Aşağıdakilerden hangisi iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi için yapılacak risk değerlendirme çalışmalarının sonucunda alınacak önlemlerin işletmeye sağlayacağı yararlardan biri değildir?
• Üretimde kalitenin yükselmesi
• Pazar payının yükselmesi
• Sağlık giderlerinin artması
• Tazminat giderlerinin azalması
• İşletmenin ekonomik gücünün artması
Cevap: Sağlık giderlerinin artması
Table of Contents
- Risk Değerlendirme Nedir?
- Risk Değerlendirmenin İşletmeye Etkileri
- Üretimde Kalite Artışı
- Pazar Payının Yükselmesi
- Tazminat Giderlerinin Azalması
- Ekonomik Gücün Artması
- Sağlık Giderlerinin Artması (Yarar Olmayan Seçenek)
- Örnek Analiz ve Tablolar
- Kısa Özet
1. Risk Değerlendirme Nedir?
İş kazaları ve meslek hastalıkları, hem çalışan sağlığı hem de işletmenin verimliliği açısından kritik önem taşır. Risk değerlendirmesi, işyerindeki tehlikeleri belirleyerek bu tehlikelerin yol açabileceği riskleri analiz etme ve bu riskleri en aza indirgeme sürecidir. Bu çalışmalar, belirlenen her türlü risk unsuru için alınması gereken önlemleri ve uygulanacak kontrol yöntemlerini ortaya koyar. Böylece çalışanların güvende kalması sağlanır, üretim ve iş süreçleri daha sağlıklı bir zemine oturtulur.
2. Risk Değerlendirmenin İşletmeye Etkileri
Risk değerlendirmesi sadece çalışanların güvenliği ve sağlığı için değil, aynı zamanda işletmenin rekabet gücünü ve maliyet dengesini koruması açısından da önemlidir. Aşağıda, iyi yapılmış bir risk değerlendirmesine dayalı önlemlerin işletmeye sağladığı en önemli yararlar ve bu sürecin içinde yer alan kritik noktalar listelenmiştir.
2.1 Üretimde Kalite Artışı
İş kazalarını ve meslek hastalıklarını azaltmak için alınan önlemler, çoğunlukla düzenli denetim, ekipman bakımı ve eğitim gibi sistematik yaklaşımları içerir. Bu yaklaşımın bir sonucu olarak:
- Makine ve ekipmanların daha düzenli kontrolü yapılır.
- Çalışanlar yeterli bilgi ve beceriye sahip olur.
- İşleyen süreçler daha az kesintiyle devam eder.
Bu unsurlar, üretim kalitesini doğrudan yükseltir ve işletmenin ürün veya hizmetlerinde tutarlılık sağlar.
2.2 Pazar Payının Yükselmesi
Güvenli ve sağlıklı bir iş ortamının oluşturulması, işletmenin sektördeki imajını güçlendirir. Yüksek kalite standartlarıyla birlikte yürütülen çalışma koşulları, müşteri memnuniyetinin artmasına ve dolaylı olarak pazar payının genişlemesine katkı sunar. Özellikle uluslararası standartlara (ISO 45001, vb.) uyumlu işletmeler:
- Daha fazla müşteri güveni kazanır.
- Yeni pazarlara açılmakta diğerlerine göre daha avantajlı olur.
- Farklı pazarlarda yeni iş ortaklıkları kurarak büyüme imkanına sahip olur.
2.3 Tazminat Giderlerinin Azalması
İş kazaları ve meslek hastalıklarının en aza indirildiği bir ortamda, çalışanların yaralanma veya hastalık durumları kayda değer oranda azalacaktır. Bu da işletmenin:
- Tazminat ve mahkeme giderlerinde düşüş
- İşgücü kayıplarının azalması
- Sigorta primlerinde düşüş
gibi mali faydalar elde etmesine yol açar. Bu maliyetlerin düşük olması, bir işletme için son derece kritiktir; çünkü bu tür giderler kontrol altına alındığında, işletmenin kar marjı yükselmeye başlar.
2.4 İşletmenin Ekonomik Gücünün Artması
Sağlıklı bir çalışma ortamı sağlamak, işletmenin diğer giderlerini de yakından yönetmesine olanak tanır. İş kazalarının azalması:
- Üretim devamlılığını garanti altına alarak sevkiyat gecikmelerini önler.
- İşletmedeki iş gücü devrini (turnover) azaltır.
- Mevcut personelin verimli ve uzun süreli çalışmasına destek olur.
Bu olumlu faktörler, zincirleme etkiyle işletmenin ekonomik gücünü arttırır. Daha az iş kazası, daha az kesinti, daha yüksek üretim kapasitesi ve daha iyi motivasyon — sonuçta işletme, pazar rekabetinde daha güçlü bir konum elde eder.
2.5 Sağlık Giderlerinin Artması (Yarar Olmayan Seçenek)
Risk değerlendirme çalışmalarının doğru biçimde uygulanması aslında sağlık giderlerini azaltmaya yöneliktir. Çalışanların korunması sayesinde hem onların tedavi masrafları hem de işletmeye yansıyan sigorta maliyetleri düşer. Dolayısıyla, “Sağlık giderlerinin artması” doğrudan bir yarar sağlamaz; aksine uygun önlemler alındığında sağlık giderlerinde azalma beklenir.
Bu nedenle, soruda “Aşağıdakilerden hangisi, iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesi için yapılacak risk değerlendirme çalışmalarının işletmeye sağlayacağı yararlardan biri değildir?” ifadesi için en doğru cevap, Sağlık giderlerinin artmasıdır. Çünkü artan sağlık giderleri, işletme için olumsuz sonuç doğurur ve risk yönetiminin hedefleriyle çelişir.
3. Örnek Analiz ve Tablolar
Aşağıdaki tabloda, alınan önlemlerin işletme performansı üzerindeki olumlu etkileri özetlenmiştir:
| Önlem/Kriter |
Beklenen Sonuç |
İşletmeye Faydası |
| Düzenli Makine Bakımı |
Arıza ve kesintilerin azalması |
Verim artışı, maliyetlerin kontrolü |
| Çalışan Eğitimi (İSG Eğitimi vb.) |
Bilinçli ve kuralına uygun çalışma |
Üretimde kalite artışı, kaza oranlarının düşmesi |
| Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Kullanımı |
Yaralanmaların ve meslek hastalıklarının azalması |
Tazminat ve tedavi giderlerinin azalması |
| Sürekli İş Denetimi ve Gözlem |
Hatalı davranışların erken tespiti |
Üretim kesintisinin önlenmesi, iş gücü kaybının azalması |
| Risk Değerlendirme Raporlarının Takibi |
Güncel risklerin hızla belirlenmesi |
İşletmenin rekabet gücünün artması ve marka imajının iyileşmesi |
Bu tabloda da görüldüğü gibi, yapılan risk değerlendirmesi ve buna bağlı olarak alınan önlemler, işletmenin giderlerini kontrol altına alır ve genel performansını yükseltir. Sağlık giderlerinin artması ise bu tabloda kendini gösteren bu faydaların tam tersi bir yönü ifade eder ve dolayısıyla yarar olarak kabul edilmez.
4. Kısa Özet
İş kazaları ve meslek hastalıklarını önleme amacı güden risk değerlendirme çalışmaları, işletmelerin:
- Üretim kalitesini arttırmasına,
- Pazar payını genişletmesine,
- Tazminat giderlerini azaltmasına,
- Ekonomik gücünü artırmasına
önemli katkılarda bulunur. Ancak “Sağlık giderlerinin artması” işletme için olumlu bir sonuç değildir; bu nedenle risk değerlendirme sürecinin başarılı bir şekilde uygulanması, sağlık giderlerinde artış yerine azalış sağlamayı amaçlar. Bu noktadan hareketle, sorunun doğru yanıtı “Sağlık giderlerinin artması”dır.
@Deniz_Cerit