Fotoğraftaki Konuşmayı Açıklama
Cümlede Anlam Kayması
Fotoğraftaki soruda, fiillerin kullanıldığı zaman ile ifade ettikleri anlam arasında bir uyumsuzluk veya kayma olup olmadığı sorgulanmaktadır. Cümleler, dil bilgisi açısından doğru bir zaman kullanımına sahip olup olmadıkları açısından incelenmiştir. İşte bu tür bir analiz yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar:
Cümlede Anlam Kayması Olmayan
-
Dört Seçenek İncelemesi:
Fotoğrafta yer alan dördüncü seçenek doğru olarak işaretlenmiştir. Diğer seçeneklerde verilen anlam ile zaman çekimi arasında bir uyumsuzluk olduğunu değerlendirebiliriz. D seçeneğinde “önümüzdeki hafta memlekete gidiyorum” ifadesi, zaman ve anlam açısından net bir şekilde örtüşmekte, bu nedenle anlam kayması içermemektedir.
Cümlelerin Detaylı İncelenmesi:
- A Seçeneği: “Lütfen sınıfı temiz tutalım” – Bu cümlede geniş zamana çekimli bir ifadeyi içerirken, emir cümlesi gibi kullanılmıştır.
- B Seçeneği: “Bunları annene götüreceksin” – Şimdiki zaman çekimi gibi bir yapı olmasına karşın geniş zaman gibi kullanılmış.
- C Seçeneği: “Gelecek haftaki sınava hazırlanıyorum” – Gelecek zaman ve şimdiki zaman arasında anlam kayması olabilir.
- D Seçeneği: “Önümüzdeki hafta memlekete gidiyorum” – İfade net bir şekilde gelecekteki bir zaman dilimine işaret ettiğinden anlam kayması bulunmuyor.
Sonuç:
Bu analiz sonucunda, cümlenin anlam ve yapıda kaymış olup olmamasını yalnızca ifade edilen anlam ve kullanılan zaman eklerinin uygunluğu üzerinden değerlendirmiş olduk. D seçeneği, doğru bir şekilde anlam kaymasının olmadığı bir cümle olarak tespit edilmiştir.