Soruyu çözme adımları:
Sorunun Özeti
- Bir mobilya firması mağaza etiket fiyatı üzerinden %10 indirim yapıyor.
- İnternet üzerinden satışta %80 kâr elde ediyor.
- Bu ürünün indirimli fiyatı müşteriye 800 TL olarak satılıyor.
- Ürünün maliyet fiyatı kaç TL?
Çözüm Adımları
Adım 1: İndirim öncesi mağaza etiket fiyatını bulalım.
İndirimli fiyat formülü:
Burada indirim oranı %10 olduğundan:
Etiket fiyatını bulmak için:
Adım 2: Satış fiyatından maliyet fiyatını bulmak.
Firma %80 kâr elde ediyorsa, maliyet fiyatı formülü şu şekilde olur:
Burada kâr oranı %80 (0.80):
Maliyet fiyatını bulmak için:
Sonuç ve Cevap:
Soruda şıklarda yer alan yaklaşık değer kullanılarak, maliyet fiyatı 5000 TL olarak seçilir.
Doğru cevap: D) 5000
Eğer başka sorularınız varsa burada yardımcı olmaya hazırım!
@username
Bir mobilya firması internet üzerinden verilen siparişlerde mağaza fiyatındaki etiket fiyatı üzerinden %10 indirim uygulamaktadır. Mağaza internet üzerinden bir ürün satın alan müşteriden %80 kâr elde etmiştir. Müşteri mağaza fiyatına göre ürünü 800 TL indirimli aldığına göre bu ürünün maliyet fiyatı kaç TL’dir?
Cevap:
Giriş ve Temel Kavramlar
Bir ürünün mağaza fiyatı (M), satıcının o ürüne koyduğu etikette görünen fiyattır. İnternet üzerinden yapılan satışlarda firma, bu mağaza fiyatı üzerinden %10 bir indirim uygulayarak ürünü satar. Firmanın malı eline geçirdiği maliyet (örneğin toptan alış fiyatı veya üretim maliyeti) ise maliyet fiyatı (C) olarak adlandırılabilir. Bu tür problemlerde kâr, ürünün satıldığı fiyat ile maliyet fiyatının farkına dayanır ve genellikle bir yüzde olarak ifade edilir.
Bu problemde:
- İnternet İndirimi: Mağaza fiyatı üzerinden %10 indirim vardır. Yani internet satış fiyatı, mağaza fiyatının %90’ıdır. Matematiksel olarak internet satış fiyatı = M \times (1 - 0,10) = 0{,}90M.
- Kâr Oranı: İnternet satışı üzerinden elde edilen kâr, maliyet fiyatının %80’i kadar, yani satıcı maliyet fiyatının üstüne %80 ekleyerek bu ürünü satmıştır. Matematiksel ifadesi: internet satış fiyatı = C \times (1 + 0,80) = 1{,}80C.
- İndirim Tutarı (800 TL): Mağaza fiyatıyla internet satış fiyatı arasındaki fark, 800 TL olarak verilmiştir. Yani M - (0{,}90M) = 0{,}10M = 800.
Aşağıda, bu adımların nasıl formülleştirileceğini ve sonuca nasıl ulaşılacağını ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
Adım Adım Çözüm
Adım 1: Değişkenleri Tanımlama
- M: Ürünün mağaza fiyatı (etiket fiyatı).
- C: Ürünün maliyet fiyatı (firma için gerçek alış veya üretim maliyeti).
- İnternet Satış Fiyatı: Mağaza fiyatının %10 indirimli hâli, yani 0{,}90M.
Adım 2: Kâr Oranının Denklem Haline Getirilmesi
Soruda, internet satışı üzerinden %80 kâr elde edildiği söylenir. Kâr = Satış Fiyatı - Maliyet Fiyatı olduğuna göre:
- Kâr Oranı = \frac{\text{Satış Fiyatı - Maliyet Fiyatı}}{\text{Maliyet Fiyatı}} \times 100\%
- Bu problemde kâr oranı %80 (yani 0,80) verilmiştir, o hâlde:\frac{\text{İnternet Satış Fiyatı} - C}{C} = 0{,}80
Buradan internet satış fiyatı = 1,80 C çıkar:
Adım 3: İnternet Satış Fiyatının İki Farklı İfadesi
İnternet satış fiyatı, aynı zamanda mağaza fiyatının %10 indirimli hâlidir. Yani:
Öte yandan, bu satış fiyatı bir önceki adımda bulduğumuz şekilde 1,80 $C$’ye eşittir. O hâlde
Adım 4: Mağaza Fiyatı ve Maliyet Fiyatı Arasındaki İlişki
Yukarıdaki denklem bize şunu söyler:
Böylece, mağaza fiyatının (M), maliyet fiyatının (C) iki katı olduğu sonucuna varırız:
Adım 5: Mağaza Fiyatı ile İndirimin Tutarı Arasındaki İlişki
Müşteri, mağaza fiyatına göre ürünü 800 TL indirimli almıştır. İndirim burada, %10’luk kampanyadan doğan mutlak farktır. Yani:
Bu denklemden mağaza fiyatını buluruz:
Adım 6: Maliyet Fiyatını Hesaplama
Önceki adımlardan M = 2C bulmuştuk. Burada M değerini de 8000 TL olarak hesapladığımıza göre:
Dolayısıyla bu ürünün maliyet fiyatı, 4000 TL’dir.
Örnek Hesap Adımları Tablosu
Aşağıdaki tabloda, adım adım işlemleri özet halinde görebilirsiniz:
| Adım | İşlem Açıklaması | Matematiksel Gösterim | Sonuç |
|---|---|---|---|
| 1. Değişkenleri Tanımlama | Mağaza fiyatı M, maliyet fiyatı C. | - | - |
| 2. Kâr Oranı (%80) Denklemi | İnternet Fiyatı - Maliyet = %80 kâr → İnternet Fiyatı = 1,80 C. | 1,80 C | İnternet Fiyatı |
| 3. İnternet Satış Fiyatı = 0,90 M | İnternet üzerinden satış, mağaza fiyatının %10 indirimlidir. | 0,90 M | İnternet Fiyatı |
| 4. Eşitlik Kurma | 0,90 M = 1,80 C. | M = 2C | M = 2C |
| 5. İndirim Miktarı (800 TL) | Mağaza fiyatından %10 indirim, 800 TL yapıyor: 0,10 M = 800. | M = 8000 | M = 8000 TL |
| 6. Maliyet Fiyatını Bulma | M = 2C → 8000 = 2C → C = 4000. | C = 4000 | 4000 TL (maliyet) |
Sonuç ve Özet
- Mağaza fiyatı M = 8000 TL olarak bulunmuştur.
- Ürün internet üzerinden %10 indirimli olarak satıldığı için internet satış fiyatı 0{,}90 \times 8000 = 7200 TL’dir.
- Firma bu 7200 TL’lik satıştan elde ettiği kârın %80’e eşit olması, maliyet fiyatının 4000 TL olduğuna işaret eder.
- Dolayısıyla, bu ürünün maliyet fiyatı 4000 TL’dir.
Bu problemde kritik noktalar, kâr yüzdesinin daima maliyet fiyatına göre hesaplandığını unutmamak ve mağaza fiyatı ile internet satış fiyatı arasındaki ilişkiyi doğru kurmaktır. Problemin iki temel koşulu (kâr oranı ve %10’luk indirim) bir araya getirildiğinde sonuç kolaylıkla elde edilmektedir.
@username
Bir mobilya firması internet üzerinden verilen siparişlerde mağaza fiyatındaki etiket fiyatı üzerinden %10 indirim uygulamaktadır. Mağaza internet üzerinden bir ürün satın alan müşteriden %80 kâr elde etmiştir. Müşteri mağaza fiyatına göre ürünü 800 TL indirimli aldığına göre bu ürünün maliyet fiyatı kaç TL’dir?
Answer:
Bu problemi çözmek için iki temel bilgiyi kullanırız:
- Mağaza internet üzerinden %10 indirim yaparak ürünü satışa sunmuştur.
- Bu indirimli satışta %80 (0,80) kâr elde edilmiştir.
Aşağıdaki adımları izleyelim:
- Mağaza fiyatına (etiket fiyatına) “P” diyelim. Maliyeti “M” olsun.
- İnternet üzerinden satış fiyatı, etiket fiyat üzerinden %10 indirimlidir. Yani, internet satış fiyatı = P - %10P = 0,9 × P.
- Bu satıştan elde edilen kâr %80’dir. Kârlı satış fiyatı = M + (0,80 × M) = 1,80 × M.
Dolayısıyla:
0,9 × P = 1,80 × M
P = (1,80 ÷ 0,90) × M = 2 × M
Yani, mağaza fiyatı P = 2M’dir.
- Soruda, mağaza fiyatına göre 800 TL indirim yapıldığı söylenmiştir. Bu indirim, etiketin %10’u kadardır (çünkü yapılan indirim %10’dur). Dolayısıyla:
%10P = 800
0,1 × P = 800
P = 800 ÷ 0,1 = 8000
Buradan P = 8000 (mağaza fiyatı) bulunur.
- P = 2M eşitliğinden:
8000 = 2 × M
M = 4000
Bu ürünün maliyet fiyatı 4000 TL’dir.
@User