- Araştirma sonuçlarina göre ülkemizde günde 25.295, yilda 9.2 milyon ton ekmek üretilmektedir. Bu ararn günde 101.mlycc
ytide-37milyar ekmeğe denk gelmektedir. Buna mukabil gúnde 95 milyon ekmek tüketilirken 6 milyon ekmek israf edilmekte-
dir Buna gôre ülkemizde yillik 1,546.milyar TL değerinde 2,1 milyar ekmek israf edilmektedir.
Bu açıkiamaya göre, - Ekmek alamayanlar için “Ekmek Askıda” kampanyası ile ihtiyaç sahiplerine ekmek ulaştınlması
IL. Ekmek üretiminin azaltilması
II. Ekmek tüketimi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi
fikirlerinden hangileri metinde sözü edilen soruna yönelik bir çözüm olabilir?
A) Yainızl
B) Yalnizl
G Yalnız l!
D) Il ve llL
Ekmek İsrafını Önlemeye Yönelik Çözüm Önerilerinin Değerlendirilmesi
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Metindeki Temel Sorunun Belirlenmesi
Metinde verilen verilere göre; Türkiye’de günde 101 milyon ekmek üretilmekte, buna karşılık 95 milyon ekmek tüketilmektedir. Aradaki 6 milyon ekmek ise tüketilmeden israf edilmektedir. Yıllık bazda 2,1 milyar ekmek ve 1,546 milyar TL ekonomik kayıp oluşmaktadır. Dolayısıyla metinde ele alınan temel sorun ekmek israfı ve arz fazlalığıdır.
Adım 2 — Öncüllerin Analizi
- I. Ekmek alamayanlar için “Ekmek Askıda” kampanyası: Bu uygulama ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi amaçlayan bir sosyal dayanışma faaliyetidir; ancak üretilen fazla ekmeğin çöpe gitmesini veya genel tüketim alışkanlıklarındaki israfı doğrudan engelleyen bir yöntem değildir.
- II. Ekmek üretiminin azaltılması: Günlük tüketim miktarı 95 milyon iken üretimin 101 milyon olması, her gün 6 milyonluk bir üretim fazlası oluşturmaktadır. Üretimin tüketim ihtiyacına göre planlanıp azaltılması, ihtiyaç fazlası üretilen ekmeklerin israf olmasını doğrudan önler.
- III. Ekmek tüketimi konusunda toplumun bilinçlendirilmesi: Bireylerin ihtiyaçları kadar ekmek alması, bayatlayan ekmekleri değerlendirmesi ve saklama koşullarını öğrenmesi yönünde bilinçlendirilmesi israfın kaynağında azaltılmasını sağlar.
Adım 3 — Seçeneklerin Karşılaştırılması
A. Yalnız I — Sosyal yardımlaşma ile ilgilidir, metindeki israf sorununu doğrudan çözmez.
B. Yalnız II — Doğru bir adımdır ancak tek başına yeterli bir çözüm seçeneği olarak sunulmamıştır.
C. Yalnız III — Doğru bir adımdır ancak üretim fazlasını kapsayan II. öncülü dışarıda bırakmaktadır.
D. II ve III — Hem arz fazlasını (üretimi) dengeleyen hem de talep tarafında (tüketimde) israfı önleyen kapsamlı çözümlerdir.
Adım 4 — Son Doğrulama
Metinde hem üretim fazlasından hem de tüketimdeki israftan bahsedildiği için çözüm önerilerinin hem üretimi (II) hem de tüketim bilincini (III) kapsaması gerekir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) II ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Benzer paragraf ve tablo yorumlama sorularında dikkat edilmesi gereken püf noktaları birlikte incelememizi ister misin?