Yerleşme sorusunun analizini yapar mısınız

Yerleşme Sorusu Analizi

Cevap:

Soruda, iki numaralandırılmış yerleşme doku örneği verilmiş ve bu yerleşmelerle ilgili doğru olmayan bir yargının belirlenmesi istenmiştir.

Yerleşme dokuları iki şekilde olabilir: toplu yerleşme ve dağınık yerleşme. Toplu yerleşim, evlerin yakın bir şekilde bir arada bulunduğu ve genellikle tarım alanlarının etrafında gruplaşmayı ifade eden bir yapıdır. Bu tür yerleşimlerde sosyal, ekonomik ve kültürel etkileşimler daha yoğundur. Dağınık yerleşim ise evlerin, dağlık ve engebeli araziler nedeniyle birbirinden uzak ve serpiştirilmiş olduğu bir yerleşim modelidir.

Adım 1: İpuçlarını Sunma

1. Birinci yerleşmede toplu yerleşme dokusu vardır. (Toplu yerleşme)
  2. İkinci yerleşmede dağınık yerleşme dokusu vardır. (Dağınık yerleşme)
  3. İki yerleşmenin bulunduğu yörelerdeki yağış miktarı ve dağılışı benzerlik gösterir.
  4. İkinci yerleşmede ulaşım imkanları kısıtlıdır.
  5. Birinci yerleşmede tarım alanları daha geniştir.

Adım 2: Çıkarım Süreci

• Şık A: Birinci yerleşmede toplu bir yerleşme dokusunun var olması doğru bir gözlem olabilir, çünkü verilen resimde evler bir arada ve sıkışık olarak görünüyor.

• Şık B: İkinci yerleşmede dağınık yerleşme dokusu gözlemlenebilir çünkü evler birbirinden uzak bir şekilde konumlanmıştır.

• Şık C: İki yerleşmenin bulunduğu yörelerde benzer yağış miktarına sahip olması muhtemel değildir. Toplu yerleşmeler genellikle daha az yağış alan bölgelerde tercih edilirken, dağınık yerleşmeler genellikle yüksek yağış alan bölgelerde görülür. Bu şık, doğru olamaz.

• Şık D: İkinci yerleşmede dağınık yerleşmenin getirdiği doğal bir sonuç olarak ulaşım imkanlarının kısıtlı olması muhtemeldir.

• Şık E: Birinci yerleşmede toplu bir şekilde toplanan evler genellikle daha geniş tarım alanları imkanı sağlar.

Adım 3: Çözümü Netleştirme

Şık C yanlış bir yargıdır çünkü toplu ve dağınık yerleşmelerin bulunduğu bölgelerin yağış miktarları genellikle farklılık gösterir. Toplu yerleşimler az yağış alarak tarıma elverişli alanlarda, dağınık yerleşimler ise genellikle fazla yağış alan dağlık ve engebeli arazilerde bulunurlar.

Sonuç

Cevap C şıkkıdır. İki yerleşmenin bulunduğu yörelerdeki yağış miktarı ve dağılışı benzerlik göstermez.

1 Beğeni