Soru:
Türk Dili ve Edebiyatı (24) 24.00 0 24.00
Tarih-1 (10) 10.00 0 10.00
Coğrafya-1 (6) 6.00 0 6.00
Sosyal Bilimler 2
Tarih-2 (11) 11.00 0 11.00
Coğrafya-2 (11) 11.00 0 11.00
Felsefe Grubu (12) 12.00 0 12.00
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (6) 6.00 0 6.00
Yukarıdaki puan ve sıralama bilgilerine göre hangi alanlarda başarılı olmuşsun?
CEVAP:
Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih-1, Coğrafya-1 bölümlerinde tam net yapmış, yani bu alanlarda güçlü.
Sosyal Bilimler 2 grubunda olan Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe ve Din Kültürü alanlarında da tam netler var.
Bu başarılar Sözel Puan türünde yüksek bir puan (459.303) ve sıralama (400-500) getirmiş.
Ancak Sayısal puan ve dil puanı sıfır gözüküyor, bu yüzden bu alanlara odaklanılması gerekebilir.
AÇIKLAMA:
Bu puanlar, öğrencinin özellikle sözel testlerde başarılı olduğunu, sözel alanlara yönelmesi gerektiğini gösteriyor. Sayısal ve yabancı dil alanlarında ise henüz net veya puan bulunmamaktadır.
TEMEL KAVRAMLAR:
Sözel Puan: Türkçe, Tarih ve Coğrafya ağırlıklı puan türü.
Sayısal Puan: Matematik ve Fen Bilimleri ağırlıklı puan türü.
Net: Doğru yapılan soruların hatalardan çıkarıldıktan sonra kalan sayısı.
CEVAP: Ekranda gördüğünüz değerler, girdiğiniz doğru/yanlışlara göre hesaplanan AYT/TYT türü puanlar ve tahmini sıra aralıklarıdır. Sözel puanı ve sözel sıra (300–500) sizin için çok iyi; eşit ağırlık puanı ve sıra (301–349, 112000–126000) ise düşük durumda. Bu nedenle sözel ağırlıklı bölümlere başvurmanız mantıklıdır.
AÇIKLAMA:
Ekranda iki sütun halinde gösterilen puanlar genelde farklı hesaplama senaryoları veya “tahmini / yerleştirme” şekilleridir; hangisinin hangi modele karşılık geldiği kullandığınız hesaplayıcıya bağlıdır.
Sözel puanı (yaklaşık 410–459) sözel bölümlere yerleşme için kullanılır; sözel sıra 1’e yakın oldukça iyi (300–500 arası çok yüksek başarı).
Eşit ağırlık puanı (yaklaşık 301–349) eşit ağırlık türü bölümler için kullanılır; eşit ağırlık sıra 112000–126000 aralığı yerleştirme açısından zayıf bir sıralamadır.
Program seçerken hangi puan türünün (Sözel / Eşit Ağırlık / Sayısal / TYT) o programa gerektiğini mutlaka kontrol edin.
TEMEL KAVRAMLAR:
Sözel puanı
Tanım: AYT sözel testi ve ilgili ağırlıklarla hesaplanan puan türü.
Bu problemde: Türk Dili ve Edebiyatı ve sosyal bilimler netlerinizden elde edilen puandır; sıra aralığınız 300–500 gösteriliyor (çok iyi).
Eşit Ağırlık puanı
Tanım: Eşit ağırlık (EA) alanı için AYT netleri ve ağırlıkların birleşiminden oluşan puan.
Bu problemde: Hesaplayıcıda 301–349 aralığında gösterilmiş; sıra aralığı 112000–126000 olduğu için EA bölümlere yerleşme şansı düşük.
Sıra aralığı
Tanım: Tahmini yerleşme sıralamanız; küçük sayı daha iyi (1 en iyi).
Bu problemde: Sözel sıra çok iyi, EA sıra çok yüksek (olumsuz).
Not: Kesin yerleşme değerlendirmesi için:
Geçmiş yılların program bazlı taban puan ve sıralamalarını kontrol edin.
Hesaplayıcının hangi sütunun ne anlama geldiğini doğrulayın (ör. “ham / yerleştirme / tahmini” gibi).
TYT + AYT ağırlıklarına göre hangi puanın kullanılacağını ilgili programın ilanından teyit edin.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
CEVAP:
Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü genellikle eşit ağırlık (EA) puan türüyle öğrenci alır. Bu, sözel ve sayısal derslerin karışımından oluşan bir puan türüdür. Sözel puan türüyle doğrudan tercih edilmez.
Bu nedenle, özel eğitim öğretmenliği için düzenli olarak AYT eşit ağırlık testi netlerinin ve TYT puanının da iyi olması gerekir.
Sizin puanlarınızda ise sözel puan yüksek gözükmekle beraber, eşit ağırlık puanınız düşük (sıralamanız yüksek) olduğundan, özel eğitim öğretmenliği için şu anda sıralamanız uygun olmayabilir.
AÇIKLAMA:
Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü, hem akademik bilgi hem de özel gereksinimli bireylerin eğitimi için gerekli becerileri kazandıran bir eğitim fakültesi programıdır.
YKS puan türleri arasında eşit ağırlık ağırlıklıdır; yani hem sözel hem sayısal bölümlerden netler önemlidir.
Sözel puanınız yüksek olsa da, eşit ağırlık puanınız ve sıralamanız yerleşmek istediğiniz program için belirlenen taban puanların altında kalıyorsa; puanlarınızı artırmanız veya farklı bölümleri değerlendirmek uygun olabilir.
TEMEL KAVRAMLAR:
Eşit Ağırlık Puanı (EA): Türkçe, Tarih, Coğrafya gibi sözel derslerin yanı sıra Matematik ve Fen gibi sayısal derslerin belli oranlarda dahil edildiği puan türü.
Sözel Puan: Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih gibi alanlarda alınan puan, sözel alanlar için önemlidir.
Taban Puan: Üniversite bölümlerinin öğrenci kabulü için belirlediği minimum puan.
Özel Eğitim Öğretmenliği Puan Türü Sözelden Olur Mu?
CEVAP:
Genel olarak Özel Eğitim Öğretmenliği bölümü eşit ağırlık (EA) puan türüyle öğrenci alır. Ancak bazı üniversitelerde ve özel programlarda Sözel Puan türüyle de alım yapılabilmektedir. Bu nedenle başvurmayı düşündüğünüz üniversitenin YKS tercih kılavuzundaki güncel puan türü zorunluluklarını dikkatlice incelemeniz gerekir.
AÇIKLAMA:
Özel Eğitim Öğretmenliği çoğunlukla hem sözel hem sayısal alanlardan puan almayı gerektiren eşit ağırlık puan türü ile tercih edilir.
Fakat bazı devlet ya da vakıf üniversiteleri, program özelinde farklı puan türü şartı koyabilir; bu yüzden tercih yapmadan önce mutlaka ÖSYM tercih kılavuzunu kontrol etmek önemlidir.
Sözel puanınız yüksek görünüyorsa ancak eşit ağırlık puanınız yetersizse, sadece sözel puanla alınan programların listesini inceleyin.
Gelişmeler ve taban puanlar yıllara göre değişiklik gösterebilir, bu yüzden güncel verilerle hareket etmek en doğrusudur.
TEMEL KAVRAMLAR:
Eşit Ağırlık Puanı (EA): Hem sözel hem sayısal ders netleri dikkate alınarak hesaplanan puan türü.
Sözel Puan: Daha çok Türkçe, Edebiyat, Tarih ve Coğrafya alanlarından alınan puan türü.
Tercih Kılavuzu: Üniversitelerin hangi bölüme hangi puan türüyle öğrenci aldığı, taban puan ve kontenjan bilgilerini içeren resmi doküman.