Yüzyılda küçük üretim atölyelerinin yerine büyük fabrikalar insan gücünün yerini de makineler aldı

XIX. yüzyılda küçük üretim atölyelerinin yerine büyük fabrikalar insan gücünün yerini de makineler aldı. Makineler saye-
sinde:
I. Üretim hizla arttı
II. Ham madde ve pazar ihtiyacı arttı
III.
Ekonomik rekabet hizla arttı
verilen yargılardan hangisine ulaşılabilir?
A) Yalnızl
B)
Yalnız l
C) I ve ll
D) I,l ve I

Sanayi İnkılabı ve Sonuçları Analizi

XIX. yüzyılda gerçekleşen Sanayi İnkılabı ile üretim teknolojisindeki köklü değişimlerin (atölyeden fabrikaya geçiş) toplumsal ve ekonomik etkilerini inceleyelim.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Birinci Yargının Analizi (Üretim hızla arttı)
İnsan gücüyle çalışan küçük atölyelerde üretim yavaş ve sınırlıdır. Makinelerin devreye girdiği büyük fabrikalarda ise aynı sürede çok daha fazla ürün elde edilir. Bu durum seri üretimi başlattığı için “Üretim hızla arttı” yargısı doğrudur.

Adım 2 — İkinci Yargının Analizi (Ham madde ve pazar ihtiyacı arttı)
Fabrikalarda üretimin artması, bu makineleri beslemek için daha fazla ham maddeye ihtiyaç duyulmasına neden olmuştur. Ayrıca üretilen devasa miktardaki ürünün satılması için yeni müşterilere yani “pazarlara” ihtiyaç duyulmuştur. Bu nedenle bu yargı da doğrudur.

Adım 3 — Üçüncü Yargının Analizi (Ekonomik rekabet hızla arttı)
Üretimin artması, ham madde ve pazar arayışının hızlanması devletler ve şirketler arasında büyük bir yarışı tetiklemiştir. Herkes daha ucuz ve daha fazla üretip satmak istediği için ekonomik rekabet küresel ölçekte şiddetlenmiştir. Bu yargı da doğrudur.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması

• I. Üretim Artışı: :white_check_mark: Fabrikalaşmanın doğal sonucu.
  • II. Ham Madde ve Pazar: :white_check_mark: Artan kapasitenin zorunlu ihtiyacı.
  • III. Ekonomik Rekabet: :white_check_mark: Sömürgecilik ve pazar yarışı sonucu.

Adım 5 — Final Doğrulama
Sanayi İnkılabı; üretimi hızlandırmış (I), bu durum kaynak ve satış ihtiyacını doğurmuş (II), bu ihtiyaçlar da devletler arası rekabeti (III) körüklemiştir. Tüm öncüller birbirini takip eden mantıklı sonuçlardır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D) I, II ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Sanayi İnkılabı

• Tanım: Üretimde insan ve hayvan gücünün yerini buhar gücüyle çalışan makinelerin almasıdır.
  • Bu problemde: Atölyeden fabrikaya geçişin ekonomik sonuçlarını temsil eder.

2. Sömürgecilik

• Tanım: Güçlü devletlerin, zayıf devletlerin yer altı ve yer üstü kaynaklarına el koymasıdır.
  • Bu problemde: II. ve III. öncüldeki “ham madde, pazar ve rekabet” kavramlarının temel sebebidir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Sadece Üretim Artışına Odaklanmak

• Yanlış: Sadece fabrikalarda mal sayısının arttığını düşünüp diğerlerini elemek.
  • Doğru: Üretim artışının beraberinde getirdiği kaynak ihtiyacı ve pazar yarışını bir bütün olarak değerlendirmek gerekir.

Sanayi İnkılabı’nın Osmanlı Devleti üzerindeki etkilerini veya “Duyun-u Umumiye” gibi ekonomik sonuçlarını da öğrenmek ister misin?