Yukanda fotoentez için gerekl maddeler ve fatosentez sonucu oluşan maddeler gösterimişir

KAZANIS
7. Agat
KAZANM:EA621. Bnlede besin retiinde fotosentezin ônemini fark eder.
Yukanda fotoentez için gerekl maddeler ve fatosentez sonucu oluşan maddeler gösterimişir.
Buna oðre K. L M ve Nmaddelerin neler olduğunu vazınY. 16 P)
KAZA
KAZANIM:
F.a.6.2.2. Fotosentez huzinı etkileyen faktörler ilo igll gikarımlgda bulunur
Aşajıda iki deney dizeneği bulunmaktadr. (lşk rengi dişndaki diğer tüm değişkenler aynı kabul edilecektir.)
Bu deney düzeneklerinde bağımis, bağımsz ve kontrol edilen dağişkenieri yazıniz. (12 P)
1.bitk
2. bitk
Krmzi şikdı ortam
Yeşil Işk ortam

Fotosentez Maddeleri ve Deney Değişkenleri Analizi

Fotosentez, bitkilerin güneş enerjisini kullanarak kendi besinlerini üretmesi sürecidir. Görselde yer alan iki farklı soruyu adım adım inceleyerek doğru sonuçlara ulaşalım.

1. Bölüm: Fotosentez Denklemi (K, L, M ve N Maddeleri)

Fotosentez sürecinde bitki dışarıdan belirli maddeleri alır ve karşılığında ürünler oluşturur. Bu süreci denklemiyle hatırlayalım:
Su + Karbondioksit + Işık → Besin (Glikoz) + Oksijen

ÇÖZÜM ADIMLARI:

• Adım 1 (K Maddesi): Bitkinin kökleri aracılığıyla topraktan aldığı maddedir. Bu madde Su (H_2O) elementidir.
  • Adım 2 (L Maddesi): Bitkinin havadan yaprakları aracılığıyla aldığı, fotosentez için gerekli olan gazdır. Bu madde Karbondioksit (CO_2) gazıdır.
  • Adım 3 (M Maddesi): Fotosentez sonucunda bitkinin kendi gelişimi için ürettiği temel maddedir. Bu madde Besin (Glikoz) molekülüdür.
  • Adım 4 (N Maddesi): Fotosentez sonucunda yapraklardan havaya verilen gazdır. Bu madde Oksijen (O_2) gazıdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP:

• K: Su
  • L: Karbondioksit
  • M: Besin (Glikoz)
  • N: Oksijen

2. Bölüm: Deney Düzenekleri ve Değişkenler

Görseldeki ikinci soruda iki farklı düzenek (Kırmızı ışık ve Yeşil ışık) karşılaştırılmaktadır. Bilimsel bir deneyde üç temel değişken bulunur.

ÇÖZÜM ADIMLARI:

• Adım 1 (Bağımsız Değişken): Deneyde bizim tarafımızdan bilinçli olarak değiştirilen, iki düzenek arasındaki farkı yaratan faktördür. Burada birinde kırmızı, diğerinde yeşil ışık kullanılmaktadır.
  • Adım 2 (Bağımlı Değişken): Bağımsız değişkene bağlı olarak değişen sonuçtur. Işığın rengi değiştikçe bitkinin fotosentez yapma hızı değişir.
  • Adım 3 (Kontrol Edilen Değişkenler): Deney boyunca her iki düzenekte de aynı tutulan, sabit bırakılan faktörlerdir.

:white_check_mark: CEVAP:

• Bağımsız Değişken: Işığın Rengi
  • Bağımlı Değişken: Fotosentez Hızı (veya bitki gelişimi/oksijen çıkışı)
  • Kontrol Edilen Değişkenler: Sıcaklık (25 \text{ °C}), Bitki türü, Su miktarı, Işık şiddeti.

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Fotosentez Hızı

• Tanım: Birim zamanda üretilen besin veya oksijen miktarıdır.
  • Bu problemde: Işığın rengine göre fotosentez hızı değişir; bitkiler en hızlı mor ve kırmızı ışıkta, en yavaş ise yeşil ışıkta fotosentez yapar.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Karbondioksit ve Oksijeni Karıştırmak

• Yanlış: Bitki dışarıdan oksijen alır, karbondioksit verir.
  • Doğru: Fotosentezde bitki karbondioksit alır, dışarıya oksijen verir (Solunum ile karıştırılmamalıdır).

Bu deneyde “Yeşil ışıkta bitki neden daha yavaş büyür?” sorusunun cevabını merak eder misin?