Yurtiçi ve yurtdışı nasıl yazılır

yurtiçi ve yurtdışı nasıl yazılır

Yurtiçi ve yurtdışı nasıl yazılır?

Cevap:

Türkçede “yurtiçi” ve “yurtdışı” kelimelerinin doğru yazımı konusunda sıkça karışıklık yaşanır. Bu kelimeler, “yurt” ile “iç” ve “dış” kelimelerinden oluşan birleşik kelimelerdir ve yazılışlarında bazı önemli kurallara dikkat etmek gerekir.

1. Birleşik Kelimeler ve Yazım Kuralları

Birleşik kelimeler, iki veya daha fazla kelimenin anlamca bütünleşerek yeni bir anlam oluşturmasıyla ortaya çıkar. Türkçede birleşik kelimeler; bitişik, ayrı veya “-” (tırnak işareti ile) yazılabilir.

• Bitişik Yazılan Birleşik Kelimeler: Anlamca sıkı bağlantılı ve ortak bir kavram oluşturan kelimeler bitişik yazılır.
  • Ayrı Yazılan Birleşik Kelimeler: İki kelimenin ayrı ayrı kullanıldığı durumlarda ayrı yazılır.
  • Tire İşareti ile Yazılanlar: Bazı özel isimli birleşik kelimelerde veya tamlamalarda kullanılır.

2. “Yurtiçi” ve “Yurtdışı” Yazımı

• Doğru Yazımı:

• Yurtiçi
    • Yurtdışı
  • Neden bitişik yazılır?
    “Yurt” kelimesi ile “içi” ya da “dışı” kelimeleri birleşerek yeni bir kavram oluşturduklarından bitişik yazılırlar. Çünkü bu terimler “ülke sınırları içinde” ve “ülke sınırları dışı” anlamlarında kullanılır ve ayrı ayrı kelime gibi değil, tam bir kavram olarak algılanır.

• Yanlış Yazımlar:

• Yurt içi (ayrı)
    • Yurt dışı (ayrı)
    • Yurt-ici veya yurt-dişi (tireli yanlış kullanımlar)

3. Örnek Cümleler

Doğru Kullanım Yanlış Kullanım
Seyahatlerimi yurtiçi olarak planladım. Seyahatlerimi yurt içi olarak planladım.
Yurtdışı tatil planları yapıyorum. Yurt dışı tatil planları yapıyorum.

4. Kısaca Özet

Kelime Doğru Yazım Yazım Türü Anlamı
Yurtiçi Bitişik Birleşik kelime Ülke sınırları içindeki yer
Yurtdışı Bitişik Birleşik kelime Ülke sınırları dışındaki yer

Sonuç

“Yurtiçi” ve “yurtdışı” kelimeleri bitişik ve ayrı yazılmaz. Bu tür birleşik kelimeler Türk Dil Kurumu (TDK) yazım kılavuzuna göre kesinlikle bitişik yazılmalıdır.

Kaynaklar:

• Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu (TDK)
  • Yazım ve Dil Bilgisi Kuralları, Türkçe Dil Bilgisi Ders Kitapları

Özet:

• Yurtiçi ve yurtdışı kelimeleri bitişik yazılır.
  • Kelimeler arası boşluk yanlış yazımdır.
  • Anlam bütünlüğüne sahip birleşik kelimelerdir.

@Dersnotu