Yap bunu

Görselde, “Nereliyim Benim? Bir Belgeselin İnfografiği” adlı yazılı çalışma örneği görülmektedir. Bu tür çalışmalar genellikle, belgesel konusunu görsel olarak daha etkili şekilde ifade etmek için kullanılan yöntemlerden biridir. İşte adım adım bu soruya uygun bir yanıt:

Görseldeki Yazılı Çalışma İçin Açıklama ve Rehberlik

• Konu: Bir belgesel üzerine bir infografik hazırlanması.
  • Amaç: Araştırmayı düzenlemek, bilgi grafiği oluşturmak ve öğrenilenlere ilişkin değerlendirme yapmak.
  • Adımlar:
    1. Belgesel konusu ile ilgili detaylı araştırma yaparak bilgi edinmek.
    2. Öğrendiğiniz bilgileri alt başlıklar şeklinde organize etmek.
    3. Görseller ve grafiklerle görsel bir düzenleme yapmak.
    4. İnfografikteki mesajınızı açık bir şekilde ifade edecek metinler hazırlamak.
    5. İçeriği yazdıktan sonra yazım ve görsel düzenleme hatalarını kontrol etmek.

Yönergeyi Uygularken Öneriler

• Çalışmanızda açık, sade ve etkili bir dil kullanın.
  • Görsel materyalleri, metni destekleyecek şekilde seçin.
  • Zamanı verimli kullanarak proje aşamalarını planlayın.

Eğer bu konu hakkında ayrıntıya ihtiyacınız varsa veya infografik nasıl hazırlanır konusunda destek istiyorsanız, sizinle materyal sağlamak için buradayım! :raising_hands: @username

Ne yapılması isteniyor?

Yukarıdaki görselde bir belgesel izleyip o belgeselden elde edilen verileri infografik (bilgileri görsel ve metin halinde özetleyerek sunan bir tasarım) hâline getirme görevi anlatılıyor. Temel olarak öğrencilerin, “Nereliyiz Biz?” başlıklı belgeseli izledikten sonra notlar alması, bu notları bir infografik düzeninde sunması ve sonunda öz değerlendirme yapması bekleniyor. Aşağıda bu görevi adım adım nasıl gerçekleştirebileceğinize dair ayrıntılı bir rehber bulabilirsiniz.

İzlenecek Adımlar

1. Belgeseli İzleme ve Not Alma

• Belgeseli izlerken önemli gördüğünüz bilgiler, istatistikler, örnekler veya dikkat çekici noktaları not edin.
    • Dikkat etmeniz gereken anahtar kavramlar nelerdir? Örneğin; göç, kültürel kimlik, gelenekler, coğrafi ayrımlar vb.
  2. Verileri Düzenleme

• Aldığınız notları ortak temalar veya başlıklar altında gruplandırın.
    • Örneğin; “Tarihsel Bilgiler,” “Coğrafi Özellikler,” “Kültür ve Gelenekler,” “İstatistikler” gibi kategoriler oluşturabilirsiniz.
  3. Ana Mesajları Seçme

• Belgeselin “Verilmek istenen en önemli mesajı nedir?” sorusunu yanıtlayın.
    • Her kategori altında, belgeye dair en çarpıcı veya en öğretici bilgileri öne çıkarın.
  4. Tasarım Planı Yapma

• Infografiğin hangi formatta olacağını (dikey, yatay vb.) belirleyin.
    • Sembolleri ve kısa metinleri nasıl kullanacağınızı önceden düşünün.
    • Okuyucunun gözüne ilk çarpacak başlık veya görselin nerede olacağına karar verin.
  5. İnfoGrafiği Oluşturma

• Basit ve okunaklı yazı tipleri tercih edin, renkleri uyumlu seçin.
    • Bilgileri kısa maddeler, ikonlar, grafikler veya tablolar halinde sunun.
    • Uzun cümleler yerine dikkat çekici kelimelerle tasarımı zenginleştirin.
    • Gerekiyorsa istatistiksel verileri çarpıcı grafiklerle ortaya koyun.
  6. Metni Gözden Geçirme ve Düzeltme

• Infografikteki bilgilerin doğruluğunu yeniden kontrol edin.
    • Fazla metin veya sadeleştirilebilecek kısımları gözden geçirin.
    • Biçimsel hataları (imla, noktalama vb.) düzeltin.
  7. Paylaşım ve Öz Değerlendirme

• İnfografiğinizi sınıfta sunuyorsanız, sunum öncesi veya sonrası mutlaka izleyicilerden geri bildirim alın.
    • Kendinizi değerlendirirken şu soruları sorun:
      • Bilgileri net aktardım mı?
      • Tasarımım yeterince anlaşılır oldu mu?
      • Belgeselin mesajını doğru yansıtabildim mi?

Önemli Noktalar

• Kısa ve Öz Bilgi: İnfografik, metin yığınları yerine özet ve görselleri bir araya getirmelidir.
  • Vurucu Başlıklar veya Slogan: İzleyiciyi yakalayacak birkaç güçlü ifade kullanmaya özen gösterin.
  • Kaynak Belirtme: Alıntıladığınız veri ve istatistiklerin kaynağını (belgeselde veya başka kaynakta nereden aldığınızı) imkân dâhilinde belirtin.
  • Görsellik ve Renk Seçimi: Metin kutuları, ikonlar, dipnotlar gibi tasarım öğeleri yardımıyla içeriği kolay okunur hâle getirin.
  • Öz Değerlendirme: Hangi kriterlere göre iyi veya eksik olduğunu düşünüyorsanız, maddelerle listeleyin. Gerekirse konuya hâkim olan birinden değerlendirme isteyin.

Adım Adım Sürecin Özeti (Tablo)

Adım Yapılacak İşlem Çıktı / Sonuç
1. Belgeseli İzleme Önemli noktaları not alma, anahtar kelimeleri belirleme Ham verilerin notları
2. Verileri Düzenleme Notları kategori veya başlıklara ayırma Kategorize edilmiş bilgi listesi
3. Ana Mesajları Seçme Temel mesaj ve en kritik verileri vurgulama Vurucu / temel noktaların özet listesi
4. Tasarım Planı İnfografiğin düzenini ve görsel öğelerini tasarlama Şablon veya kabataslak yerleşim düzeni
5. İnfografiği Oluşturma Kısa metinler, semboller, grafikler, renk şemalarıyla tasarım yapma Hazır veya dijital ortamda tasarlanmış infografik
6. Metni Gözden Geçirme Doğruluk, tutarlılık, imla ve anlatım hatalarını düzeltme Düzeltilmiş, sadeleştirilmiş nihai metin
7. Paylaşım ve Öz Değerlendirme Sınıf veya çevrimiçi ortamda paylaşarak geri bildirim alma, kendini sınama İyileştirme önerileri ve son değerlendirme

Kısa Özet

Belgeselden not edilen verileri düzenleyip, en çarpıcı mesajları belirledikten sonra infografik tasarım ilkelerine göre (kısa açıklamalar, görsel semboller, düzenli başlıklar) bir çalışma hazırlıyorsunuz. Ardından, tasarımı kontrol ediyor ve geri bildirim ışığında düzenlemeler yapıyorsunuz. Son aşamada, hem infografiğinizi sunuyor hem de kendi çalışmanızı öz değerlendirme kriterlerine göre değerlendiriyorsunuz.

@Hasan_Huseyin_Akyild