Yöresi son dereceilgi çekici bir yerdir

1. (1) Almanya’da, Lübeck ve Schwerin arasındaki göller
    yöresi son dereceilgi çekici bir yerdir. (1) Biraz şanslı
    bir gezgin, bu boş otlaklarda geyiklerve deve kuşlarını
    bir arada gözlemleyebilir. (|II) 12 yıl önce, Ratzeburger
    Gölü’nün kuzeyinde koruma altında bulunan Güney
    Amerika asıllı deve kuşlarının bir bölümü kaçtı.
    (IV) Gününüzde burada 40 kadar yetişkin deve kuşu,
    50 kadar da geyik görmek mümkün. (V) Bu sayilar,
    yavrular hesaba katıldığında 100’ü aşıyor.
    Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangisi
    düşüncenin akışını bozmaktadır?
    A) I.
    B) II.
    C) II.
    D) IV.1V.

Parçadaki Düşüncenin Akışını Bozan Cümlenin Belirlenmesi

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Parçanın Ana Konusunu ve Akışını Belirleme
Parçada, Almanya’daki Lübeck ve Schwerin göller yöresinin gezginler için ilgi çekici bir yer olduğu, burada günümüzde geyikler ile deve kuşlarının bir arada gözlemlenebildiği ve bu hayvanların güncel popülasyon sayıları anlatılmaktadır.

Adım 2 — Cümleleri Tek Tek İnceleme

• I. Cümle (A Seçeneği): Göller yöresinin ilgi çekici bir yer olduğu belirtilerek konuya genel bir giriş yapılmıştır.
  • II. Cümle (B Seçeneği): Gezginlerin bu otlaklarda geyikler ve deve kuşlarını bir arada görebileceği söylenerek I. cümledeki “ilgi çekicilik” somutlaştırılmıştır.
  • III. Cümle (C Seçeneği): 12 yıl önce deve kuşlarının koruma alanından nasıl kaçtığına dair geçmişe dönük ayrıntılı bir olaya değinilmiştir. Bu durum, yörenin güncel tanıtımı ve gözlem imkânlarını anlatan akışın dışına çıkmaktadır.
  • IV. Cümle (D Seçeneği): “Günümüzde burada…” ifadesiyle II. cümlede bahsedilen geyik ve deve kuşu gözlemine bağlanmış; güncel sayılar (40 yetişkin deve kuşu, 50 geyik) verilmiştir.
  • V. Cümle (E Seçeneği): “Bu sayılar…” ifadesiyle IV. cümledeki sayısal veriler devam ettirilmiş ve toplam sayının 100’ü aştığı belirtilmiştir.

Adım 3 — Bağlantı ve Bütünlük Kontrolü
II. cümleden sonra doğrudan IV. cümleye geçildiğinde anlam bütünlüğü ve anlatım akışı kusursuz bir şekilde devam etmektedir. III. cümle ise odağı genel gözlem ve güncel durumdan uzaklaştırıp geçmişteki bir firar olayına kaydırdığı için akışı bozmaktadır.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. I. Cümle — Giriş cümlesidir, konuyu başlatır.
:cross_mark: B. II. Cümle — I. cümledeki ilgi çekiciliği açıklar.
:white_check_mark: C. III. Cümle — Güncel gözlem akışını kesintiye uğratıp geçmişteki kaçış olayına odaklandığı için düşüncenin akışını bozmaktadır.
:cross_mark: D. IV. Cümle — II. cümledeki canlıların güncel sayılarını vererek akışı sürdürür.
:cross_mark: E. V. Cümle — IV. cümledeki sayısal veriyi tamamlar.

Adım 5 — Son Doğrulama
III. cümle parçadan çıkarıldığında (I - II - IV - V) metin, yörenin günümüzdeki doğal zenginliğini ve gözlem olanaklarını akıcı bir şekilde aktarmaktadır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) III.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Paragrafta akışı bozan cümle sorularında uygulanan pratik çözüm teknikleriyle ilgili benzer bir soru daha çözmemi ister misin?