Soru: İki taşıyıcı ebeveynin (resimde gösterildiği gibi) çocuklarındaki durumla ilgili hangi çıkarım yapılabilir?
Cevap ve açıklama:
-
Varsayalım ki hastalık çekinik bir genle (küçük a) taşınıyor ve sağlıklı alel büyük A ile gösteriliyor. Taşıyıcı ebeveynlerin genotipi Aa ve Aa şeklindedir.
-
Punnett karesiyle eşleştirdiğimizde çocukların genotipleri şöyle çıkar:
\begin{array}{c|cc} & A & a \\ \hline A & AA & Aa \\ a & Aa & aa \end{array} -
Buna göre olasılıklar: AA (sağlıklı) = 1/4, Aa (taşıyıcı) = 2/4 = 1/2, aa (hasta) = 1/4.
Sonuç: A şıkkı doğrudur — Genetik hastalığı genlerine taşıyan bireylerin çocuklarında çekinik genlerin bir araya gelmesiyle hastalığın ortaya çıkma olasılığı vardır.
Diğer şıklar yanlış çünkü: B) her genetik hastalık baskın değildir; C) taşıyıcı olmayan bir bireyin çocuğu, diğer ebeveyn taşıyıcıysa taşıyıcı olabilir; D) akraba evliliklerinden doğacak çocukların kesin olarak hasta olacağı doğru değildir (risk artar ama kesin olmaz).
Şema İncelenerek Aşağıdaki Çıkarımlardan Hangisi Yapılabilir?
Table of Contents
- Soru Hakkında Genel Bilgi
- Kalıtım Kavramları
- Resesif Kalıtımın Özellikleri
- Verilen Şemanın İncelenmesi
- Seçeneklerin Değerlendirilmesi
- Doğru Seçeneğin Belirlenmesi
- Özet Tablo
- Sonuç
1. Soru Hakkında Genel Bilgi
Soruda, akraba evliliği nedeniyle genetik benzerliğin arttığı ve buna bağlı kalıtsal bir hastalığın aktarım şeklinin gösterildiği bir şema verilmiştir.
- Taşıyıcı birey: Hastalığa sebep olan mutasyona sahip olan; ancak fenotipte (gözle görülür özellikte) hasta olmayan birey.
- Hasta birey: Her iki allelde de (her iki kromozomda da) hastalık mutasyonunu taşıyan ve dolayısıyla hastalık belirtileri gösteren birey.
- Sağlıklı birey: Hastalığa sebep olan alleli hiç taşımayan, hem genotip hem fenotip olarak normal birey.
2. Kalıtım Kavramları
Kalıtım genellikle iki temel kategoriye ayrılır:
- Otokomal dominant kalıtım: Tek bir mutant allel (A) hastalığa neden olur. Genotipler: AA veya Aa → hasta, aa → sağlıklı.
- Otokomal resesif kalıtım: Hastalık, her iki allelin de mutant (a) olması durumunda ortaya çıkar. Genotipler:
- AA: sağlıklı, mutant allel yok.
- Aa: taşıyıcı, fenotipik olarak sağlıklı.
- aa: hasta, fenotipik olarak belirgin hastalık.
Şemada “taşıyıcı baba” ve “taşıyıcı anne” olarak gösterilen bireyler, resesif kalıtım modeline işaret eder.
3. Resesif Kalıtımın Özellikleri
- Taşıyıcı bireyler (Aa) genellikle hastalık belirtisi göstermez.
- İki taşıyıcı birey (Aa \times Aa) çaprazlamasında çocuklara genetik dağılım şu şekildedir:
\begin{array}{c|cc} & A & a \\ \hline A & AA & Aa \\ a & Aa & aa \end{array} - Olasılık dağılımı:
- %25 AA (sağlıklı)
- %50 Aa (taşıyıcı, fenotipik olarak sağlıklı)
- %25 aa (hasta)
4. Verilen Şemanın İncelenmesi
Şemada hem baba hem anne “taşıyıcı” olarak gösterilmiş ve çocukların üç farklı genotip durumuna örnek prototip figürlerle yer verilmiştir:
- Hasta çocuk: iki mutant allel → aa
- Taşıyıcı çocuk: bir mutant, bir normal allel → Aa
- Sağlıklı çocuk: iki normal allel → AA
Bu dağılım, resesif kalıtım modelinin tipik dağılımıdır.
5. Seçeneklerin Değerlendirilmesi
Aşağıdaki seçenekler şemaya ve kalıtım modeline göre tek tek incelenmiştir:
-
A) Genetik hastalığa genlerinde taşıyan bireylerin çocuklarında da çekinik genlerin bir araya gelerek hastalık olma olasılığı vardır.
- Doğru. İki taşıyıcı (Aa) evlendiğinde çocukta %25 olasılıkla iki çekinik (a) allel bir araya gelir ve çocuk hasta olur.
-
B) Genetik hastalıklar baskın genlerle taşınır.
- Yanlış. Şemada hem anne hem babanın fenotipik olarak sağlıklı, ancak taşıyıcı olması resesif kalıtıma işaret eder.
-
C) Genetik bir hastalık geni taşımayan bireyin çocuğu genetik hastalık bakımından taşıyıcı olamaz.
- Burada mantıksal olarak doğru bir önermedir; ancak şemadan çıkarım yapmak için “hiç mutant allele sahip olmayan birey” olmamış, çünkü ebeveynlerin her ikisi de taşıyıcıdır. Sorunun odak noktası resesif kalıtım ve taşıyıcı ebeveynlerdir, bu nedenle C seçeneği şemadan doğrudan çıkarılacak temel bilgiyi yansıtmaz.
-
D) Akraba evliliklerinden doğacak çocuklar kesin olarak genetik hastalıklara sahip olurlar.
- Yanlış. İki taşıyıcıdan doğacak her çocuk hasta olmaz; %75’i sağlıklı veya taşıyıcı olabilir.
6. Doğru Seçeneğin Belirlenmesi
Şemanın ve resesif kalıtım modelinin gösterdiği üzere taşıyıcı ebeveynlerin çocuklarında:
- Çekinik genlerin bir araya gelerek hastalık oluşturma olasılığı vardır.
- Şemada net olarak bu durum %25 olarak temsil edilmiştir.
Bu nedenle A seçeneği tam olarak şemadan çıkarılabilecek bilgidir.
Doğru Cevap: A
7. Özet Tablo
| Seçenek | İçerik | Doğru/Yanlış? |
|---|---|---|
| A | Taşıyıcı ebeveynlerin çocuklarında hastalık olma olasılığı vardır. | Doğru |
| B | Genetik hastalıklar baskın genlerle taşınır. | Yanlış |
| C | Mutant allel taşımayan bireyin çocuğu taşıyıcı olamaz. | Kısmen doğru ama sorudan çıkarım değil. |
| D | Akraba evliliklerinden doğacak tüm çocuklar kesin hasta olur. | Yanlış |
8. Sonuç
- Verilen şema, otonomal resesif kalıtımı gösterir.
- Taşıyıcı bireylerin evliliğinde çocuklarda çekinik allellerin bir araya gelmesi olasılığı %25’tir.
- Şemadan doğrudan çıkarılabilecek en uygun ifade A seçeneğidir.