Dua: “Senden başka ilah yoktur. Sen münezzehsin! Ben zulmedenlerden oldum.”
Kaynak: Enbiya, 21/87
Özet: Bu dualar, hem Kur’an’da hem de hadislerde yer alan, Allah’ın isimleriyle yapılan ve peygamberlerin dillerinden çıkan önemli dualardır. اللهم إنك عفو تحب العفو فاعف عني, gibi dualar da Allah’ın bağışlayıcılığını vurgulayan dualardandır.
Ayet: “Ey Rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan eyle, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar. Bize ibadet yollarını göster ve tevbemizi kabul et. Şüphesiz sen tevbeleri çokça kabul edensin, çok merhametli olansın.”
Kaynak: Bakara, 2/128
2. Ayet:
Ayet: “Ey Rabbimiz! İşlediğimiz günahları, aşırılıklarımızı bağışla. Ayaklarımızı sağlam tut ve kâfir kavme karşı bize yardım et.”
Kaynak: Al-i İmran, 3/147
3. Ayet:
Ayet: “Rabbimiz! Bizi, doğru yola hidayet ettikten sonra kalplerimizi eğriliklere meyletme; bize tarafından bir rahmet bağışla. Şüphesiz sen, çok bağışlayansın.”
Kaynak: Al-i İmran, 3/8
4. Hadis:
Hadis: “Ey Allah’ım! Sen benim Rabbimsin, senden başka ilah yoktur. Beni sen yarattın; ben senin kulunum, gücüm yettiğince sana olan ahdimde ve vaadimde sabitim. Yaptıklarımın şerrinden sana sığınırım. Bana olan nimetlerini itiraf ederim ve günahlarımı da itiraf ederim. Beni bağışla, çünkü günahları senden başka bağışlayacak olan yoktur.”
Kaynak: Buhârî, Duâ 2, Tevhid 29
5. Hadis:
Hadis: “Allah’ım! Nefsime takva ver, onu temizle, sen onu en iyi temizleyensin. Onun dostu da sensin, mevlâsı da sensin.”
Kaynak: Müslim, Zikir 73
Peygamber Duaları
1. Hz. Adem:
Dua: “Ey Rabbimiz! Kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen, mutlaka ziyana uğrayanlardan oluruz. Sen bizim göğsümüzü genişlet ve başarıya ulaştır.”
Kaynak: A’raf, 7/23
2. Hz. Nuh:
Dua: “Rabbim! Yalnız sana sığındım. Ey Rabbim! Arzu beyan ettim, bu halk beni yalanladı. Artık benimle onların durumunu sen görür ve bizlere üstünlük sağlarsın. Sen, hükmedenlerin en hayırlısısın.”
Kaynak: Hud, 11/47
3. Hz. İbrahim:
Dua: “Rabbim! Bana hikmet ver ve beni salihlere kat! Sonraki nesiller arasında bana güzel bir nam bırak! Beni naim cennetinin mirasçılarından kıl!”
Kaynak: Şuara, 26/83-85
4. Hz. Musa:
Dua: “Rabbim! Bana ve kardeşime lütfedeceğin nimetlerini genişlet. İşimizi kolaylaştır. Kötülerin şerrinden bizi koru ve yardıma muhtaç kullarını gözden kaçırma.”
Kaynak: Taha, 20/25-28
5. Hz. Yunus:
Dua: “La ilahe illa ente, Sübhâneke inni kuntu minezzâlimîn. Senden başka ilah yoktur, Sen yücesin. Gerçekten ben, zalimlerden oldum. Sen beni affet ve mağfiret eyle.”
Kaynak: Enbiya, 21/87
Özet: Bu dualar, Allah’ın isimleriyle yapılan ve Kur’an ile hadiste geçen tanınmış dualardır. Hem anlam derinliği taşır hem de manevi bir rehber niteliğindedir.
Ayet: “Ey Rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan eyle, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar. Bize ibadet yollarını göster ve tevbemizi kabul et. Şüphesiz sen tevbeleri çokça kabul edensin, çok merhametli olansın.”
İsim:At-Tawwâb (Tevbeleri Çokça Kabul Eden)
Anlam: Hataları ve günahları tekrarlayan kullarını tövbe ettikleri sürece tekrar ve tekrar affeden.
2. Ayet:
Ayet: “Ey Rabbimiz! İşlediğimiz günahları, aşırılıklarımızı bağışla. Ayaklarımızı sağlam tut ve kâfir kavme karşı bize yardım et.”
İsim:Al-Ghafûr (Bağışlayıcı)
Anlam: Bağışlaması çok geniş olan, sürekli bağışlayan.
3. Ayet:
Ayet: “Rabbimiz! Bizi, doğru yola hidayet ettikten sonra kalplerimizi eğriliklere meyletme; bize tarafından bir rahmet bağışla. Şüphesiz sen, çok bağışlayansın.”
İsim:Ar-Rahmân (Çok Merhametli) ve Al-Ghafûr (Bağışlayıcı)
Anlam:Ar-Rahmân: Sonsuz merhamet sahibi; Al-Ghafûr: Bağışlaması çok geniş olan.
4. Hadis:
Hadis: “Ey Allah’ım! Sen benim Rabbimsin… Beni bağışla, çünkü günahları senden başka bağışlayacak olan yoktur.”
İsim:Al-Ghafâr (Bağışlaması Sonsuz Olan)
Anlam: Tekrar tekrar affeden, sonsuz bağışlayan.
5. Hadis:
Hadis: “Allah’ım! Nefsime takva ver, onu temizle, sen onu en iyi temizleyensin. Onun dostu da sensin, mevlâsı da sensin.”
İsim:Al-Wali (Koruyucu Dost)
Anlam: Kullarını koruyan, dostluk eden ve gözeten.
Özet: Bahsedilen isimler, Allah’ın rahmet ve bağışlama konusundaki özelliklerini vurgulayarak, duaların derinlik ve anlam katmanlarını artırmaktadır.