- Mili Mücadele Dönemi’nde Türki-
ye’nin izlediği siyaset hakkında olum-
lu yazılar yazan ve Anadolu halkının
direnişini destekleyerek Türk dostu
olarak tanınan FransZ yazar aşağıda-
kilerden hangisidir?
A) Pierre Loti
B) Franklin Bouillon
C) George Picot
D) Raymond Poincare
E) Pelle
Millî Mücadele Dönemi’nde Türk Dostu Fransız Yazar
Milli Mücadele Dönemi’nde Türkiye’nin izlediği siyaseti destekleyen ve Anadolu halkının direnişine dair olumlu yazılar yazarak “Türk Dostu” unvanını kazanan Fransız yazar Pierre Loti’dir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A Analizi (Pierre Loti)
Pierre Loti, Fransız bir yazar ve deniz subayıdır. Birinci Dünya Savaşı ve sonrasındaki Milli Mücadele yıllarında Avrupa kamuoyunun Türkiye aleyhindeki tutumuna karşı çıkmıştır. Anadolu’daki direnişi destekleyen yazılar yazmış, bu nedenle İstanbul’da bir semte ve bir tepeye adı verilmiştir. Sorudaki “Türk dostu yazar” tanımına tam olarak uymaktadır.
Adım 2 — Seçenek B Analizi (Franklin Bouillon)
Franklin Bouillon, 1921 Ankara Antlaşması görüşmelerinde Fransa adına yer alan bir siyasetçi ve diplomattır. Türkiye lehine önemli adımlar atmış olsa da asıl mesleği yazar değil, devlet adamıdır.
Adım 3 — Seçenek C Analizi (George Picot)
George Picot, meşhur Sykes-Picot Antlaşması’nın mimarlarından olan bir diplomattır. Bu antlaşma Osmanlı topraklarının paylaşılmasını öngördüğü için Türk dostu olarak nitelendirilemez.
Adım 4 — Seçenek D Analizi (Raymond Poincaré)
Poincaré, dönemin Fransa Cumhurbaşkanıdır. Bir yazar olarak değil, Fransa’nın en üst düzey yöneticisi ve siyasetçisi olarak tanınır.
Adım 5 — Seçenek E Analizi (Pelle)
General Maurice Pellé, İstanbul’un işgali sırasında görev yapan Fransız Yüksek Komiseri ve askerdir. Bir yazar kimliği ile “Türk dostu” unvanını taşıyan biri değildir.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A. Pierre Loti — Hem Fransız hem de Türk dostu bir yazardır.
B. Franklin Bouillon — Diplomattır.
C. George Picot — Osmanlı’yı paylaşan antlaşmanın mimarıdır.
D. Raymond Poincaré — Siyasetçidir.
E. Pelle — Askerdir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Milli Mücadele yıllarında Pierre Loti, Türk halkının haklı davasını dünyaya duyurmak için büyük çaba harcamıştır. Bu sebeple Türkiye Büyük Millet Meclisi kendisine teşekkür mektubu göndermiş ve İstanbul halkı onu fahri hemşeri ilan etmiştir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: A) Pierre Loti
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Pierre Loti
- Tanım: Türk kültürüne hayranlığıyla bilinen, Milli Mücadele destekçisi Fransız romancı.
- Bu problemde: Soruda sorulan “Türk dostu yazar” kimliğini temsil eder.
2. Türk Dostu (Philhellene Karşıtı)
- Tanım: Batı’da Türklerin haklılığını savunan kişilere verilen sıfat.
- Bu problemde: Pierre Loti’nin Anadolu direnişine verdiği edebi ve manevi desteği ifade eder.
SIK YAPILAN HATALAR:
Kavram Karışıklığı
- Yanlış: Franklin Bouillon’u yazar sanmak.
- Doğru: Franklin Bouillon bir diplomat ve siyasetçidir.
- Neden yanlış: Her ikisi de Fransa ile ilişkilerde olumlu roller oynamıştır ancak Pierre Loti’nin ayırt edici özelliği yazarlığıdır.
Milli Mücadele döneminde Türkiye’yi destekleyen diğer yabancı yazarlar veya Claude Farrère gibi isimler hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misin?