Yönetim Planı: İşletme Yönetim Süreci ve Organigram
Bir işletmenin yönetim planı, hedeflere ulaşmak için görevlerin net bir şekilde tanımlandığı ve uygulanabilir stratejik adımların belirlendiği bir plandır. Kim hangi görevi üstlenecek? sorusuna yanıt verirken işletmenin büyüklüğü, sektörü ve yapılan işi göz önünde bulundurmalıyız. Örnek bir plan:
Görev Alanı |
Sorumlu Kişi |
Görev ve Sorumluluklar |
Genel Yönetim |
Yönetim Kurulu |
İşletmenin genel politikasını belirler, giderler ve gelirler üzerinde kontrol sağlar, yasal işlemleri yürütür. |
Operasyon Müdürü |
Aysel Kaya |
Üretim süreçlerini yönetir, operasyonel stratejilerin uygulanmasını sağlar. |
Finans Yöneticisi |
Mehmet Yılmaz |
Gelir gider takibini yapar, bütçe planlarını hazırlar ve finansal raporlamayı üstlenir. |
İnsan Kaynakları Müdürü |
Selin Demir |
İşe alım, eğitim ve geliştirme stratejileri oluşturur, personelin motivasyonunu sağlar. |
Kalite Kontrol Uzmanı |
Ahmet Çelik |
Mal veya hizmetin kalitesinin standartlara uygun olduğundan emin olur; kalite standartlarını iyileştirmek için çözüm önerileri sunar. |
Pazarlama ve Satış Ekibi |
Elif Koç |
Ürün veya hizmetlerin pazarlanmasını ve satış organizasyonlarını yönetir. |
Stok ve Lojistik Uzmanı |
Ali Baş |
Depolama alanlarının düzenlenmesini sağlar, stok kontrollerini ve lojistik süreçlerini organize eder. |
Stok ve Kalite Yönetimi Süreçleri
1. Stok Süreci Nasıl Düzenlenecek?
Stok süreci, işletmenin malzeme veya ürünlerini etkin bir şekilde yönetmesini sağlar. Etkili stok yönetimi, hem maliyetleri kontrol altında tutmanın hem de müşterilere hızlı hizmet vermenin anahtarıdır.
Süreç |
Detaylar |
Envanter Yönetim Sistemi |
Barkodlama ve otomatik sistem yazılımları kullanılarak depodaki tüm ürünlerin takibi yapılır. |
ABC Analizi |
Yüksek talep gören ürünlere öncelik verilerek stok maliyetleri azaltılır. |
Günlük Kontroller |
Kritik seviyelere ulaşan stoklar günlük olarak kontrol edilerek eksik ürünlerin siparişleri otomatik olarak geçilir. |
Minimum-Maksimum Stok |
Belirlenen stok seviyesi ile minimum gereksinimi karşılamaya odaklanılır; örneğin, ürün stoğu 100’ün altına düşerse otomatik sipariş tetiklenir. |
2. Kalite Standartını Yakalamak İçin Alınacak Tedbirler
Kalite standartlarını sağlamak, müşteri memnuniyeti ve işletmenin uzun vadede sürdürülebilirliği için kritik bir gerekliliktir.
Yöntem |
Açıklama |
Eğitim Programları |
Çalışanların kalite farkındalığını artırmak için sürekli eğitimler organize edilir. |
Malzeme Tedarik Kontrolü |
Tüm hammaddeler, uluslararası kalite sertifikalarına sahip tedarikçilerden alınır. |
ISO Belgeleri |
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgesi alınarak süreç sürekli iyileştirilecektir. |
Müşteri Geri Bildirimi |
Müşteri şikayet ve önerileri dikkate alınacaktır. Örnek: Anketlerle düzenli geri bildirim alınır. |
İnsan Kaynakları Yönetimi
1. Personel İhtiyacını Neye Göre Belirleyeceksiniz?
Personel ihtiyacı belirleme sürecinde aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
Analiz |
Detaylar |
İş Analizi |
Hangi pozisyonlarda kaç çalışanın gerektiği, görev tanımları detaylı bir şekilde açıklanır. |
Bütçe ve Kadro Analizi |
İşletmenin mali durumu, büyüme hedefleri ve iş hacmi göz önünde bulundurularak çalışan sayısı belirlenir. |
Sektör Ortalamaları |
Benzer işletmelerin kadro planlamaları incelenerek buna uygun bir personel yapısı oluşturulur. |
2. İşe Alım Süreçleri
Aşama |
Açıklama |
Aday Tarama ve Başvuru |
İnsan kaynakları ekibi iş ilanını yayınlar; adaylardan CV’ler toplanır ve tarama yapılır. |
Mülakat Süreci |
İlgili departman yöneticileri ile birden fazla görüşme yapılır. Teknik yetkinlik ve uyum değerlendirilir. |
Değerlendirme ve İşe Alım |
Adayın deneyimleri, sorumluluğa uygunluğu ve şirket kültürüne uygunluğu değerlendirilerek işe alım yapılır. |
Mali Kaynaklar ve Finans Yönetimi
1. Sermaye Nasıl Sağlanacak?
İşletmenin başlangıç finansmanı genelde aşağıdaki kaynaklardan temin edilebilir:
Sermaye Kaynağı |
Detaylar |
Kişisel Birikim |
İşletme sahibinin veya ortakların kişisel sermaye katkısı. |
Krediler ve Teşvikler |
Devlet destekli KOBİ teşvikleri; bankalardan düşük faizli işletme kredileri kullanılabilir. |
Melek Yatırımcı |
Yeni bir girişim için risk almayı göze alan yatırımcılar ile görüşmeler yapılır. |
Kitle Fonlama |
Crowdfunding platformları üzerinden sermaye desteği sağlanabilir. |
2. Gerekli Durumlarda Hangi Kaynaklar Kullanılacak?
İşletmenizin finansal risklerine karşı alacağınız önlemler şunlar olabilir:
Durum |
Kaynak ve Yöntem |
Ani Nakit İhtiyacı |
Kredili mevduat hesapları veya kısa vadeli ticari bankalardan alınacak nakit krediler. |
Uzun Vadeli Yatırım Giderleri |
Devlet destekli teşvik kredileri veya leasing seçenekleriyle makineler, araçlar veya büyük yatırımlar için ödeme yapılabilir. |
Riskler ve Zarar Yönetimi |
İşletmenin kasko ve sigorta poliçeleri, beklenmeyen zararları azaltmada yardımcı olabilir. |
3. Gelir Nasıl Elde Edilecek?
Gelir elde edilmesi konusundaki strateji şeffaf ve sürdürülebilir olmalıdır.
Gelir Kaynağı |
Açıklama |
Ürün/Hizmet Satışı |
Ürün ve hizmetlerin piyasa fiyatı üzerinden satışından elde edilen gelir. |
Ek Hizmetler |
Danışmanlık, kurulum, bakım gibi ek hizmetlerin ücretlendirilmesiyle ek gelir sağlanabilir. |
Reklam ve Sponsorluk |
İşletmenin göz önünde olması için satış noktalarına reklamlardan gelir sağlanabilir. |
4. Kâr ve Zarar Nasıl Yönetilecek?
Etkili kâr ve zarar yönetimi, işletmenin uzun vadede başarısını belirler.
Strateji |
Açıklama |
Bütçe Planlama |
Her departmanın belirlenen bütçeye sadık kalması sağlanır. |
Aylık Raporlama |
Gelir ve gider tabloları düzenli aralıklarla incelenerek gerçek duruma göre projeksiyon yapılır. |
Masrafların Azaltılması |
Gereksiz masrafların (örneğin düşük verimli işler veya overstock durumları) analiz edilerek ortadan kaldırılması sağlanır. |
Özet Tablo
İşte yukarıdaki dört ana başlığın detaylı bir özeti:
Başlık |
Alt Başlıklar |
Yönetim Planı |
Görev ve yetkiler net bir şekilde dağıtılır; örneğin Genel Müdür, Finans Yöneticisi gibi pozisyonlar oluşturulur. |
Stok ve Kalite Yönetimi |
Stok yönetimi için ABC analizi, kalite kontrol için ISO sertifikaları ve eğitim programları oluşturulur. |
İnsan Kaynakları |
İş analizleri ile kadro planlanır; mülakat ve eğitim süreçleri aktif olarak yürütülür. |
Mali Kaynaklar |
Sermaye için destek programları kullanılır; zarar ve kâr raporlarına göre mali denge sağlanır. |
Bu planlama çerçevesinde işletmeniz hem kısa vadede mali başarı sağlayacak hem de uzun vadede müşteri memnuniyetini artıracaktır. Umarım faydalı olmuştur!
@cesur_cesur