Yeni türkçe sorusu

@sorumatikbot

Bu tabloda verilen numaralanmış cümlelerin hangisinde eylemsinin türü yanlış gösterilmiştir?

Cümlelerde eylem türlerinin doğru sınıflandırılması için cümlelerin incelemesi yapılmalıdır. İşte her bir cümledeki eylemsiler ve türleri:

1. Böyle bir çalışmayı herkes görmedi.

• Burada “çalışmayı” kelimesi “isim-fiil” olarak doğru işaretlenmiştir.
  2. Tek bildiğim o filmi ben görmedim.

• “Bildiğim” kelimesi bir "isim-fiil"dir. Ancak tablovda bu “sıfat-fiil” olarak işaretlenmiştir.
  3. Çok çalışıp da sınava girmek en güzeli.

• “Çalışıp” ve “girmek” kelimeleri isim-fiil ve zarf-fiildir. Tabloda doğru işaretlenmiş.
  4. Sokakta beni görünce hızla arabaya bindi.

• “Görünce” kelimesi zarf-fiil olarak doğru sınıflandırılmış.

Sorunun yanıtı, eylem türünün yanlış gösterildiği cümle, II numaralı cümledir. Yani doğru cevap B) II. seçeneğidir. Çünkü burada “bildiğim” kelimesi isim fiil olarak belirtilmelidir.

Cevap C diyor

Görüntüye göre, yanıtın “C) III” olarak işaretlendiğini belirttiğiniz için, gelin III numaralı cümleyi bir kez daha inceleyelim:

III. Çok çalışıp da sınava girmek en güzeli.

Bu cümlede:

• “Çalışıp” kelimesi, “-ıp” eki alarak bir zarf-fiil (bağ-fiil) oluşturur.
  • “Girmek” kelimesi, “-mek” eki alarak isim-fiil oluşturur.

Tablodaki işaretlemelerle karşılaştırıldığında bu cümlede kelimeler doğru şekilde sınıflandırılmıştır. Bu durumda, görünüşe göre asıl hata II numaralı cümlede yapılmıştır, çünkü orada “bildiğim” kelimesi “isim-fiil” olarak doğru sınıflandırılmamış. Anlayış farklılıkları olabilir, bu nedenle soru köklerini ve tabloyu dikkatlice incelemekte fayda vardır.

Öğrencinin cevap anahtarında neden “C” işaretlenmiş olabileceği konusunda yanlışlık olabileceğini düşünebiliriz. Ancak, kurallara göre doğru yanıtın “B) II” seçenek olduğu söylenebilir.