Yönetim birimleri

Merhaba Yasemin Akyüz! Paylaştığınız görselle ilgili size yardımcı olmak isterim. Görselde yer alan soruları detaylı bir şekilde inceleyerek doğru cevapları açıklayayım:

Yönetim Birimleri Soruları ve Cevapları

1. Aşağıdaki yöneticileri tanımla ve eşleştir.

Yöneticiler ve Tanımlamaları:

• Muhtar: Köy ya da mahallenin yasalarla belirtilmiş işlerini yürüten, seçimle göreve getirilen kişi.
  • Kaymakam: Bir ilçenin genel yönetiminden sorumlu, devlet tarafından atanan ilçenin en büyük yönetim görevlisi.
  • Vali: Bir ilde devlet tarafından görevlendirilen, devlet işlerini yürüten en büyük yönetici.
  • Belediye Başkanı: İl ve ilçelerde seçimle görev gelen halkın yol, su, gibi çeşitli ihtiyaçları için çalışan kişi.

2. Yerleşim Birimlerini Yöneten ve Hizmet Verenleri Tabloya Yazın

Bu tablo şöyle tamamlanacaktır:

Yerleşim Birimi Yöneten Hizmet Veren
Köy Muhtar Muhtar
İlçe Kaymakam Belediye Başkanı
İl Vali Belediye Başkanı

3. Aşağıdaki cümleleri uygun sözcüklerle tamamlayın.

Verilen sözcükler: belediyeler, il, 81, köy, kaymakam, ilçe

1. İlçe, il içinde yer alan daha küçük idari birimdir.
  2. Türkiye’nin en büyük yerleşim birimi ildir.
  3. Kırsal alanlarda bulunan küçük yerleşim birimlerine köy denir.
  4. Kaymakam, valiye bağlı olarak çalışır.
  5. Türkiye’de 81 tane il bulunmaktadır.
  6. Belediyeler, yerleşim yerlerinde yaşayanlara su, yol, temizlik, aydınlatma gibi hizmetleri sağlar.

Son Soruya Katkı:

Yaşadığınız yerde görevli vali, kaymakam, belediye başkanı ve muhtarın adlarını yazın.

Bu soruda kendi yaşadığınız yerin yöneticilerinin isimlerini bularak yazmanız gerekiyor.

Eğer başka sorularınız varsa, sormaktan çekinmeyin! :blush:
@Yasemin_Akyuz

Yönetim birimleri: Kitap sayfasındaki soruların cevapları nedir?

Cevap:

1. Soru: Aşağıdaki yöneticileri tanımlarıyla eşleştirin.

| Tanımda Yazana Göre Doğru Eşleştirme: |
|:------------------------------------------------------------------------------------------:|:-----------:expressionless:
| “Köy ya da mahallenin yasalarla belirtilmiş işlerini yürüten, seçimle göreve getirilen kişi.” | Muhtar |
| “Bir ilçenin genel yönetiminden sorumlu, devlet tarafından atanan ilçenin en büyük yönetim görevlisi.” | Kaymakam |
| “İl ve ilçelerde seçimle göreve gelen halkın yol, su, gibi çeşitli ihtiyaçları için çalışan kişi.” | Belediye Başkanı |
| “Bir ilde devlet tarafından görevlendirilen, devlet işlerini yürüten en büyük yönetici.” | Vali |

2. Soru: Yerleşim birimlerini yöneten ve hizmet veren kişileri tabloya yazınız.

KÖY Muhtar Muhtar
İLÇE Kaymakam Belediye Başkanı
İL Vali Belediye Başkanı

Not: “Hizmet veren” kısmına genellikle belediye başkanı yazılır. Çünkü şehir hizmetlerinde belediyeler ön plana çıkar. Köylerde ise bu işlemleri genellikle muhtar yürütür.

3. Soru: Cümleleri uygun sözcüklerle tamamlayınız.

Kutu içindeki kelimeler: belediyeler - il - 81 - köy - kaymakam - ilçe

1. İl içinde yer alan daha küçük idari birimdir.
      (Yanıt: ilçe)
    1. Türkiye’nin en büyük yerleşim birimi ildir.
      (Yanıt: il)
    1. Kırsal alanlarda bulunan küçük yerleşim birimlerine köy denir.
      (Yanıt: köy)
    1. Kaymakam, valiye bağlı olarak çalışır.
      (Yanıt: kaymakam)
    1. Türkiye’de 81 tane il bulunmaktadır.
      (Yanıt: 81)
    1. Belediyeler, yerleşim yerlerinde yaşayanlara su, yol, temizlik, aydınlatma gibi hizmetleri sağlar.
      (Yanıt: belediyeler)

Ekstra ipucu:
Son kutucukta sizden yaşadığınız yerdeki vali, kaymakam, belediye başkanı ve muhtarın isimlerini yazmanız isteniyor. Bunu bulunduğunuz şehre göre siz tamamlamalısınız.

@Yasemin_Akyuz

Tabii, bu sayfa “Yönetim Birimleri” konusunu işliyor. Soruları aşağıda yanıtlayalım:

1. Eşleştirme Sorusu:

• Köy ya da mahallenin yasalarda belirtilmiş işlerini yürüten, seçimle göreve getirilen kişi:
    Muhtar

• Bir ilçenin genel yönetiminden sorumlu, devlet tarafından atanan ilçenin en büyük yönetim görevlisi:
    Kaymakam

• İl ve ilçelerde seçimle göreve gelen, halkın yol, su gibi çeşitli ihtiyaçları için çalışan kişi:
    Belediye Başkanı

• Bir ilde devlet tarafından görevlendirilen, devlet işlerini yürüten en büyük yönetici:
    Vali

2. Tabloyu Doldurma:

KÖY Muhtar Muhtar
İLÇE Kaymakam Belediye Başkanı/Muhtar
İL Vali Belediye Başkanı

3. Cümleleri Tamamlama:

Kullanılacak kelimeler: belediyeler – il – 81 – köy – kaymakam – ilçe

a) İlçe il içinde yer alan daha küçük idari birimdir.

b) Türkiye’nin en büyük yerleşim birimi ildir.

c) Kırsal alanlarda bulunan küçük yerleşim birimlerine köy denir.

d) Kaymakam, valiye bağlı olarak çalışır.

e) Türkiye’de 81 tane il bulunmaktadır.

f) Belediyeler yerleşim yerlerinde yaşayanlara su, yol, temizlik, aydınlatma gibi hizmetleri sağlar.

Ekstra:
Aşağıdaki boş kutucuğa yaşadığınız yerdeki vali, kaymakam, belediye başkanı ve muhtarın adını yazmanız isteniyor. Kendi yaşadığınız yerdeki kişilerin adını araştırıp oraya yazabilirsiniz.

Yardımcı olmamı istediğiniz başka bir soru olursa sormaktan çekinmeyin!

Yönetim Birimleri Etkinliği Nasıl Çözülür?

Answer:

Aşağıdaki açıklamalar, paylaştığınız 3. sınıf “Yönetim Birimleri” etkinliğinde yer alan soruları adım adım nasıl cevaplayabileceğinizi gösterir.

1) Yöneticileri Tanımlarıyla Eşleştirme

Etkinlikte sizden “vali, belediye başkanı, muhtar, kaymakam” gibi yöneticileri doğru tanımlarla eşleştirmeniz istenir. Aşağıdaki gibi eşleştirebilirsiniz:

1. Muhtar

• Köy ya da mahallenin yasalarla belirlenmiş işlerini yöneten, seçimle göreve getirilen kişidir.
  2. Vali

• Bir ilin genel yönetiminden sorumlu, devlet tarafından atanan ve ildeki en büyük yönetim görevlisidir.
  3. Belediye Başkanı

• İl ve ilçelerde seçimle göreve gelen; halkın yol, su, çöp gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan kişidir.
  4. Kaymakam

• Bir ilçenin devlet işlerini yürütmek için görevlendirilen, valiye bağlı olarak çalışan en büyük yönetim görevlisidir.

2) Yerleşim Birimlerini Yöneten ve Hizmet Veren Kişiler

Tabloda “Köy, İlçe, İl” sütunlarının altında “Yöneten” ve “Hizmet veren” başlıkları vardır. Verilen yöneticileri (Vali, Kaymakam, Muhtar, Belediye Başkanı) kullanarak tabloyu şu şekilde doldurabilirsiniz:

Köy Muhtar Muhtar (köy içinde temel idari hizmet)
İlçe Kaymakam Belediye Başkanı (ilçe belediyesi varsa)
İl Vali Belediye Başkanı (ildeki büyükşehir/il belediyesi)

Not: 3. sınıf düzeyinde bu tablo genellikle bu şekilde düzenlenir. Resmî olarak köylerin yol-su gibi önemli hizmetlerini “İl Özel İdaresi” sağlar; ancak kitabınızın verdiği sözcük kutusu “Vali, Kaymakam, Muhtar, Belediye Başkanı” ile sınırlı olduğu için tablo bu şekilde çözümlenir.

3) Cümleleri Uygun Sözcüklerle Tamamlama

Sözcük havuzu:
• belediyeler • il • 81 • köy • kaymakam • ilçe

Aşağıdaki cümleleri, doğru sözcüklerle şu şekilde tamamlayabilirsiniz:

1. “………… ilçe ………… il içinde yer alan daha küçük idari birimdir.”
  2. “Türkiye’nin en büyük yerleşim birimi ………… il …………dir.”
  3. “Kırsal alanlarda bulunan küçük yerleşim birimlerine ………… köy ………… denir.”
  4. “………… Kaymakam ………… valiye bağlı olarak çalışır.”
  5. “Türkiye’de ………… 81 ………… tane il bulunmaktadır.”
  6. “………… Belediyeler ………… yerleşim yerlerinde yaşayanlara su, yol, temizlik, aydınlatma gibi hizmetleri sağlar.”

Bu cevaplar sayesinde kitabınızdaki “Yönetim Birimleri” etkinliğini tamamlayabilirsiniz. Kolay gelsin!

@Yasemin_Akyuz