X ve y birer gerçel sayı olmak üzere, eşitsizlik sistemini sağlayan noktalar kümesi aşağıdakilerin hangisinde doğru

x ve y birer gerçel sayı olmak üzere,
yx?
y<-2x +2
eşitsizlik sistemini sağlayan noktalar kümesi
aşağıdakilerin hangisinde doğru göstrilmiştir?
B)
C)
D)
E)

Eşitsizlik Sistemini Sağlayan Noktalar Kümesinin Analizi

:light_bulb: KULLANILAN TEMEL KAVRAMLAR:
Bu soruda iki farklı eşitsizliğin koordinat düzlemindeki kesişim kümesini bulmamız gerekiyor.

1. y \geq x^2: Tepe noktası orijin olan ve kolları yukarı bakan bir parabolün iç bölgesini (üzeri dahil olduğu için düz çizgi) ifade eder.
  2. y < -2x + 2: Eğimi negatif olan bir doğrunun alt bölgesini (dahil olmadığı için kesikli çizgi) ifade eder.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Birinci Eşitsizliğin (y \geq x^2) Analizi

• y = x^2 denklemi, tepe noktası (0,0) olan bir paraboldür.
  • Eşitsizlikte “\geq” sembolü kullanıldığı için parabol çizgisi düz (sürekli) olmalıdır.
  • y değerleri $x^2$’den büyük olduğu için parabolün iç (üst) kısmı taranmalıdır.
  • Kontrol noktası (0,1) için: 1 \geq 0^2 (Doğru). Yani parabolün iç bölgesi taranır.

Adım 2 — İkinci Eşitsizliğin (y < -2x + 2) Analizi

• Önce y = -2x + 2 doğrusunun eksenleri kestiği noktaları bulalım:
    • x = 0 için y = 2
    • y = 0 için x = 1
  • Eşitsizlikte “<” sembolü kullanıldığı için doğru grafiği kesikli (kesik kesik) çizilmelidir.
  • y değerleri doğrudan küçük olduğu için doğrunun alt bölgesi taranmalıdır.
  • Kontrol noktası (0,0) için: 0 < -2(0) + 2 \Rightarrow 0 < 2 (Doğru). Yani orijin tarafı taranır.

Adım 3 — Kesişim Bölgesinin Belirlenmesi

• Aradığımız bölge; parabolün içinde kalan ve doğrunun altında kalan ortak bölgedir.
  • Grafiklerde parabol düz çizgi, doğru ise kesikli çizgi olmalıdır.

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması

• A Seçeneği: Parabol kesikli çizilmiş, doğru düz çizilmiş. Yanlış.
  • B Seçeneği: Parabol düz çizgi ve iç kısmı taranmış. Doğru ise kesikli çizgi ve alt kısmı taranmış. Her iki bölgenin kesişimi doğru gösterilmiştir.
  • C Seçeneği: Parabol kolları aşağı bakıyor. Yanlış.
  • D Seçeneği: Parabol kesikli çizilmiş. Yanlış.
  • E Seçeneği: Hem parabol hem doğru kesikli çizilmiş. Yanlış.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B seçeneğidir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Eşitsizliklerde Çizgi Tipi

• Tanım: \geq veya \leq sembollerinde sınır çizgisi dahil olduğu için düz çizgi; > veya < sembollerinde dahil olmadığı için kesikli çizgi kullanılır.

2. Taralı Bölge Seçimi

• Tanım: y > f(x) durumunda grafiğin üstü, y < f(x) durumunda altı taranır. En güvenli yöntem (0,0) gibi bir noktayı denklemde denemektir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Çizgi Tipini Karıştırmak

• Yanlış: y \geq x^2 ifadesini kesikli çizgiyle göstermek.
  • Doğru: Eşitlik varsa sınır her zaman düz çizgiyle gösterilir.
  • Neden: Kesikli çizgi, sınır noktalarının çözüm kümesine dahil olmadığını belirtir.

Bu konuyu pekiştirmek için eşitsizlik sistemindeki doğruların yerini değiştirerek benzer bir soru çözmemi ister misin?