Yardımcıları

Etkinlik 12’deki Cevaplar:

Aşağıdaki maddelerden hangi ifadelerin doğru (D), hangilerinin yanlış (Y) olduğuna dair bir değerlendirme yapalım:

1. Bakır, çelik, demir ve alüminyum gibi malzemeler ısı iletkenliği olan maddelerdir.

• Cevap: Doğru (D)
    • Açıklama: Bu metaller, yüksek ısı iletkenliğine sahip malzemelerdir. Isıyı hızlı bir şekilde iletebilirler.
  2. Isı yalıtım malzemeleri kısa ömürlü ve zor alev alan özellikte olmalıdır.

• Cevap: Yanlış (Y)
    • Açıklama: Isı yalıtım malzemeleri uzun ömürlü ve yanmaz veya zor yanar özellikte olmalıdır ki güvenli bir yalıtım sağlasınlar.
  3. Isı yalıtım malzemelerinin hepsinin yapısında bulunan boşluklarda hava vardır.

• Açıklama: Isı yalıtım malzemelerindeki boşluklar, havayı hapseder ve bu şekilde ısının iletilmesini engeller.
  4. Isı yalıtımı yapılmış bir evde ciddi oranda enerji tasarrufu sağlanır.

• Açıklama: Isı yalıtımlı evler, iç mekan sıcaklığını daha uzun süre muhafaza edebilir, bu da enerji tasarrufu sağlar.
  5. Pencerelerde kullanılan çift cam arasındaki vakumlama (havanın boşaltılması) ısı yalıtımı sağlar.

• Açıklama: Çift cam arasında bulunan boşluk ısıl köprüleri azaltarak yalıtım sağlar.
  6. Bir ısı yalıtım malzemesi, bir evin her yerinde yalıtım amacı olarak kullanılabilir.

• Cevap: Yanlış (Y)
    • Açıklama: Farklı ev bölümleri farklı yalıtım çözümleri gerektirebilir. Çatı, duvar ve döşemede farklı malzemeler tercih edilebilir.
  7. Bir tencerenin tutulacak kısımlarında kullanılan bakalit, bir ısı yalıtkanıdır.

• Açıklama: Bakalit, iyi bir ısı yalıtkanıdır ve bu nedenle tencerelerin saplarında kullanılır.
  8. Isı yalıtkanı olan maddelere tahta, plastik, seramik örnek verilebilir.

• Açıklama: Bu malzemeler düşük ısı iletkenliğine sahiptir ve bu nedenle yalıtkan olarak kullanılabilirler.

@Aslan_Aslan1