x = t3-2t+9 , y = 6t5-t , z = t2+7 egrilerini tek bir grafik ekraninda MATLAB da çizdiriniz.
MATLAB Kullanarak Eğrileri Tek Bir Grafik Üzerinde Çizme
Merhaba Zehra! Belirttiğiniz denklemleri MATLAB kullanarak görselleştirmek oldukça kolay. Sizler için adım adım bir çözüm ve MATLAB kodu hazırladım. İşte nasıl yapılacağı:
Adım 1: Denklemleri Anlamak
Elimizde şu denklemler var:
- x = t^3 - 2t + 9
- y = 6t^5 - t
- z = t^2 + 7
Bu denklemleri, bir parametre olan $t$’ye bağlı olarak çizmek istiyoruz.
Adım 2: MATLAB Kodunu Yazmak
Aşağıdaki kodu direkt MATLAB platformunuza yapıştırarak çalıştırabilirsiniz. Kod, t değerlerini tanımlar, x, y, ve z için ifadeleri hesaplar ve tüm eğrileri tek bir 3D grafik ekranında çizdirir.
% MATLAB Koduna Başlangıç
% t parametresini tanımlayın (örneğin -10 ile 10 arası)
t = linspace(-10, 10, 1000);
% x, y, z denklemlerini tanımlayın
x = t.^3 - 2*t + 9; % x = t^3 - 2t + 9
y = 6*t.^5 - t; % y = 6t^5 - t
z = t.^2 + 7; % z = t^2 + 7
% 3D Grafiği çizdirin
figure; % Yeni bir grafik ekranı oluşturur
plot3(x, y, z, 'LineWidth', 2) % 3 boyutlu eğri çizimi
grid on; % Izgara ekleme
title('x, y, ve z Eğrilerinin 3D Grafiği')
xlabel('x'); % x ekseni etiketi
ylabel('y'); % y ekseni etiketi
zlabel('z'); % z ekseni etiketi
legend('Parametrik Eğri', 'Location', 'best')
Adım 3: Kodun Çalıştırılması
- MATLAB’ı açın.
- Yukarıdaki kodu yeni bir script dosyasına (
.muzantılı) yapıştırın. - Kodda herhangi bir değişiklik yapmadan çalıştırın.
Çıktının Görselleştirilmesi
Bu kodu çalıştırdığınızda x, y, ve z eğrileri aynı grafik ekranında 3 boyutlu olarak gösterilecektir. Grafikte şunları göreceksiniz:
- 3 boyutlu bir eğri, t parametresine bağlıdır.
- x (yatay eksen), y (dikey eksen), ve z (derinlik ekseni) üzerinde nasıl şekil aldığını inceleyebilirsiniz.
Özet Tablo
| Adım | Açıklama |
|---|---|
| 1. Parametre t | t değerlerini belirlemek için linspace(-10, 10, 1000) kullandık. |
| 2. Denklem Tanımı | x, y, ve z ifadelerini MATLAB diline göre kodladık. |
| 3. Çizim İşlemleri | plot3 fonksiyonuyla eğrilerin 3 boyutlu bir grafiğini çizdirdik. |
Bu kodu çalıştırarak istediğiniz eğrileri tek bir grafik ekranında başarıyla görüntüleyebilirsiniz. Eğer herhangi bir sorun yaşarsanız, yorum yaparak bana tekrar sorabilirsiniz! ![]()
x = t^3 - 2t + 9 , y = 6t^5 - t , z = t^2 + 7 eğrilerini tek bir grafik ekranında MATLAB’da çizdiriniz.
Cevap:
İçindekiler
- Genel Bakış
- Temel Terimler ve Hazırlık
- MATLAB Kod Adımları
- Örnek Kod
- Önemli İpuçları
- Tablo Özet
- Kısa Özet
1. Genel Bakış
Bu parametreli eğrilerde, her bir koordinat (x, y, z), t parametresinin bir fonksiyonudur. MATLAB’de bu tür parametrik 3B eğrileri (3D parametric curves) çizmek için öncelikle t değerlerine bir aralık (örn. -5 ile 5 arasında) tanımlar, ardından x(t), y(t) ve z(t) vektörlerini hesaplayıp, en sonunda “plot3” fonksiyonuyla çizdiririz.
2. Temel Terimler ve Hazırlık
- Parametre (t): x, y, z bileşenlerinin türetildiği değişken.
- Parametrik Form: x(t), y(t), z(t) fonksiyonlarının her üçü de t’nin fonksiyonudur.
- plot3 Komutu: MATLAB’da 3 boyutlu bir eğri çizdirmeye yarayan temel fonksiyon.
- linspace Komutu: Belirli bir aralıkta eşit bölünmüş noktalarda t değerleri oluşturmak için kullanılır.
3. MATLAB Kod Adımları
- t Aralığı Seçimi
- Önce t için bir aralık seçmeniz gerekir. Örneğin, t = -5 ile 5 arası veya problemin istediği özel bir aralık olabilir.
- Fonksiyonların Tanımlanması
- x(t) = t^3 - 2t + 9
- y(t) = 6t^5 - t
- z(t) = t^2 + 7
- Vektör Oluşturma
- t’yi eşit aralıklara bölen bir vektör tanımlayın.
- Ardından x, y ve z vektörlerini tek tek hesaplayın.
- 3D Grafiğin Çizilmesi
- “plot3(x, y, z)” fonksiyonunu kullanarak 3 boyutlu bir çizim elde edin.
- Grafik üzerinde eksen adları, başlık ve grid eklemeyi unutmayın.
- Grafik Düzenleme
- “xlabel”, “ylabel”, “zlabel” ile eksen isimleri verin.
- “title” yardımıyla grafik başlığı ekleyin.
- Eğriyi daha net görmek için “grid on” ve isterseniz “axis equal” kullanabilirsiniz.
4. Örnek Kod
Aşağıda temel MATLAB kodu bulunmaktadır:
% 1) t için aralık belirlenmesi
t = linspace(-5, 5, 200); % -5 ile 5 arasında 200 eşit nokta
% 2) Fonksiyonların tanımlanması
x = t.^3 - 2.*t + 9; % x(t)
y = 6.*(t.^5) - t; % y(t)
z = t.^2 + 7; % z(t)
% 3) 3D çizim
figure; % yeni bir grafik penceresi aç
plot3(x, y, z, 'LineWidth', 2);
grid on; % ızgara aç
xlabel('X ekseni');
ylabel('Y ekseni');
zlabel('Z ekseni');
title('Parametrik Eğri: X = t^3-2t+9, Y = 6t^5-t, Z = t^2+7');
- “t.^3” gibi noktalı operatorler (.^, .*), MATLAB’da vektör veya matris boyutlarıyla işlem yapmak için gereklidir.
- Kodun çalışmasının ardından tek bir 3 boyutlu parametreli eğri elde edersiniz.
5. Önemli İpuçları
- Eksenleri Ayarlama: Eğrinin tamamını rahatça görmek için “axis equal” veya “axis vis3d” gibi ek komutlar kullanabilirsiniz.
- Renk ve Stil Değiştirme: plot3(x, y, z, ‘r–’) gibi ek argümanlarla eğrinin rengini ve çizgi stilini değiştirebilirsiniz.
- Farklı Aralıklar/Adımlar: Bazen çok büyük veya çok küçük t aralıkları kullanmak, grafik üzerinde detay kaybına veya karmaşıklığa yol açabilir. Gerekirse aralığı değiştirmeyi deneyin.
- Ek Eğriler: Birden fazla parametreli eğriyi tek figürde görmek isterseniz, “hold on” ve “hold off” komutlarını kullanarak aynı pencereye yeni çizimler ekleyebilirsiniz.
6. Tablo Özet
| Adım | Açıklama | MATLAB Komutları |
|---|---|---|
| 1. t Aralığı Belirleme | t’yi -5 ile 5 arasında 200 eşit parçaya bölme | linspace(-5, 5, 200) |
| 2. Fonksiyon Tanımlama | x(t), y(t), z(t) şeklinde her birini vektör olarak tanımlama | x = t.^3 - 2.*t + 9; vb. |
| 3. Grafiği Çizme | plot3 kullanarak 3 boyutlu parametreli eğri oluşturma | plot3(x, y, z, ‘LineWidth’, 2) |
| 4. Eksen-Ad ve Başlık | Eksenleri ve başlığı düzenleme | xlabel, ylabel, zlabel, title, grid on |
| 5. Görsel Stil Ayarları | Renk, çizgi tipi ve eksen görünümü (örn. “axis equal” vs. “axis auto”) | ‘r–’, axis equal, axis vis3d |
7. Kısa Özet
Bu parametreli eğrileri tek bir 3 boyutlu grafikte MATLAB kullanarak çizdirmek için sırasıyla t değerlerini (örneğin, -5 ile 5 arası) belirler, x(t), y(t) ve z(t) fonksiyonlarını tanımlarsınız. Ardından “plot3” komutunu kullanarak 3 boyutlu uzayda tek bir eğri halinde çizdirirsiniz. Eksen etiketleri, başlık ve grid gibi ek ayarlarla grafiği özelleştirebilirsiniz.