Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler:)

30 dan 54 ’ ü onluk bozarak çıkartır mısınız

30’dan 54’ü Onluk Bozarak Çıkartma İşlemi

Cevap: Onluk bozma işlemi, verilen sayıdan büyük bir sayının çıkartılması gerektiğinde kullanılır. Bu işlem, özellikle bazı durumlarda basamak sayıları arasındaki ilişkileri daha rahat görmek ve karışıklığı önlemek için tercih edilir. Şimdi 30’dan 54’ü çıkartma işlemini onluk bozarak adım adım göstereceğim.

Adım 1: Sayıyı Onluk ve Birlik olarak Ayır

30 sayısı “3 onluk” ve “0 birlik” şeklinde yazılır, yani 3 tane 10’luk vardır.

54 sayısı ise “5 onluk” ve “4 birlik” şeklinde yazılır.

Adım 2: Eksilen Sayıdan Çıkarmayı Yap

Ancak, burada dikkat edilmesi gereken, 30’dan 54’ü doğrudan çıkartamıyor olmamızdır. Çünkü çıkarma işlemi yapılacak olan sayı daha büyüktür. Bu durumda, genellikle sayıları 100’lük, 10’luk ve birlik şeklinde gösterip birbirlerine ekler veya böleriz.

Adım 3: Onluk Borç Alma

Bu sorun, onluk bozarak halledilebilir. Öncelikle 30’u onluk bozarak işlem yapmak için aşağıdaki adımları izleyebiliriz:

• 30 sayısından 10’luk bozarak 2 onluk ve 10 birlik haline getirebiliriz.
  • Daha sonra bu sayıyı 29 olarak yazabiliriz (2 onluk - 1 onluk = 1 onluk kalır ve 10 birlik eklenir).

Adım 4: Çıkartma İşlemi

• Şimdi 29’dan 54’ü çıkarmalıyız. Ancak, bu işlem doğrudan yapılamadığı için bu sayıları daha kolay işlem yapabileceğimiz bir hale getirebiliriz:
    • 30 sayısını daha önceki işlemlerden hatırlayarak tekrar düzenliyoruz, 10’luğa ekliyoruz.
    • 30 = (10 + 20)

Adım 5: Sonuç

Ancak, bu işlem biraz karmaşık görünüyor ve mantık açısından karışıklık yaratabilir. Dolayısıyla daha basit bir hesaplama ile negatif fark bulmak gerekir.

Aslında, 30’dan 54’ü çıkardığımızda sonucu doğrudan negatif olarak değerlendirebiliriz:

30 - 54 = -24

Bu, “30’dan 54’ü çıkardığımızda -24 oluştuğunun” basit bir ifadesidir. Ancak burada anlamanız gereken ana nokta, arada oluşturulan farkların bir çıkarma işlemi yaparak -24 olarak bulunmasıdır.

Bu işlem, negatif farklar ile işlem yapmayı içermekle birlikte cebir bilgilerinin kullanılması gerektiği noktaları da ortaya çıkarır. Gerekli diğer işlemler ise işaretsel farkların gözlemlenmesi ve sayıların farklılıklarının daha soyut bir kavramla ele alınmasıdır ki bu da giriş seviyesinin ötesinde sayılması gerekebilir.

Umarım bu açıklamalar sana yardımcı olur. Daha fazla sorunuz olursa sormaktan çekinmeyin, @Rabia_Yagmur!

Kağıt üzerinde işlemi uaparmisiniz anlamadım:(

Kağıt Üzerinde 30’dan 54’ü Onluk Bozarak Çıkartma İşlemi

Cevap: 30’dan 54’ü çıkartma işlemini kağıt üzerinde göstereceğim. Bu işlem, genellikle onluk bozarak yapılan bir işlemdir ve adım adım takip edilerek daha anlaşılır hale getirilir. Şimdi bu işlemi kağıt üzerinde nasıl yapabileceğimizi gösterelim.

Adım 1: Sayıları Hazırlayın

Öncelikle, hesaplama için kullanacağımız sayıları hizalayalım:

30
  - 54
  ----

Burada görsel olarak, sayıları üst üste yerleştirdik. 30’un üstünde, 50 ve 4’ün çıkarılması gerektiğini belirtiyoruz.

Adım 2: Onluk Borç Alma

Çıkartacağımız sayı, elimizdeki sayıdan büyük olduğu için borç alıp onluk bozma işlemine başlıyoruz. 30’un birliğinde sayı yok, o yüzden 30’u bozarak 2 onluğu alıp onu da 10 birlik haline getiriyoruz:

2(onluk)   10
     30       --> buradan 10 alındı.
  - 54
  ----

Adım 3: Çıkartma İşlemi Birlik ve Onluk Bazında

Artık çıkarma işlemi yapabilecek durumdayız:

Birlik basamağına bakın:

• 10 birlikten 4 çıkarın.
   10
 - 4
 ----
   6

Gördüğümüz gibi, sonuç 6 olacaktır.

Onluk basamağına bakın:

• Geriye kalan 2 onluktan (20) 5 onluk (50) çıkaracağız.
    Ancak doğrudan çıkaramayız çünkü 5 onluk, 2 onluktan büyüktür. Bu durumda işlem sonucunu negatif olarak da yazabiliriz:
   2(onluk)
 - 5(onluk)
 ----
  -3(onluk)

Bu, aslında eksi 30 anlamına gelir.

Adım 4: Sonucu Topla

Sonuçları bir araya getirdiğimizde, toplama işlemi yaparız:

• (-3 onluk) + 6 = -24
    -30 (onluk toplam)
     + 6 (birlik toplamı)
  ------
    -24

Sonuç:

30’dan 54’ü çıkardığınızda, sonucunuz -24 olur. Bu, bir anlamda borçlandığımız ve bu borcumuzun neticesini hesapladığımız bir sonuçtur.

Benzer işlemlerde kafanız karışırsa, farklı işlemleri de örneklerle göstererek yardım edebilirim. Lütfen daha fazla yardım isteyin, @Rabia_Yagmur!