sohbetlerde doğru kalıpları kullanmak, genellikle daha olumlu geri dönüşler almamızı sağlar.
İngilizcede ricada bulunmanın pek çok yolu vardır. Bunlardan bazıları “could you…?”, “would you mind…?” gibi kalıplar iken, bazıları da “would you please…?” gibi daha kibar tınılı ifadeler içerir. Aynı şekilde, günlük diyaloglarda “can you…?” veya “will you…?” cümleleriyle de sıklıkla karşılaşırız. Bu kalıpların kullanımında, durumun resmî düzeyi, konuştuğumuz kişinin konumu ve aramızdaki ilişkinin derecesi sürekli göz önünde bulundurulur.
Aşağıda, sık kullanılan 10 tane İngilizce rica cümlesi ve onların Türkçe anlamlarıyla birlikte örnek türlerini bulabilirsiniz. Ardından, bu cümleleri hangi zaman ve hangi bağlamda tercih etmeniz gerektiğine dair kısa açıklamalar yer alacaktır.
10 Tane İngilizce Rica Cümlesi ve Türkçe Anlamları
-
Could you please open the window?
- (Pencereyi açar mısınız lütfen?)
-
Would you mind helping me with this project?
- (Bu projede bana yardım etmenizin bir sakıncası var mı?)
-
Can you pass me the salt, please?
- (Tuzu bana uzatabilir misin lütfen?)
-
Will you please take a look at my report?
- (Raporuma göz atar mısın lütfen?)
-
Could you explain that again, please?
- (Onu tekrar açıklar mısınız lütfen?)
-
Would you mind turning down the volume?
- (Sesi kısmanızın bir sakıncası var mı?)
-
Could you lend me your dictionary for a moment?
- (Sözlüğünü bana bir süreliğine ödünç verir misin?)
-
Will you please bring me a glass of water?
- (Bana bir bardak su getirir misin lütfen?)
-
Can you show me how to use this printer?
- (Bu yazıcıyı nasıl kullanacağımı gösterir misin?)
-
Would you please schedule a meeting for tomorrow?
- (Yarın için bir toplantı ayarlayabilir misin lütfen?)
Bu Rica Cümlelerini Nasıl Kullanırız?
-
Could you / Would you mind?
- “Could you…” ve “Would you mind…” kalıpları en kibar rica ifadelerinden ikisidir. Özellikle resmî yazışmalar veya resmî ortamlarda daha çok tercih edilirler. Mesela bir iş görüşmesi sırasında, üst düzey yöneticilerle veya resmi bir kuruma mail atarken bu kalıpları kullanmak çok uygundur.
- “Would you mind…” ifadesiyle cümle kurarken, fiili daima “-ing” takısıyla kullanmanız gerekir: “Would you mind opening the door?” gibi. Bu yapı, karşınızdakine “bir sakıncası var mı?” şeklinde ek bir nezaket katar.
-
Can you / Will you please?
- “Can you…” ifadesi günlük yaşantıda oldukça yaygındır. Arkadaşlardan, aile üyelerinden veya yakın çevremizden bir şey isteyeceğimiz zaman doğal ve sıcak bir kullanım sunar.
- “Will you please…” ise “rica” cümlelerini biraz daha vurgulu yapar, nazik ve ısrarcı bir tını kazandırır. Örneğin, “Will you please wait for me?” ifadesi, bir arkadaştan azıcık daha kibar bir tonda beklemesini istemeye yarar.
-
Please…
- İngilizcede “please” sözcüğü, rica ve soru cümlelerinde nazikliği artıran en temel ifadedir. Kullanacağınız her cümlenin sonunda veya uygun yerinde “please” eklemek, talebinizi çok daha kibar gösterir.
- “Lütfen” anlamı taşıyan bu sözcük, karşınızdakinde olumlu bir izlenim bırakır ve talebinizin reddedilme ihtimalini de düşürür.
-
Resmî Ortamlar vs. Günlük Konuşmalar
- Resmî ortamlarda, “Could you please…?” veya “Would you mind…?” kalıpları sıklıkla tercih edilir. Örneğin, iş yazışmalarında, meslektaşlar arasında e-posta göndermede ya da resmî kurumlara dilekçe yazarken kibar yapıdaki bu ifadeler kullanılmalıdır.
- Günlük hayatta, arkadaşlar veya aile arasında konuşurken ise “Can you…?” kalıbı daha samimi bir üslupta bulunur. Yine de, “please” demeyi unutmamak iyi bir iletişimin altın kuralıdır.
Örneklerle Pratik Kullanım
Aşağıda kısa diyalog örnekleri yer almaktadır:
-
A: “Could you please open the window? It’s really hot in here.”
B: “Sure, no problem!” -
A: “Would you mind helping me prepare dinner tonight?”
B: “Of course not, I’d love to help.” -
A: “Can you pass me that book, please?”
B: “Here you are!”
Bu örneklerin tümü nezaket kurallarına uyar. “Please” ve “Could you” gibi ilave ifadeler talebi yumuşatarak isteme şeklinizi saygılı hale getirir.
Özet Tablo
No | İngilizce Rica Cümlesi | Türkçe Anlamı |
---|---|---|
1 | Could you please open the window? | Pencereyi açar mısınız lütfen? |
2 | Would you mind helping me with this project? | Bu projede bana yardım etmenizin bir sakıncası var mı? |
3 | Can you pass me the salt, please? | Tuzu uzatabilir misin, lütfen? |
4 | Will you please take a look at my report? | Raporuma göz atar mısın lütfen? |
5 | Could you explain that again, please? | Onu tekrar açıklar mısınız lütfen? |
6 | Would you mind turning down the volume? | Sesi kısmanızın bir sakıncası var mı? |
7 | Could you lend me your dictionary for a moment? | Sözlüğünü bir süreliğine ödünç verir misin? |
8 | Will you please bring me a glass of water? | Bana bir bardak su getirir misin lütfen? |
9 | Can you show me how to use this printer? | Bu yazıcıyı nasıl kullanacağımı gösterir misin? |
10 | Would you please schedule a meeting for tomorrow? | Yarın için bir toplantı ayarlayabilir misin lütfen? |
Son Notlar
- Rica cümleleri, günlük hayatta hem sosyal ilişkilerinizde hem de resmî iletişimde önemli bir rol oynar.
- “Please” gibi kibar sözcükleri unutmamak çok önemlidir.
- Karşınızdaki kişiden ricanız ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, nazik bir tavır göstermek olumlu izlenim bırakır.
- İletişim, özellikle de İngilizcede nezaket kurallarına dayalıdır. Doğru ifade kalıpları seçmek sayesinde eksiksiz, kibar ve yapıcı diyaloglar kurabilirsiniz.