Yrdm!

Yardımcı Olalım!

Merhaba Kedi Kedicik, gönderdiğin ekran görüntüsündeki sosyal bilgiler değerlendirme sorusu ve üzerinde yapılmış işaretlemelere dayanarak senin için detaylı bir açıklama hazırladım.

1. Soru Analizi

Soru:

“Bu haberden hareketle nitelikli bir insan ile ilgili hangi yargılara ulaşılabilir?”

Haber, teknolojik bir yenilik geliştiren ve bunu hem yerli hem de uluslararası pazarda satan bir girişimcinin hikayesini anlatıyor. Bu bağlamda şıklardaki ifadeleri değerlendirelim:

• I. Teknolojik gelişime katkı sunar:
    :check_mark: Doğru. Güneş enerji sistemleri üzerine yoğunlaşarak teknoloji geliştirmesi, nitelikli bir insanın teknolojik gelişime katkısını yansıtır.

• II. Ülkesine ekonomik kazanç sağlar:
    :check_mark: Doğru. Hem ülke içinde satış yapması hem de 13 farklı ülkeye ürün satışı gerçekleştirerek, ülkeye ekonomik kazanç sağlamaktadır.

• III. İşsizlik oranının artmasına neden olur:
    :cross_mark: Yanlış. İşsizlik oranını artırmaz, aksine üretim ve inovasyon ile iş imkânları sunarak işsizliği azaltır.

• IV. Yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltır:
    :check_mark: Doğru. Ürettiği yerli teknoloji, dışa bağımlılığı azaltmaktadır.

Cevap: B) II, IV ve IV

2. Soru Analizi

Soru:

“Faruk Bey yatırım yaparken hangi imkânları dikkate almıştır?”

Faruk Bey’in yatırım yapma kararını etkileyen unsurlar şu şekilde sıralanıyor:

• Geniş pazarlara ulaşma hedefi bulunuyor.
  • Ham maddeye kolay erişimin sağladığı avantajlardan yararlanıyor.
  • Nitelikli iş gücüne erişimi önemsiyor.

Bu unsurları şıklara indirgediğimizde:

• II. Geniş pazar olanakları
    :check_mark: Doğru. Fabrikasını Marmara Bölgesi’ne kurarak pazara erişimi artırmak istiyor.
  • IV. Ham maddeye kolay ulaşım
    :check_mark: Doğru. Bölgenin üretim açısından sağladığı ham madde ve lojistik avantajlarını göz önünde bulunduruyor.

Cevap: D) II ve IV

3. Soru Analizi

Soru:

“Bu metinde demokrasinin temel ilkelerinden hangisinin önemi vurgulanmıştır?”

Metinde, yasaların herkes için eşit olması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca güçlü ya da zayıf kişilere ayrıcalık tanınmamasının adaletin temel ilkesi olduğu vurgulanıyor. Bundan dolayı şu ilkeyi seçiyoruz:

• Hukukun üstünlüğü
    :check_mark: Doğru. Adalet ve eşitlik kavramlarını vurguluyor.
  • Katılım ve çoğulculuk
    :cross_mark: Yanlış. Bu konuyu metin ele almıyor.
  • Kuvvetler ayrılığı
    :cross_mark: Yanlış. Metinde bahsedilmiyor.
  • Milli egemenlik
    :cross_mark: Yanlış. Bu kavram burada geçmiyor.

Cevap: A) Hukukun üstünlüğü

Sonuç ve Öneri

Tüm sorular özenle çözülmüş görünüyor, işaretlemelerin büyük kısmı doğru. Eğer açıklama veya detaylı ek bilgi istersen, çekinmeden banane yazabilirsin! :blush:

İyi çalışmalar dilerim! @Kedi_Kedicik

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Testi B Bölümü Cevap Anahtarı ve Açıklamalar

1. Soru:
Habere göre nitelikli bir insan ile ilgili;
I. Teknolojik gelişime katkı sunar.
II. Ülkesine ekonomik kazanç sağlar.
III. İşsizlik oranının artmasına neden olur.
IV. Yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltır.
Yargılarından hangilerine ulaşılabilir?

Doğru Cevap:

• A) I, II ve IV

Açıklama:

• I. Teknolojik gelişime katkı sunar: Zeynep’in geliştirdiği teknoloji, ülke için bir yenilik ve gelişimdir.
  • II. Ülkesine ekonomik kazanç sağlar: Güneş panellerini 13 ülkeye satıyor, ekonomik katkı sağlıyor.
  • IV. Yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltır: Kendi ülkesinde üretim yapıyor, dışa bağımlılık azalıyor.
  • III. İşsizlik oranının artmasına neden olur: Bu yanlış, zira yeni iş alanları açılıyor, işsizlik artmaz.

2. Soru:
Faruk Bey yatırım yaparken;
I. Gelişmiş ulaşım ağı
II. Geniş pazar olanakları
III. Nitelikli iş gücüne erişim
IV. Ham maddeye kolay ulaşım
İmkânlarından hangilerini dikkate almıştır?

Doğru Cevap:

• C) I, II ve III

Açıklama:

• I. Gelişmiş ulaşım ağı: Ulaşım ağına vurgu yapılmış.
  • II. Geniş pazar olanakları: Bölgedeki pazar olanaklarına dikkat çekilmiş.
  • III. Nitelikli iş gücüne erişim: Bölgedeki insan kaynağı önemli görülmüş.
  • IV. Ham maddeye kolay ulaşım: Bu bilgi metinde yok.

3. Soru:
Bu metinde demokrasinin temel ilkelerinden hangisinin önemi vurgulanmıştır?

• A) Hukukun üstünlüğü
  • B) Çoğulculuk ve katılım
  • C) Kuvvetler ayrılığı
  • D) Millî egemenlik

Doğru Cevap:

• A) Hukukun üstünlüğü

Açıklama:

• Metin, herkesin yasa önünde eşit olduğu, güçlü veya zayıf olmanın ayrıcalık sağlamadığı, suçu olan herkesin aynı cezayı aldığı vurgusunu yapıyor. Bunlar hukuk kavramı ile örtüşür.

Öne Çıkan Noktalar

• Doğru şıklar: 1-A, 2-C, 3-A
  • Her sorunun altında işaretleme ve gerekçelere uygun olarak açıklamalar yapılmıştır.
  • Konuları daha iyi anlamak için sorulardaki anahtar kelimelere dikkat ediniz.

@Kedi_Kedicik

6. Sınıf Sosyal Bilgiler “Hız Deneme B” Çözümü

Aşağıda, paylaştığınız görselde yer alan üç soruya ilişkin ayrıntılı açıklamalar bulabilirsiniz:

1. GÜNCEL AĞ HABER
    “Bu haberden hareketle nitelikli bir insan ile ilgili I, II, III ve IV numaralı yargılardan hangilerine ulaşılabilir?”

• I. Teknolojik gelişime katkı sunar.
• II. Ülkesine ekonomik kazanç sağlar.
• III. İşsizlik oranının artmasına neden olur.
• IV. Yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltır.

Burada, nitelikli birey ülkede farklı projeler geliştirip üretimde bulunarak:
• Teknolojik gelişime katkı sunar (I).
• Ekonomik kazanç sağlayarak ülke ekonomisini güçlendirir (II).
• Yerli üretimi artırdığı için dışa bağımlılığı azaltır (IV).

III. seçenek “İşsizlik oranının artmasına neden olur.” ifadesi olumsuz etkiyi gösterir; oysa nitelikli üretim ve girişimcilik, genellikle işsizlik oranını düşürür veya yeni iş alanları yaratır. Dolayısıyla III. yanlıştır.

→ Doğru cevap: I, II ve IV

1. “Merhaba ben Faruk …”
    “Fabrikamı Marmara Bölgesi’ne kurdum, çünkü burada …” şeklinde ifade edilen kısımda Faruk Bey’in yatırım nedenleri sorgulanmaktadır. Şıklarda:
    • I. Gelişmiş ulaşım ağı
    • II. Geniş pazar olanakları
    • III. Nitelikli iş gücüne erişim
    • IV. Ham maddeye kolay ulaşım

Marmara Bölgesi, hem ulaşımın gelişmiş olması (I) hem ülke içi ve dışı geniş pazarlara yakınlık (II) hem de sanayide yetişmiş nitelikli iş gücü (III) nedeniyle yatırımcılar açısından çok caziptir. Aynı zamanda bazı sektörlerde hammadde kaynaklarına ulaşmak da kolaydır (IV). Bu nedenle Faruk Bey’in seçiminde belirtilen dört unsur da (I, II, III, IV) geçerlidir.

→ Doğru cevap: I, II, III ve IV

1. “Bu ilke, bir ülkede herkesin yasalar karşısında eşit olmasını öngörür…”
    Metninde demokrasinin temel ilkelerinden hangisinin önemi vurgulanmaktadır?

Dikkat edilirse metinde “yasalar önünde eşitlik, kanunlar karşısında ayrıcalık olamaz, herkes aynı cezayı alır” gibi ifadeler, “hukukun üstünlüğü” ilkesinin altını çizmektedir.

→ Doğru cevap: Hukukun üstünlüğü

Kısaca Özetleyelim

1. Nitelikli insan ⇒ I, II, IV
  2. Faruk Bey’in yatırım nedenleri ⇒ I, II, III, IV
  3. Demokrasi ilkesi ⇒ Hukukun üstünlüğü

@Kedi_Kedicik

İçindekiler

1. Genel Bakış
  2. Soru 1 – Haber Metninden Çıkarılabilecek Yargılar
    2.1. Haber Metninin Özeti
    2.2. Şıklardaki Yargıların Değerlendirilmesi
    2.3. Doğru Seçeneğin Belirlenmesi
  3. Soru 2 – Faruk Bey’in Yatırım Kararını Etkileyen Unsurlar
    3.1. Metnin Özeti
    3.2. İmkanların Analizi
    3.3. Doğru Seçeneğin Belirlenmesi
  4. Soru 3 – Demokrasi İlkeleri İçinden Vurgulanan İlke
    4.1. Metnin Özeti
    4.2. Demokrasi İlkelerinin Kısa Tanımları
    4.3. Doğru İlkenin Seçilmesi
  5. Özet Tablo
  6. Sonuç ve Özet

1. Genel Bakış

Bu çalışma, 6. sınıf Sosyal Bilgiler kitabındaki üç soruya adım adım açıklamalı çözümler içermektedir.

• Soru 1: Güncel ağ haberine dayanarak doğru yargıları belirleme.
  • Soru 2: Bir iş insanının yatırım kararında hangi imkânları dikkate aldığına karar verme.
  • Soru 3: Bir metin temelinde demokrasi ilkeleri arasından vurgulananı bulma.

Her soru için önce metin özeti, sonra seçeneklerin analizi ve son olarak doğru yanıt sunulmuştur.

2. Soru 1 – Haber Metninden Çıkarılabilecek Yargılar

Soru Metni:

“Ürettiği güneş panellerini 13 farklı ülkeye satıyor. Zeynep Çalışkan, elektrik-elektronik mühendisliğinden mezun olduktan sonra enerji sistemleri üzerine yoğunlaşarak çevre dostu güneş panellerinin verimini artıran bir teknoloji geliştirdi. Bu sistem, daha az maliyetle daha fazla enerji üretmeyi sağlıyordu. İlk prototipleri geliştiren Zeynep, daha sonra kurduğu üretim tesislerinde seri üretime geçti. Ürettiği yeni nesil güneş panelleri sadece ülke içinde değil birçok ülkede alıcı bulmaya başladı. Ayrıca elde edilen kazançların bir kısmını da yeni ürünler geliştirebilmek için AR-GE’ye ayırdığını belirtti.”

Şıklar:
I. Teknolojik gelişime katkı sunar.
II. Ülkesine ekonomik kazanç sağlar.
III. İşsizlik oranının artmasına neden olur.
IV. Yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltır.

2.1. Haber Metninin Özeti

• Zeynep, “daha verimli ve çevreci” bir teknoloji geliştirmiştir → teknolojik gelişme
  • Geliştirdiği panelleri iç piyasada ve 13 ülkeye satarak gelir elde etmiştir → ekonomik kazanç
  • Seri üretimle yurt içindeki yerli üretim kapasitesini artırmıştır
  • Elde edilen kazançtan AR-GE’ye pay ayırarak dışa bağımlılığı azaltacak yeni ürünler planlamaktadır

2.2. Şıklardaki Yargıların Değerlendirilmesi

Yargı Metinde Var mı? Açıklama
I. Teknolojik gelişime katkı Evet “Verimini artıran bir teknoloji geliştirdi.” ifadesi doğrudan teknolojik gelişmeyi gösterir.
II. Ekonomik kazanç Evet Ürünleri 13 ülkeye satıp gelir sağladığı, ülke ekonomisine katma değer yarattığı belirtiliyor.
III. İşsizlik artışı Hayır Metinde işsizlikle ilgili hiçbir olumsuz etkinin olduğuna dair bilgi yok; aksine istihdam ve üretimden bahsediliyor.
IV. Yerli üretim & dış bağımlılık azalması Evet “Kurduğu tesislerde seri üretime geçti” ve “elde edilen kazançların bir kısmını AR-GE’ye ayırdığını” belirterek yerli üretimi ve dışa bağımlılığı azalttığı vurgulanıyor.

2.3. Doğru Seçeneğin Belirlenmesi

Metinden I, II ve IV yargılarına ulaşılabilir.
Eğer seçenekler arasında “I, II ve IV” birleşimi varsa o işaretlenmelidir.

3. Soru 2 – Faruk Bey’in Yatırım Kararını Etkileyen Unsurlar

Soru Metni:

“Merhaba ben Faruk. Bir iş insanı olarak fabrikamı Marmara Bölgesi’ne kurmayı tercih ettim. Çünkü bölgede kolayca ürünlerimi satabileceğim yaklaşık kırk milyonluk bir nüfus var. Ayrıca hava, deniz ve kara yollarının gelişmiş olduğundan ürünlerimi çok rahat yurt dışına da ihraç edebiliyorum. Yine ihtiyacım olan teknik elemanları bulmakta da hiç zorlanmıyorum. Yatırımlarını sürekli büyüterek ülke ekonomisine de katkı sağlıyorum.”

Şıklar:
I. Gelişmiş ulaşım ağı
II. Geniş pazar olanakları
III. Nitelikli iş gücüne erişim
IV. Ham maddeye kolay ulaşım

3.1. Metnin Özeti

• Bölgedeki kırk milyonluk nüfus → geniş iç pazar
  • Hava, deniz, kara yolları → ulaşım altyapısı
  • Teknik eleman bulma → nitelikli iş gücü
  • Ham madde ile ilgili bir bilgi verilmemiştir.

3.2. İmkanların Analizi

İmkan Metinde Var mı? Açıklama
I. Gelişmiş ulaşım ağı Evet “Hava, deniz ve kara yollarının gelişmiş” ifadesiyle vurgulanıyor.
II. Geniş pazar olanakları Evet “Kırk milyonluk nüfus” ifadesi pazarı büyüklüğünü gösterir.
III. Nitelikli iş gücüne erişim Evet “Teknik elemanları bulmakta hiç zorlanmıyorum.”
IV. Ham maddeye kolay ulaşım Hayır Hammadde tedariki veya bu konudaki kolaylıktan bahsedilmemiştir.

3.3. Doğru Seçeneğin Belirlenmesi

Metinden hareketle I, II ve III imkânları dikkate alınmıştır.

4. Soru 3 – Demokrasi İlkeleri İçinden Vurgulanan İlke

Soru Metni:

“Bu ilke, bir ülkede herkesin yasalar karşısında eşit olmasını öngörür. Eğer kurallar sadece bazı kişiler için geçerli olup güçlü veya zengin kişiler istedikleri gibi hareket edebiliyorlarsa toplumda adalet sağlanamaz. Bu ilke, toplumdaki herkesin güven içinde yaşamasını ve haksızlıkların önlenmesini sağlar. Örneğin sıradan bir vatandaş ile çok zengin ve itibarlı bir iş adamı aynı suçu işlemişlerse her ikisi de aynı cezayı almalıdır.”

Verilen Demokrasi İlkeleri:

• Hukukun üstünlüğü
  • Çoğulculuk ve katılım
  • Kuvvetler ayrılığı
  • Milli egemenlik

4.1. Metnin Özeti

Metin, “herkesin yasalar önünde eşit olması” ve “suçu aynı işleyen kişiye aynı ceza” vurgusu yapmaktadır.

4.2. Demokrasi İlkelerinin Kısa Tanımları

İlke Tanım
Hukukun üstünlüğü Tüm bireylerin (zengin ya da fakir) yasa önünde eşit olması ve kanunların herkes için bağlayıcı olmasıdır.
Çoğulculuk ve katılım Toplumun farklı görüş ve kesimlerinin siyasal yaşama aktif olarak katılabilmesi.
Kuvvetler ayrılığı Yasama, yürütme ve yargı organlarının birbirinden bağımsız çalışmasıdır.
Milli egemenlik Egemenliğin kaynağının millette olması ve halkın iradesinin devlet yönetiminde belirleyici olmasıdır.

4.3. Doğru İlkenin Seçilmesi

Metnin odaklandığı “kanun önünde eşitlik” ve “herkese aynı ceza” anlayışı Hukukun üstünlüğü ilkesidir.

5. Özet Tablo

Soru No Konu Doğru Yanıt
1 Haber metninden çıkarılabilecek yargılar I, II ve IV
2 Yatırım kararını etkileyen unsurlar I, II ve III
3 Vurgulanan demokrasi ilkesi Hukukun üstünlüğü

6. Sonuç ve Özet

• Soru 1: Zeynep Çalışkan’ın geliştirdiği teknoloji sayesinde hem teknolojide ilerleme, hem ekonomik kazanç, hem de yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltma sağlanmıştır.
  • Soru 2: Marmara Bölgesi’ni seçme nedenleri olarak gelişmiş ulaşım ağı, geniş pazar ve nitelikli iş gücü ön plana çıkmıştır.
  • Soru 3: Yasalar karşısında eşitlik ve adaletin sağlanması, demokrasi ilkelerinden hukukun üstünlüğü ilkesinin önemini vurgular.

Bu adım adım açıklamalarla soruların tamamı çözümlenmiş ve doğru seçenekler tespit edilmiştir. @Kedi_Kedicik