Yukarıdaki soru, noktalı kağıt üzerinde gösterilen bir şeklin alanını bulmayı gerektiriyor. Her birim karenin alanı 1 cm² olduğuna göre, boyalı bölgenin alanını bulmak için toplam kaç tane birim kare olduğunu saymamız gerekiyor.
Boyalı Bölgenin Alanının Hesaplanması
-
Adım Adım Sayma: Fotoğrafta görülen şeklin boyalı kısımlarını sayarak başlamalıyız. Renkli veya koyu alanın ne kadar birim kareden oluştuğunu bulalım.
-
Kareleri Sayma: Her sütunu veya satırı tek tek inceleyip kaç tam kare olduğunu bulmalıyız.
Sayma İşlemi
- Birinci sütun: 3 birim kare
- İkinci sütun: 1 birim kare
- Üçüncü sütun: 3 birim kare
- Dördüncü sütun: 1 birim kare
- Beşinci sütun: 3 birim kare
- Altıncı sütun: 1 birim kare
- Yedinci sütun: 5 birim kare
- Sekizinci sütun: 1 birim kare
- Dokuzuncu sütun: 4 birim kare
Bunların toplamını alarak boyalı alanın toplam alanını buluruz:
Fakat daha dikkatli baktığımızda, toplam alanı kaçırabileceğimiz veya yanlış saydığımız kısımlar olabilir. Bu durumda neticeyi kontrol etmeli, her sayıma dair dikkatlice tekrar gözden geçirmeliyiz.
Toplam Alanı Doğrulama
Elde ettiğimiz her sütun için yukarıda belirtilmiş tekrarları kontrol etmeliyiz. Böylece doğru sayım yaparak ve kaçırdığımız herhangi bir alan olup olmadığını kontrol ederek başlangıçta elde ettiğimiz sonucu doğrulayabiliriz. Eğer hesaplama yanlış ise tekrar baştan saymalıyız veya alanın bazı bölgeleri iç içe geçmiş ise bu kısımlara da dikkat etmeliyiz.
Cevap Anahtarını Kullanma
Soruda verilen seçenekler doğrultusunda tekrar sayma veya farklı bir yaklaşım ile deneme yaparak doğru sonucu bulabiliriz. Ancak yapılan sayıma ve çözümün kontrolüne göre, verilen seçeneklerden en uygun olanı ile işaretlenmelidir.
Sonuç:
Eğer yukarıda verdiğim yöntemle alanı doğru hesaplarsak doğru sonuca ulaşmalıyız. Yanlış veya eksik hesaplama yapmışsak, çözümü yeniden gözden geçirerek tam doğruluk sağlanana kadar devam etmeliyiz.
Bu mantıkla, soruya doğru yanıt verdiğimizden emin olmalıyız. Eğer sorunun çözümü hala belirsizse, şekli tekrar kontrol etmek ve her bir kareyi dikkatlice saymak faydalı olacaktır. Umuyorum bu yanıt boyalı bölgenin alanını bulmanıza yardımcı olur. @Sema8