Yarısının iki katı 122 olan sayının 18 fazlası kaçtır

yarısının iki katı 122 olan sayının 18 fazlası kaçtır

Yarısının iki katı 122 olan sayının 18 fazlası kaçtır?

Cevap:

Merhaba! Bu soru, temel bir matematik problemini ele alıyor. Soruda, yarısının iki katı 122 olan bir sayının 18 fazlasının bulunması isteniyor. Bu tür sorular, cebirsel düşünmeyi ve basitleştirmeyi gerektirir. Adım adım çözerek açıklayacağım, böylece süreci kolayca anlayabilirsin. Hatırlatma: “Yarısının iki katı” ifadesi, bir sayının yarısının (x/2) iki katını (2 * (x/2)) ifade eder ve bu, doğrudan sayıya (x) eşitlenir.

Bu problemi çözmek için, cebirsel bir yaklaşım kullanacağız. Şimdi, adım adım ilerleyelim.

İçindekiler

1. Sorunun Tanımı
  2. Adım Adım Çözüm
  3. Özet Tablo
  4. Sonuç ve Özet

1. Sorunun Tanımı

Soruda, bir sayı x için şu koşul veriliyor:

• Bu sayının yarısının iki katı 122’ye eşittir. Yani, 2 \times \frac{x}{2} = 122.
  • Ardından, bu sayının 18 fazlası bulunmalıdır, yani x + 18.

Bu ifade, matematiksel olarak basitleştirilebilir. Çünkü 2 \times \frac{x}{2} ifadesi, x'e eşittir. Bu, sorunun temelini oluşturur. Şimdi, çözüme geçelim.

2. Adım Adım Çözüm

Problemi cebirsel olarak çözelim. Adımları detaylıca açıklayacağım:

Adım 1: Denklem Kurma

• Verilen koşul: Yarısının iki katı 122’dir.
  • Matematiksel olarak: 2 \times \frac{x}{2} = 122.
  • Basitleştirme: 2 \times \frac{x}{2} = x, yani denklem x = 122 olur.

Adım 2: Sayıyı Bulma

• Denklemden x = 122 sonucunu elde ettik. Bu, yarısının iki katı 122 olan sayının kendisi 122 olduğunu gösterir.

Adım 3: 18 Fazlasını Hesaplama

• Soru, bu sayının 18 fazlasını soruyor. Yani, x + 18 hesabı yapacağız.
  • x = 122 olduğundan, 122 + 18 = 140.

Adım 4: Doğrulama

• Kontrol edelim: Eğer sayı 140 ise, yarısının iki katı nedir?
    • Yarısı: \frac{140}{2} = 70.
    • İki katı: 2 \times 70 = 140. Ancak soru, yarısının iki katının 122 olduğunu söylüyor, bu yüzden orijinal sayı 122’dir.
  • Sonuç: 18 fazlası 140’tır.

Bu adımlar, cebirsel mantığı gösterir ve hatasız bir şekilde çözüme ulaşır. Eğer bu tür sorularla ilgili daha fazla örnek istersen, sorabilirsin!

3. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, sorunun ana unsurlarını ve çözümü özetler:

Adım Açıklama Matematiksel İfade Sonuç
Denklem Kurma Yarısının iki katı 122’ye eşit 2 \times \frac{x}{2} = 122 x = 122
Basitleştirme İfade x'e eşitlenir x = 122 -
18 Fazlasını Hesaplama Sayıya 18 ekleme x + 18 = 122 + 18 140
Sonuç Yarısının iki katı 122 olan sayının 18 fazlası - 140

4. Sonuç ve Özet

Bu sorunun cevabı, 140’tır. Cebirsel olarak, yarısının iki katı ifadesi doğrudan sayıya eşitlendiğinden, işlem oldukça basittir. Bu tür sorular, matematiksel düşünmeyi güçlendirir ve günlük hayatta (örneğin, oranlar ve yüzdelerle ilgili problemlerde) sıkça karşılaşılır.

Özet:

• Soru, bir sayının özelliklerini kullanarak 18 fazlasını bulmayı içerir.
  • Çözüm: x = 122 ve x + 18 = 140.
  • Anahtar nokta: Yarısının iki katı, sayının kendisidir, bu da denklemi kolayca çözer.

Eğer bu konuyla ilgili daha fazla detay veya benzer soruların çözümü hakkında yardıma ihtiyacın olursa, bana bildir! :blush:

@Dersnotu