- k4 olmak üzere,
x TL para, k kişi yerine k-3 kişiye eşit olarak
dağıtılırsa her kişiye kaç TL fazla para düşer?
A)
k(k+ 3)
D)
B)
2x
E)
3x
(2009 - ÖsS Mat 1)
S02ue yayin lart
x TL para, k kişi yerine k-3 kişiye dağıtılırsa kişi başına düşen artış miktarı
[KULLANILAN FORMÜL:]
Bir miktar paranın kişi başına düşen payı: \text{Kişi Başına Düşen Pay} = \frac{\text{Toplam Para}}{\text{Kişi Sayısı}}
Artış Miktarı = (Yeni Pay) - (Eski Pay)
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Başlangıçtaki Durumu Belirleme
x TL para başlangıçta k kişiye paylaştırılıyor. Bu durumda kişi başına düşen para miktarı:
Adım 2 — Yeni Durumu Belirleme
Aynı x TL para, bu sefer k-3 kişiye paylaştırılıyor. Bu durumda kişi başına düşen para miktarı:
Adım 3 — Artış Miktarını Hesaplama
Kişi başına ne kadar fazla para düştüğünü bulmak için yeni paydan eski payı çıkarırız:
Adım 4 — Paydaları Eşitleme ve Çıkarma İşlemi
Çıkarma işlemini yapabilmek için paydaları k(k-3) ifadesinde eşitleyelim. İlk kesri (k) ile, ikinci kesri (k-3) ile genişletiriz:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] \frac{3x}{k(k-3)} (E şıkkı)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Oran-Orantı
- [Tanım:] Çoklukların birbirine bölünerek karşılaştırılmasıdır.
- [Bu problemde:] Toplam paranın kişi sayısına bölünmesiyle birim miktarı bulmak için kullanıldı.
2. Rasyonel İfadelerde Çıkarma
- [Tanım:] Paydaları farklı olan rasyonel ifadelerde işlem yapmak için paydaların eşitlenmesi gerekir.
- [Bu problemde:] Değişkenli ifadelerin paydalarını ortak çarpan parantezine uygun şekilde eşitleyerek sonuca ulaştık.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Payda Eşitlemeden İşlem Yapmak
- [Yanlış:] \frac{x}{k-3} - \frac{x}{k} = \frac{0}{-3} gibi hatalı bir sadeleştirme yapmak.
- [Doğru:] Paydaları k(k-3) olacak şekilde genişleterek ortak paydada yazmak.
- [Neden Yanlış:] Rasyonel sayılarda paydalar eşit olmadan toplama veya çıkarma yapılamaz.
İşaret Hatası
- [Yanlış:] -(xk - 3x) ifadesini açarken -3x olarak bırakmak.
- [Doğru:] Parantez önündeki eksi içerideki her terimi etkiler, dolayısıyla -(-3x) ifadesi +3x olur.
Bu çözümde takıldığın veya benzer mantıkla başka bir soru çözmemi ister misin?