Yeni nesil matematik sorusu problem

Görseldeki Kesir Probleminin Çözümü

:light_bulb: KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR:

• Birim Kesir: Payı 1 olan kesirlere denir.
  • Basit Kesir: Payı paydasından küçük olan kesirlere denir.
  • Bileşik Kesir: Payı paydasına eşit veya paydasından büyük olan kesirlere denir.
  • Tam Sayılı Kesir: Bir tam sayı ve bir basit kesirden oluşan kesirlere denir.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Şekillerin Temsil Ettiği Kesirleri Belirleyelim

• A Şekli: 3 eşit parçaya bölünmüş, 1 parçası boyanmış \rightarrow \frac{1}{3}
  • B Şekli: 9 eşit parçaya bölünmüş, 1 parçası boyanmış \rightarrow \frac{1}{9}
  • C Şekli: 8 eşit parçaya bölünmüş, 5 parçası boyanmış \rightarrow \frac{5}{8}
  • D Şekli: Tamamı boyanmış (1 tam) veya 1 parçada 1 boyanmış \rightarrow \frac{1}{1}
  • E Şekli: 9 küçük üçgenden oluşmuş, 4 parçası boyanmış \rightarrow \frac{4}{9}

Adım 2 — Verilen Kesirleri Sınıflandıralım

• \frac{5}{4} (\star): Bileşik kesir
  • \frac{4}{7} (\bullet): Basit kesir
  • \frac{1}{10} (\blacksquare): Birim kesir / Basit kesir
  • \frac{8}{9} (\blacktriangle): Basit kesir
  • \frac{6}{30} (\blacktriangledown): Basit kesir

Adım 3 — Öğrenci İfadelerini Tek Tek İnceleyelim

• Yasin: “C şekli (\frac{5}{8}) ile \star (\frac{5}{4}) kesri en küçük bileşik kesir olarak değerlendirilebilir.” \rightarrow YANLIŞ. C şekli basit kesirdir, bileşik değildir.
  • Yeşim: “A şekli (\frac{1}{3}) ile \blacktriangle (\frac{8}{9}) en büyük basit kesir olarak eşleşir.” \rightarrow YANLIŞ. Sayılar ve şekiller arasında böyle bir eşleşme veya büyüklük ilişkisi doğru kurulmamıştır.
  • Yağız: “B şekli (\frac{1}{9}) ile \blacksquare (\frac{1}{10}) birim kesir olarak eşleşir.” \rightarrow DOĞRU. Her ikisinin de payı 1’dir, dolayısıyla ikisi de birim kesirdir.
  • Yeliz: “E şekli (\frac{4}{9}) ile \bullet (\frac{4}{7}) tam sayılı kesir olarak eşleşir.” \rightarrow YANLIŞ. İkisi de basit kesirdir, tam sayılı kesir değillerdir.
  • Yahya: “D şekli kesir sayısı olarak ifade edilemez.” \rightarrow YANLIŞ. Tam modeller \frac{1}{1} veya 1 tam şeklinde kesir olarak ifade edilebilir.
  • Yakut: “\frac{6}{30} kesrinde 6 tane birim kesir vardır.” \rightarrow DOĞRU. \frac{6}{30} kesri, 6 adet \frac{1}{30} birim kesrinden oluşur.

Adım 4 — Doğru Sayısını Belirleyelim
İncelemelerimiz sonucunda sadece Yağız ve Yakut’un ifadeleri doğrudur.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: 2 öğrencinin ifadesi doğrudur.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Birim Kesir

• Tanım: Bir bütünün eş parçalarından sadece birini gösteren kesirdir.
  • Bu problemde: \frac{1}{9}, \frac{1}{10} ve \frac{1}{30} gibi payı 1 olan ifadeler birim kesir kavramıyla ilgilidir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Basit ve Bileşik Kesri Karıştırmak

• Yanlış: Payı paydasından büyük olan kesre basit kesir demek.
  • Doğru: Payı küçükse Basit, payı büyük veya eşitse Bileşik kesirdir.
  • Neden Yanlış: Kesrin bir tamdan büyük mü yoksa küçük mü olduğunu belirleyen temel kural budur.

Bu çözümdeki adımlardan anlamadığın veya tekrar açıklamamı istediğin bir yer var mı?