yeterlik mi yeterlilik mi
Yeterlik mi, yeterlilik mi?
Cevap:
Türkçede “yeterlik” ve “yeterlilik” kelimeleri benzer anlamlar taşısa da, kullanımda bazı farklılıklar ve tercih edilen bağlamlar vardır. Aşağıda her iki terimin anlamları, kullanım alanları ve farkları detaylı şekilde açıklanmıştır.
1. Yeterlik Nedir?
- Yeterlik, bir şeyi yapmaya ya da üstesinden gelmeye ilişkin gerekli olan beceri, bilgi veya yeteneğin varlığıdır.
- Daha çok teknik veya resmi bağlamlarda kullanılır.
- Örnek:
- “Belirli bir görev için yeterlik belgesi gereklidir.”
- “Bu sınavda yeterlik elde ettim.”
Yeterlik kelimesi, özellikle eğitim ve mesleki yeterlilik bağlamlarında, belirli bir standarda ulaşma veya belirli bir alanda temel yeterliliğin kazanılması anlamına gelir.
2. Yeterlilik Nedir?
- Yeterlilik ise genellikle daha geniş bir anlam taşır ve bir kişinin, kurumun veya sistemin genel olarak gereken koşulları veya standartları yerine getirme durumunu ifade eder.
- Hem teknik hem de genel kültür bağlamında daha yaygın kullanılır.
- Örnek:
- “Bu okul, eğitimde yeterlilik sağlamıştır.”
- “Dil yeterliliği sınavına girdim.”
Yeterlilik, ayrıca bir kurumun ya da bir çalışanın belirli koşullar altında başarılı olabilme durumunu ifade eder. Yani daha çok toplam kapasiteler ve uygunluk halleri için kullanılır.
3. Yeterlik ve Yeterlilik Arasındaki Farklar
| Kriter | Yeterlik | Yeterlilik |
|---|---|---|
| Anlam | Belirli bir işi yapmaya uygun olma durumu, beceri veya bilgi | Genel olarak uygunluk, bir standardı karşılayabilme koşulu |
| Kullanım Alanı | Daha çok teknik, sınav, belge bağlamında kullanılır | Hem teknik hem de genel bağlamda geniş kapsamlı kullanılır |
| Örnek Cümle | “Yeterlik belgesi almak zorundayım.” | “Dil yeterliliği şarttır.” |
| Kapsamı | Daha spesifik, sınırlandırılmış | Daha genel ve kapsamlı |
| Terimsel Kullanım | Eğitimde veya mesleki bağlamda belirli bir seviyeye ulaşma | Genel uygunluk ve yeterli olma durumu |
4. Günlük Hayatta Hangisi Daha Doğru?
- Eğer belirli bir sınavı geçmek veya belirli bir belge almak gibi teknik veya resmi bir durumdan bahsediyorsanız, “yeterlik” kelimesini kullanabilirsiniz.
- Ancak, daha genel anlamda bir kişinin, kurumun veya sistemin genel uygunluk ya da kabiliyet seviyesini anlatmak istiyorsanız, “yeterlilik” kelimesi daha uygun olur.
Örneğin:
- “Toplantıya katılmak için dil yeterliliğini belgelemeniz gerekir.” (Genel uygunluk durumu)
- “Bu kursun sonunda öğrencilere yeterlik sertifikası verilir.” (Teknik belge veya sınav sonucu)
5. Özet Tablo
| Terim | Anlam | Kullanım Alanı | Örnek |
|---|---|---|---|
| Yeterlik | Belirli bir görevi yapma becerisi veya belgesi | Mesleki, eğitimsel, teknik | “Sınavda yeterlik kazandım.” |
| Yeterlilik | Genel uygunluk veya başarabilme durumu | Geniş, genel bağlamlar | “Dil yeterliliği gereklidir.” |
6. Sonuç
- Yeterlik ve yeterlilik arasında anlam farklılığı ve kapsam farklılığı vardır.
- Kullanım bağlamına göre doğru kelime seçilmelidir.
- Günlük ve genel kullanımda “yeterlilik” kelimesi daha yaygındır ve doğru kabul edilir.
- Ancak teknik bağlamlarda ve spesifik durumlarda (belge, sınav vb.) “yeterlik” kullanımı tercih edilir.
KAYNAK:
- Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Sözlük
- Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Terim Kullanımları