Aşağıdakilerden hangisi Web
2.0 ile birlikte gelen bir
değişikliktir?
OA) Internet sayfalarınin
statik olması
OB-) Kullanicıların yalnıZca
bilgiye erişim
sağlayabilmesi
OC-) Çift yönlü iletişimin
başlaması
OD-) Kişiye özel içerik
sunulması
OE-) Yapay zekâ
teknoloiilerinin kullantmas
Web 2.0 İle Birlikte Gelen Değişiklikler
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi (İnternet sayfalarının statik olması)
İnternet sayfalarının statik olması, kullanıcının içeriğe müdahale edemediği Web 1.0 döneminin temel özelliğidir. Bu nedenle bu seçenek yanlıştır.
Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi (Kullanıcıların yalnızca bilgiye erişim sağlayabilmesi)
Kullanıcıların pasif birer okuyucu olduğu ve sadece bilgi tükettiği dönem Web 1.0’dır. Web 2.0 ile kullanıcılar içerik üreticisi haline gelmiştir. Bu seçenek yanlıştır.
Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi (Çift yönlü iletişimin başlaması)
Web 2.0’ın en belirgin özelliği sosyal medya, bloglar ve forumlar gibi platformlar aracılığıyla kullanıcıların hem bilgi alması hem de bilgi paylaşmasıdır. Yani iletişim tek yönlüden çift yönlü (interaktif) hale gelmiştir. Bu seçenek doğrudur.
Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi (Kişiye özel içerik sunulması)
Kişiye özel içerik ve verilerin anlamlandırılması daha çok Web 3.0 (Semantik Web) ile ilişkilendirilen bir süreçtir. Web 2.0 genel etkileşime odaklanır. Bu seçenek bu soru bağlamında Web 2.0’ın temel tanımı değildir.
Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi (Yapay zekâ teknolojilerinin kullanılması)
Yapay zekâ, makine öğrenmesi ve akıllı veri işleme teknolojileri Web 3.0 ve sonrası dönemlerin (Web 4.0 vb.) karakteristik özellikleridir. Bu seçenek yanlıştır.
Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
A) Statik sayfalar — Web 1.0 özelliğidir.
B) Yalnızca bilgi erişimi — Web 1.0 özelliğidir.
C) Çift yönlü iletişim — Web 2.0’ın temel taşıdır.
D) Kişiye özel içerik — Web 3.0 ile daha belirginleşmiştir.
E) Yapay zekâ — Web 3.0 ve üstü teknolojisidir.
Adım 7 — Son Doğrulama
Web 2.0, “Katılımcı Web” olarak da bilinir. Kullanıcıların yorum yapabildiği, içerik yükleyebildiği ve birbirleriyle etkileşime girebildiği bu dönem, çift yönlü iletişimin başladığı dönemdir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: C) Çift yönlü iletişimin başlaması
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Web 1.0, Web 2.0 ve Web 3.0 arasındaki farkları özetleyen bir karşılaştırma tablosu hazırlamamı ister misin?