Yaparmısınnnnnnnnn

yor. tmek içint 4 1. Üzerinde birer rakamın yazılı olduğu toplar aşağıdaki gibi iki cam kutunun içine konulmuştur. 8 9 1. Kutu 2. Kutu 1. kutudan başlanarak her iki kutudan sırasıyla birer top seçilip aşağıdaki düzeneğe soldan sağa doğru yerleştirile- rek üzerinde yazan sayılarla dokuz basamaklı bir doğal sayı oluşturuluyor. 1. kutu 2. 1. kutu kutu kutu kutu 2. 1. 2. 1. 2. 1. kutu kutu kutu kutu Buna göre bu kurallarla oluşturulabilecek en küçük doğal sayının okunuşu aşağıdakilerden hangisidir? A) Yirmi milyon yüz elli üç bin altı yüz kırk yedi B) Yüz milyon iki yüz otuz beş bin dört yüz altmış yedi C) İki yüz milyon yüz elli üç bin altı yüz kırk yedi D) İki yüz bir milyon beş yüz otuz altı bin dört yüz yetmiş sekiz​

Soru:

Yukarıdaki düzeneğe göre en küçük doğal sayının okunuşunu belirleyin.

Çözüm:

Soruyu çözmek için, birinci kutuda ve ikinci kutuda bulunan rakamlardan en küçük doğal sayıyı oluşturacak şekilde seçimler yapılacaktır. Hedef, dokuz basamaklı bir doğal sayıyı oluştururken mümkün olan en küçük rakamları en soldaki basamaklara yerleştirmektir.

Adım Adım Çözüm:

1. Kutuların Rakamları:
    • 1. Kutudan Seçilebilecek Rakamlar: 8 ve 9
    • 2. Kutudan Seçilebilecek Rakamlar: 1, 5, 3, 6, 4, 7

Bu kurallara göre, dokuz basamaklı en küçük doğal sayıyı oluşturmak için 1. Kutudan en küçük rakam (8 veya 9) ve 2. Kutudan en küçük rakam (1) seçilerek sıralı bir şekilde yerleştirme yapılmalıdır.

1. Seçim Planı:
    Düzenek soldan sağa giderek sıralı şekilde seçim yapıyor:
    • Birinci kutudan başlıyoruz, ardından ikinci kutu geliyor. Bu süreç 9 defa tekrarlanır ve rakamlar soldan sağa yerleştirilir.

Rakamları Yerleştirme:

Basamak Rakam (1. Kutudan) Rakam (2. Kutudan) Seçim
1. Basamak 8 1 1 seçilir
2. Basamak 8 5 5 seçilir
3. Basamak 9 3 3 seçilir
4. Basamak 9 6 6 seçilir
5. Basamak 8 4 4 seçilir
6. Basamak 8 7 7 seçilir

Bu şekilde rakamlar en küçük olacak şekilde sıralanarak şu sayı elde edilir:
201.536.478

Okunuş:

Bu dokuz basamaklı sayının okunuşu şu şekilde olacaktır: