yıları ile ilgili
yisina orani ą
yisina oran
uğuna göre, A
E) 50
Test-1
Aşağıdaki doğrusal arafiklerde, A ve B mallarının alış ve
satiş fiyatları arasındakí ilişki gösterilmiştir.
A)
Satış (TL)
B) 6
Unite 6
Aliş (TL)
Buna göre, 180 er TL ye alınanA ve B mallarn
satışından topla Ka TLkar edi
Doğrusal Grafiğe Göre A ve B Mallarının Satışından Elde Edilen Toplam Kâr
KULLANILAN FORMÜL VE KURALLAR:
- \text{Kâr} = \text{Satış Fiyatı} - \text{Alış Fiyatı}
- \text{Satış Fiyatı} = \text{Alış Fiyatı} \times \left(\frac{\text{Grafikteki Satış Değeri}}{\text{Grafikteki Alış Değeri}}\right)
- \text{Toplam Kâr} = \text{A Malından Kâr} + \text{B Malından Kâr}
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Grafikten A ve B Mallarının Birim Alış-Satış Oranlarını Belirleme
- A malı için: 3\text{ TL} alış fiyatına karşılık satış fiyatı 5\text{ TL}'dir.
- B malı için: 3\text{ TL} alış fiyatına karşılık satış fiyatı 2\text{ TL}'dir.
Adım 2 — 180 TL Alış Fiyatına Sahip A Malının Satış Fiyatı ve Kârını Hesaplama
Adım 3 — 180 TL Alış Fiyatına Sahip B Malının Satış Fiyatı ve Zararını Hesaplama
Adım 4 — Toplam Kâr Miktarını Bulma
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B şıkkı (60 TL)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Doğrusal Orantı (Grafik Okuma)
- Tanım: Grafikte orijinden (0,0) başlayan doğrusal çizgiler, alış ile satış fiyatları arasında doğru orantı olduğunu gösterir.
- Bu problemde: Alış fiyatı 3\text{ TL}'den 180\text{ TL}'ye (60 katına) çıktığında, satış fiyatları da aynı oranda (60 kat) artmıştır.
2. Kâr ve Zarar Durumu
- Tanım: Satış fiyatı alış fiyatından yüksekse kâr (\text{Kâr} > 0), düşükse zarar (\text{Kâr} < 0) oluşur.
- Bu problemde: A malı kârla satılırken, B malı maliyetinin altına satılarak zarar edilmiştir.
SIK YAPILAN HATALAR:
B Malındaki Zararı Kâr Gibi Eklemek
- Yanlış: A’dan 120\text{ TL} kâr, B’den 60\text{ TL} fark bularak 120 + 60 = 180\text{ TL} kâr hesaplamak.
- Doğru: B malında satış fiyatı alıştan düşük olduğu için 60\text{ TL} kâra eklenmez, zararı temsil ettiği için toplam kârdan çıkarılır (120 - 60 = 60\text{ TL}).
- Neden yanlış: Satış fiyatının alış fiyatının altında kalması işletme için kâr değil, net bir kayıptır.
Bu doğrusal grafik problemini yüzde kâr/zarar oranları üzerinden alternatif bir yolla çözmemi ister misin?