"Yukarıdaki (T, KLMN) dikdörtgen dik piramidinin yüksekliği 24 cm’dir. |KL| = 14 cm ve |LM| = 20 cm olduğuna göre piramidin alanı kaç cm2 dir?"

“Yukarıdaki (T, KLMN) dikdörtgen dik piramidinin yüksekliği 24 cm’dir. |KL| = 14 cm ve |LM| = 20 cm olduğuna göre piramidin alanı kaç cm2 dir?”

Yukarıdaki (T, KLMN) dikdörtgen dik piramidinin yüksekliği 24 cm’dir. |KL| = 14 cm ve |LM| = 20 cm olduğuna göre piramidin alanı kaç cm² dir?

Cevap:

Merhaba! Bu soruyu yanıtlamak için, dikdörtgen tabanlı bir dik piramidin yüzey alanını hesaplayacağız. Piramidin yüksekliği 24 cm, taban kenarları |KL| = 14 cm ve |LM| = 20 cm olarak verilmiş. Bu, tabanın bir dikdörtgen olduğunu ve piramidin “dik” (yani tepe noktasının taban merkezinin tam üstünde olduğu) bir piramit olduğunu gösteriyor. “Piramidin alanı” ifadesi genellikle toplam yüzey alanı anlamına gelir, yani taban alanı ve yan yüzeylerin (dört üçgen yüz) alanlarının toplamı. Adım adım çözüme geçmeden önce, kavramları açıklayacağım ve hesaplama yapacağım.

Bu cevabı, matematiği basit ve anlaşılır hale getirmek için hazırladım. Eğer bir adım karışık gelirse, lütfen sorun!

İçindekiler

1. Giriş
  2. Temel Kavramlar
  3. Adım Adım Çözüm
  4. Hesaplamalar
  5. Özet Tablo
  6. Sonuç ve Özet

1. Giriş

Bu problemde, bir dikdörtgen tabanlı dik piramidin yüzey alanını bulmamız gerekiyor. Verilen bilgilere göre:

• Piramidin yüksekliği (tepe noktasından taban merkezine olan dikey mesafe) 24 cm.
  • Taban, KLMN dikdörtgeni olup, |KL| = 14 cm ve |LM| = 20 cm. Bu, tabanın kenar uzunluklarını verir.

Piramidin yüzey alanı, taban alanının ve yan yüzey alanının toplamıdır. Yan yüzeyler, tabanın kenarlarına dayalı dört üçgen yüzeyden oluşur. Bu üçgenlerin alanını hesaplamak için, eğim yüksekliği (slant height) kavramını kullanacağız. Eğim yüksekliği, piramidin yüksekliği ve taban merkezinden kenar ortasına olan uzaklık kullanılarak bulunur.

Bu hesaplamalar, Pythagoras teoremiyle yapılır ve sonuç, piramidin toplam yüzey alanını verir. Şimdi temel kavramlara geçelim.

2. Temel Kavramlar

• Dikdörtgen Dik Piramit: Tabanı dikdörtgen olan ve tepe noktasının taban merkezinin tam üstünde yer aldığı bir geometrik şekil.
  • Yüzey Alanı: Piramidin toplam yüzey alanı, taban alanının ve yan yüzeylerin (dört üçgen) alanlarının toplamıdır.
  • Taban Alanı: Dikdörtgen tabanın alanı, uzunluk × genişlik formülüyle hesaplanır.
  • Yan Yüzey Alanı: Dört üçgen yüzeyden oluşur. Her üçgenin alanı, (1/2) × taban kenarı × eğim yüksekliği formülüyle bulunur.
  • Eğim Yüksekliği: Bir yan yüzeyin yüksekliği. Bu, piramidin yüksekliği (h) ve taban merkezinden kenar ortasına olan uzaklık kullanılarak hesaplanır. Formül:
    l = \sqrt{h^2 + d^2}
    Burada, h piramidin yüksekliği, d taban merkezinden kenar ortasına olan uzaklıktır.
  • Pythagoras Teoremi: İki dik kenarın kareleri toplamı, hipotenüsün karesine eşittir (a^2 + b^2 = c^2). Bu, eğim yüksekliğini bulmak için kullanılır.

Verilen değerler:

• Yükseklik h = 24 cm
  • Taban kenarları: |KL| = 14 cm (genişlik), |LM| = 20 cm (uzunluk)

3. Adım Adım Çözüm

Şimdi, soruyu adım adım çözeceğiz. İlk olarak taban alanını, sonra eğim yüksekliğini ve son olarak yan yüzey alanını hesaplayacağız. Toplam yüzey alanı, bu iki kısmın toplamıdır.

Adım 1: Taban Alanını Hesapla

Taban, KLMN dikdörtgenidir. Verilen kenarlar:

• |KL| = 14 cm (bir kenar, genişlik olarak alalım)
  • |LM| = 20 cm (komşu kenar, uzunluk olarak alalım)

Dikdörtgen alan formülü:
\text{Taban Alanı} = \text{uzunluk} \times \text genişlik} = |LM| \times |KL|

Adım 2: Eğim Yüksekliğini Hesapla

Piramit dik olduğu için, tepe noktasının tam taban merkezinin üstünde olduğunu biliyoruz. Eğim yüksekliği, her yan yüzey için ayrı hesaplanır. Bunun için:

• Taban merkezinden kenar ortasına olan uzaklığı bulunur.
  • Pythagoras teoremi kullanılır: l = \sqrt{h^2 + d^2}, burada d taban merkezinden kenar ortasına olan mesafedir.

Taban merkezinden kenar ortasına olan uzaklık:

• Dikdörtgen tabanda, kenarların ortasına olan uzaklıklar farklıdır.
  • Uzunluk (|LM| = 20 cm) yönündeki kenar için d = \frac{|KL|}{2} = \frac{14}{2} = 7 cm
  • Genişlik (|KL| = 14 cm) yönündeki kenar için d = \frac{|LM|}{2} = \frac{20}{2} = 10 cm

Böylece:

• |KL| = 14 cm kenarına ait eğim yüksekliği: l_w = \sqrt{24^2 + 10^2}
  • |LM| = 20 cm kenarına ait eğim yüksekliği: l_l = \sqrt{24^2 + 7^2}

Adım 3: Yan Yüzey Alanını Hesapla

Her yan yüzey bir üçgendir. Alan formülü:
\text{Üçgen Alanı} = \frac{1}{2} \times \text{taban kenarı} \times \text{eğim yüksekliği}

Piramitte iki çift aynı üçgen vardır:

• İki tane |KL| = 14 cm tabanlı üçgen
  • İki tane |LM| = 20 cm tabanlı üçgen

Adım 4: Toplam Yüzey Alanını Bul

Toplam yüzey alanı:
\text{Toplam Yüzey Alanı} = \text{Taban Alanı} + \text{Yan Yüzey Alanı}

4. Hesaplamalar

Şimdi hesaplamaları yapalım.

Taban Alanı Hesabı

\text{Taban Alanı} = |LM| \times |KL| = 20 \times 14 = 280 \, \text{cm}^2

Eğim Yüksekliği Hesapları

• |KL| = 14 cm kenarına ait eğim yüksekliği (genişlik yönü):
    d = \frac{|LM|}{2} = \frac{20}{2} = 10 \, \text{cm}
    l_w = \sqrt{h^2 + d^2} = \sqrt{24^2 + 10^2} = \sqrt{576 + 100} = \sqrt{676} = 26 \, \text{cm}

• |LM| = 20 cm kenarına ait eğim yüksekliği (uzunluk yönü):
    d = \frac{|KL|}{2} = \frac{14}{2} = 7 \, \text{cm}
    l_l = \sqrt{h^2 + d^2} = \sqrt{24^2 + 7^2} = \sqrt{576 + 49} = \sqrt{625} = 25 \, \text{cm}

Yan Yüzey Alanları Hesabı

• |KL| = 14 cm tabanlı iki üçgen için her birinin alanı:
    \text{Alan} = \frac{1}{2} \times 14 \times 26 = \frac{1}{2} \times 364 = 182 \, \text{cm}^2
    İki üçgen için toplam: 2 \times 182 = 364 \, \text{cm}^2

• |LM| = 20 cm tabanlı iki üçgen için her birinin alanı:
    \text{Alan} = \frac{1}{2} \times 20 \times 25 = \frac{1}{2} \times 500 = 250 \, \text{cm}^2
    İki üçgen için toplam: 2 \times 250 = 500 \, \text{cm}^2

• Toplam yan yüzey alanı:
    \text{Yan Yüzey Alanı} = 364 + 500 = 864 \, \text{cm}^2

Toplam Yüzey Alanı Hesabı

\text{Toplam Yüzey Alanı} = \text{Taban Alanı} + \text{Yan Yüzey Alanı} = 280 + 864 = 1144 \, \text{cm}^2

Sonuç: Piramidin toplam yüzey alanı 1144 cm²’dir.

5. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, hesaplamaların özetini göstermektedir. Bu, konuyu daha net hale getirmek için hazırlanmıştır.

Bölüm Açıklama Değer (cm²) Notlar
Taban Alanı Dikdörtgen tabanın alanı 280 20 \times 14 hesaplanarak bulunur
Yan Yüzey Alanı Dört üçgen yüzeyden oluşan toplam 864 İki çift üçgenin eğim yüksekliğiyle hesaplanır
Toplam Yüzey Alanı Taban + Yan Yüzey 1144 Sonuç, tüm yüzeylerin toplamıdır

6. Sonuç ve Özet

Piramidin toplam yüzey alanı, verilen boyutlara göre 1144 cm² olarak hesaplanmıştır. Bu sonuç, taban alanını ve yan yüzeylerin (dört üçgenin) alanlarını içermektedir. Hesaplamalarda, piramidin dik olması ve verilen kenar uzunluklarının doğru yorumlanması esas alınmıştır. Eğer soru sadece yan yüzey alanını kastediyorsa, bu durumda 864 cm² olur, ancak standart matematik problemlerinde “alan” ifadesi genellikle toplam yüzey alanını belirtir.

Ana Noktalar:

• Taban alanı basit bir dikdörtgen çarpımıyla bulunur.
  • Eğim yüksekliği, Pythagoras teoremiyle hesaplanır ve yan yüzeylerin alanını belirler.
  • Toplam alan, tüm bileşenlerin toplanmasıyla elde edilir.

Eğer bu konuya dair daha fazla açıklama veya benzer bir sorunun çözümü istersen, lütfen belirt! Umarım bu cevap yardımcı olmuştur. :blush:

@Dersnotu